תחנת הרכבת אחיטוב

תחנות רכבת היסטוריות בישראל רכבת ישראל
אחיטוב
שרידי מבנים בתחנת אחיטוב
שרידי מבנים בתחנת אחיטוב
מידע על הבנייה
חנוכת התחנה 1937
סגירת התחנה 1968
מיקום
מיקום מזרחית למושב אחיטוב
מדינה ישראלישראל ישראל
קואורדינטות 32°23′0.80088″N 35°0′6.966″E / 32.3835558000°N 35.00193500°E / 32.3835558000; 35.00193500
אתרים סמוכים אחיטוב, המעפיל, שדה יצחק, כביש 6, להבות חביבה
תחנות סמוכות תחנת הרכבת חדרה מזרח
מידע על התחנה
שירות רכבות חדרה, כפר סבא,לוד
למידע מקיף על רכבת ישראל עיינו גם בפורטל רכבת ישראל
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מבנה תא האיתות בתחנה

תחנת הרכבת אחיטוב או תחנת הרכבת קאקון (שם קודם בערבית: قاقون, קאקון באנגלית: Qaqun) היא תחנת רכבת היסטורית על המסילה המזרחית. התחנה שכנה בקטע המסילה בין טולכרם לחדרה, כשלושה קילומטרים מצפון לכפר הערבי קאקון, כיום כקילומטר ממזרח למושב אחיטוב.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

התחנה הוקמה על ידי הטורקים במהלך מלחמת העולם הראשונה במסגרת הנחת שלוחת מסילה מטולכרם אל יערות האלונים שמצפון לחדרה לצורך העברת חומרי גלם לבניית המסילה לחצי האי סיני ולהסקת קטרי הקיטור. התחנה הוקמה מצפון לכפר הערבי קאקון לצרכים תפעוליים. לאחר כיבוש ארץ ישראל בידי הבריטים הוארכה המסילה לחיפה ושימשה את רכבות הנוסעים בקו חיפה - לוד - קנטרה שפעלו תחת הרכבת המנדטורית. בשנת 1937 החלו לעצור בתחנה שנקראה "קאקון" רכבות נוסעים ושירתו את תושבי הכפר הסמוך. במהלך המרד הערבי הגדול, במרץ 1938, הותקפה התחנה על ידי אנשי הכנופיות[1]. בלילה שבין 31 במאי ל-1 ביוני 1938 תקפה כנופיה ערבית את התחנה, הוציאה ממנה את העובדים והעלתה את התחנה באש. בעקבות זאת הודיעה הנהלת הרכבת על ביטול התחנה[2].

אחרי מלחמת העצמאות, בשנת 1949 נפתח קו הרכבת מחיפה ל-תל אביב ולירושלים דרך המסילה המזרחית ושם התחנה שונה ל"אחיטוב". עם פתיחת מסילת החוף בשנת 1953 צומצם מאוד שירות הנוסעים בתחנה והיא שימשה בעיקר רכבות משא. בתחילת שנות ה-60 שימשה התחנה לפריקת הצינורות ששמשו לבניית המוביל הארצי. הצינורות הובלו על גבי קרונות משא שטוחים ממפעל "יובל-גד" שבאשקלון אל התחנה, שם נפרקו וגולגלו באמצעות טרקטורים אל התעלה שנחפרה בתוואי המוביל הארצי.

בשנת 1968 נסגרה התחנה סופית.

מצפון לתחנה קיים מבנה איתות שנבנה על ידי הבריטים. שימש לניתוב הרכבות.

תוכניות שנגנזו[עריכת קוד מקור | עריכה]

במסגרת פיתוח מסילות הרכבת ותכנון מחדש של המסילה המזרחית תוכננה הפעלתה מחדש של התחנה ההיסטורית. התחנה החדשה הייתה אמורה לשרת את תושבי היישוב אחיטוב ויישובי עמק חפר ומועצה אזורית מנשה הסמוכים.

בעקבות החלטת משרד התחבורה לקדם את מסילת מנשה ותחנות נוסעים אחרות המתכוננות לקום במסגרת תוואי מסילת מנשה ("תחנת באקה אל גרבייה-ג'ת", "תחנת חריש") הוחלט לבטל את התחנה באחיטוב.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תחנת הרכבת אחיטוב בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]