אגרת בת מחלת
אַגְרַת בַּת מַחֲלַת[1] הוא שמה של שדה המוזכרת בספרות חז"ל, כמי שמצויה בשעות הלילה בדרכים ומסכנת את העוברים והשבים. בשל החשש מאגרת בת מחלת, נמנעו אנשים מללכת לבדם בשעות הלילה.
זהותה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לדעת המהרש"א ייתכן והכוונה לבתו של מחלת שהייתה אשתו של עשו, שהולידה שדים ורוחות[2]. אחרים כתבו שאגרת בת מחלת היא לילית, ושמה גם אגרת, ונקראת "בת מחלת" מלשון ריקוד (מחול).
אזכורים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בתלמוד במסכת פסחים מובא שאל לבני אדם ללכת בלילה ברחוב יחידי בלילות מסוימים, מאחר שאגרת בת מחלת וחילותיה יכולים להזיק להולך יחידי:
לא יצא יחידי בלילה לא בלילי רביעיות ולא בלילי שבתות מפני שאגרת בת מחלת היא ושמונה עשרה רבוא של מלאכי חבלה יוצאין וכל אחד ואחד יש לו רשות לחבל בפני עצמו
בהמשך דברי התלמוד מובא שבתחילה הייתה אגרת בת מחלת מצויה בדרכים בכל לילות השבוע, עד שיום אחד פגשה את רבי חנינא בן דוסא, ואמרה לו שהיא אינה מזיקתו מאחר שהוא חשוב בשמים. מששמע כך רבי חנינא אמר לה, שאם אכן כדבריה - הוא גוזר עליה שלעולם לא תעבור במקום מיושב. מששמעה זאת אגרת, ביקשה ממנו שישאיר לה זמנים מסוימים שכן יורשה לה לעבור. ואכן נעתר לבקשתה ושייר לה את לילי רביעי ולילי שבת[3]
סיפור נוסף מובא בתלמוד על כך שאגרת בת מחלת פגשה את אביי שגזר עליה שלא תעבור לעולם ביישוב. בהמשך לסיפור זה, נאמר בתלמוד שאף שלעיתים נראים חילותיה של מחלת בעיר, הוא משום שסוסיהם נשמטים מהם ובורחים, והם רצים אחריהם להחזירם.
בתלמוד במסכת תענית[4] דרשו חז"ל על הפסוק "ונתתי גשמכם בעיתם" - שהזמן היותר טוב שיורדים בו גשמים הוא בליל יום רביעי ובלילות שבת, ובטעם הדבר כתבו הראשונים, מאחר שבאותם הזמנים בין כך אין מצויים אנשים ברחובות מפחד אגרת בת מחלת[5].
רבי יצחק אייזיק מטירנא בספר המנהגים[6] כתב שלכך תיקנו להוסיף בסוף ברכת השכיבנו שבתפילת ערבית של שבת, 'ופרוס עלינו סוכת שלומך' להינצל מהשידה אגרת בת מחלת שמצויה בלילי שבת.
רבי אליהו מזרחי בפירושו על התורה כותב שהטעם שלא יצאו בלילי רביעי ולילי שבת הוא: ”מפני שבאלה הלילות שולטין שני כוכבים רעים: שבתי, בלילי שבתות, ומאדים בלילי רביעיות, ואינם יוצאים מבתיהם שלא ינזקו. והיא אגרת בת מחלת בלשון חכמים” (ספר דברים, פרק י"א, פסוק י"ד).
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- הערך "אַגְרַת" במילון בן יהודה באתר פרויקט בן יהודה
- הרב ראובן מרגליות, "אגרת בת מחלת", מלאכי עליון, מוסד הרב קוק, ירושלים תשמ"ח, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים)
- הרב יואל כהן, "אגרת בת מחלת", ספר הערכים – חב"ד א, באתר היברובוקס
- עמית נאור, כך הפכה נעמה המקראית לשדה אימתנית ומפחידה שיוצאת ממעמקי הים לפתות גברים, בבלוג "הספרנים" של הספרייה הלאומית, אוקטובר 2020
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ כך מנוקד שמה באוצר ישראל ועוד.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת פסחים, דף קי"ב.
- ^ ראו ספר חסידים תקיז, בטעם ששייר דווקא ימים אלו.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת תענית, דף כ"ג.
- ^ כך כתבו רש"י ותוספות שם בגמרא, וכן הוא בעוד ראשונים.
- ^ מנהג של שבת אות כז.