אברהם גיורא קריצ'בסקי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף אברהם קריצ'בסקי)
אברהם גיורא קריצ'בסקי
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 27 בדצמבר 1902
זולוטונושי, פלך פולטאבה באוקראינה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 29 ביוני 1943 (בגיל 40)
תל אביב-יפו עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך עלייה 1922
בת זוג שרה קרפ
השתייכות ההגנה
האצ"ל
תפקידים בשירות
סגן מפקד ההגנה בירושלים
מפקד הסניף הירושלמי מטעם האצ"ל
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אברהם גיורא קריצ'בסקי (כינוי מחתרתי: דן; 27 בדצמבר 190229 ביוני 1943) היה סגן מפקד ההגנה בירושלים, מפקד הסניף הירושלמי והתל אביבי של האצ"ל.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קריצ'בסקי נולד בזולוטונושי, פלך פולטאבה באוקראינה, ב-27 בדצמבר 1902, לבן-ציון ולסוניה לבית אברבנאל.

קיבל חינוך מסורתי וכללי. בגיל צעיר הצטרף לציונות ולתנועת החלוץ. קריצ'בסקי נשאר נאמן לה גם אחרי שהשלטון הבולשביקי ברוסיה אסר כל פעילות ציונית. היה פעיל בקבוצת אודסה.

בדרכו לארץ ישראל עבר לפולין משם לרומניה. בצ'רנוביץ נפצע, לאחר שהשתתף בהגנה עצמית של יהודים נגד סטודנטים פורעים.

קריצ'בסקי עלה לארץ ישראל בשנת 1922.

בארץ-ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

קריצ'בסקי הצטרף לארגון ההגנה בירושלים. תוך פרק זמן קצר התבלט וקודם. קריצ'בסקי ומפקדו אברהם תהומי נשלחו לקורס מדריכים ארצי, קורס "איטליה 22", שהתקיים על הר הכרמל באוגוסט 1925 ונמשך 14 שבועות. היה זה קורס המפקדים הארצי היחידי שקיימה ההגנה בשנות העשרים. "הקבוצה הירושלמית" ובראשם אברהם תהומי ואברהם קריצ'בסקי הצטיינו באימונים ובליכוד הפנימי ביניהם.[1]

קריצ'בסקי השתלם בקורסים של הדרכה ופיקוד והגיע לדרגת סגן מפקד ההגנה בירושלים. לאחר פרעות תרפ"ט לקח ק'יצ'בסקי חלק במפקדת העיר, בפיקודו של אברהם תהומי ביחד עם : רחל ינאית, יעקב דוסטרובסקי-דורי, ויוסף אבידר (רוכל).[2]

על אברהם וחבריו נכתב בתולדות ההגנה כך:

"עוד בשנות העשרים התבלטה בין מפקדי ירושלים קבוצת-חברים מלוכדת שראו עצמם כבני משפחה אחת וכאחראים יחידים לביטחון העיר וסביבותיה. בראשה של קבוצה זו עמדו שני ה"אברהמים": אברהם זילברג (אברהם תהומי) ואברהם קריצ'בסקי, שהיו קשורים קשרים חברתיים עם קבוצת-חברים שעלתה בראשית שנות העשרים מדרום-רוסיה - "הקבוצה האודיסאית" - וכמה מחבריה שימשו כמפקדים גבוהים בהגנה במקומות שונים בארץ. כולם הצטיינו במסירותם לעבודת ההגנה, השקיעו בה את כל מרצם וכוחם וראו בפעולתה את תוכן חייהם. בניגוד לרוח הפציפיסטית - כביכול - ששררה אז בציבור היהודי בארץ ואשר השפיעה גם על רוח ההגנה בשנים ההן, הייתה קבוצה זו חדורה רוח שאפשר להגדירה כ"מיליטריסטית". ".

ספר תולדות ההגנה, כרך שני, עמ' 426.

בשנת 1929 מונה קריצ'בסקי למדריך ההגנה בשומרון, ולאחר מכן למדריך ההגנה בגליל העליון.

בארץ ישראל שינה קריצ'בסקי את שם משפחתו לגיורא.

אחת התוצאות של פרעות תרפ"ט הייתה הפילוג שחל בארגון ההגנה באפריל 1931, שהביא להקמתו של "הארגון הצבאי לאומי בארץ-ישראל". הפילוג היה קשור באברהם תהומי ששימש מפקד מחוז ירושלים בהגנה, וחבריו בצמרת הארגון.

בשנת 1930 יצא קריצ'בסקי ללימודים אקדמיים בברלין. לפי בקשתו של אברהם תהומי, לאחר התבססות הארגון מחדש בירושלים, הפסיק את לימודיו וחזר להתמנות כמפקד הסניף הירושלמי מטעם האצ"ל. קריצ'בסקי ארגן קבוצת אינטלקטואלים אשר רובם היו סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים, והם הציעו את השם: "הארגון הצבאי לאומי בארץ-ישראל". את ההצעה העביר קריצ'בסקי לתהומי והמרכז אישר אותו כשמו הרשמי של הארגון)[3].

בשנת 1939 נישא לרופאת הילדים הד"ר שרה קרפ. הזוג עבר לתל אביב.

כשהוקם האיחוד מחדש נתמנה לסגן המפקד בהגנה המאוחדת, אך בגלל החיכוכים בין אנשי שני הזרמים, פרש מן העבודה בהגנה והסתדר כפקיד בחברת "מסחר ותעשייה" בתל אביב.

קריצ'בסקי נפטר בתל אביב, ב-29 ביוני 1943, ממחלה ממארת ונקבר בבית העלמין נחלת יצחק.

בנו דן אשר נולד ארבעה ימים לפני מותו, נקרא בשם המחתרתי של אביו.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ספר תולדות ההגנה ב', עמוד 257
  2. ^ "האצ"ל בחיפה האדומה" - יהודה לפידות, תשס"ו, 2006, עמוד 26
  3. ^ "האצ"ל בחיפה האדומה" - יהודה לפידות, תשס"ו, 2006, עמוד 32