לדלג לתוכן

אונס (פרעה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אונס
לידה 2375 לפנה״ס? עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 2350 לפנה״ס? (בגיל 25 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה מצרים העתיקה, הממלכה העתיקה של מצרים עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה פירמידת אונס עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Khenout
Nebet עריכת הנתון בוויקינתונים
פרעה
2380 לפנה״ס – 2350 לפנה״ס
(כ־30 שנה)
תתי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אוּנַסמצרית עתיקה: wnjs, בצורה מתיוונת Oenas /ˈiːnəs/ או Onnos; נפטר ב-2345 לפנה"ס בערך), היה השליט התשיעי והאחרון בשושלת החמישית במהלך תקופת הממלכה הקדומה של מצרים העתיקה. אונס שלט במשך 15 עד 30 שנה באמצע המאה ה-24 לפנה"ס (בערך 2345-2315 לפנה"ס), וירש את צ'ד כא רע אססי, שאולי היה אביו.

מעט ידוע על פעילותו של אונס בתקופת שלטונו, שהייתה תקופה של דעיכה כלכלית. מצרים שמרה על קשרי מסחר עם חופי הלבנט ונוביה, וייתכן שהתרחשה פעולה צבאית בדרום כנען. הצמיחה והביזור של הממשל יחד עם פיחות כוחו של השליט נמשכו תחת שלטון אונס, ובסופו של דבר תרמו להתמוטטות הממלכה הקדומה כ-200 שנה מאוחר יותר.

אונס בנה פירמידה בסקארה, הקטנה מבין הפירמידות המלכותיות שהושלמו במהלך תקופת הממלכה הקדומה. מתחם בתי המתים הנלווים אליו עם מקדשי העמק הגבוהים שלו ומקושרים על ידי שביל באורך של 750 מטרים היה מעוטר בפאר ובתבליטים מצוירים, שאיכותם ומגוונם עולים על האיקונוגרפיה המלכותית הרגילה.[1] יתר על כן, אונס היה הפרעה הראשון שכתבו וציירו את כתבי הפירמידה על קירות חדרי הפירמידה שלו, חידוש גדול שבא בעקבותיו ממשיכי דרכו עד לתקופת הביניים הראשונה (בערך 2160 - כ-2050 לפנה"ס). כתבים אלו מזהים את השליט עם רע ואוסיריס, שפולחנם היה במגמת עלייה בתקופתו של אונס, ונועדו לעזור לשליט להגיע לעולם הבא.

לאונס היו כמה בנות ואולי בן אחד או שניים. מנתון, כומר מצרי מהמאה השלישית לפני הספירה מתקופת ממלכת בית תלמי ומחבר "דברי ימי מצרים", טוען שעם מותו של אונס הגיעה לקיצה השושלת החמישית. את אונס ירש תתי (אנ'), הפרעה הראשון של השושלת השישית, אולי לאחר משבר קצר. עם זאת, העדויות הארכאולוגיות מצביעות על כך שהמצרים באותה תקופה לא עשו הפרדה מודעת עם השושלת הקודמת וההבחנה בין השושלת החמישית והשישית עשויה להיות מתעתעת.

פולחן הקבורה (אנ') של אונס, שהוקם עם מותו נמשכה עד לסוף תקופת הממלכה הקדומה וייתכן ששרד בתקופת הביניים הראשונה הכאוטית. הפולחן עדיין היה קיים או קם לתחייה במהלך תקופת הממלכה התיכונה המאוחרת יותר (בערך 2050 - בערך 1650 לפנה"ס). זה לא מנע אמנמחת הראשון ומסנוסרת הראשון (בערך 1990 - 1930 לערך לפני הספירה) לפרק חלקית את מתחם בתי המתים של אונס עבור שימוש חוזר בחומריו.

במקביל לפולחן הרשמי, ייתכן שאונס זכה להערצה עממית כאל מקומי של סקארה עד מאוחר אל תוך התקופה המאוחרת (664–332 לפנה"ס), כמעט 2,000 שנים לאחר מותו.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Malek 2000a, p. 102.
  • Malek, Jaromir (2000a). "The Old Kingdom (c.2160-2055 BC)". In Shaw, Ian (ed.). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-815034-3.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אונס בוויקישיתוף
  • אונס, באתר "Find a Grave" (באנגלית)