איאן לוסטיק
לידה | 3 באוקטובר 1949 (בן 75) |
---|---|
ענף מדעי | מדע המדינה |
מקום לימודים | אוניברסיטת קליפורניה בברקלי |
מוסדות | אוניברסיטת פנסילבניה |
איאן סטיבן לוסטיק (בשם מלא באנגלית: Ian Steven Lustick; נולד ב-3 באוקטובר 1949) הוא חוקר אמריקני בתחום מדע המדינה, המתמחה בהיסטוריה המודרנית ובפוליטיקה של המזרח התיכון.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לוסטיק נולד בסירקיוז, ניו יורק. אביו היה רופא ילדים, והיה להוט לצאת מ'מרוץ העכברים' של חיי המטרופולין, המשפחה עברה לאזור הכפרי הצפוני של ווטרטאון שבמחוז ג'פרסון, שם סבו, באופן יוצא דופן עבור יהודי, היה חקלאי. לוסטיק השווה את התנאים שם לאלה של שטעטל, ולעיתים הוא היה מושא להתנכלויות אנטישמיות, אם כי למשפחה הייתה תחושה חזקה של זיקה פטריוטית למדינה, האופיינית למהגרים יהודים ממוצא אירופי. עם סיום לימודיו בתיכון המשיך לאוניברסיטת ברנדייס, והגיע בשנת 1967 בדיוק כשגל תרבות הנגד של אקטיביזם של סטודנטים פרח.
לוסטיק קיבל את תואר הדוקטור שלו ב-1976 מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, על עבודה שכותרתה: "ערבים במדינה היהודית: מחקר בשליטה האפקטיבית באוכלוסיית מיעוט" (Arabs in the Jewish State: a study in the effective control of a minority population). המחקר יצא לאור כספר בשנת 1980, ואף תורגם לעברית על ידי אורה גרינגרד, ופורסם בהוצאת מפרש בשנת 1985. בספר כותב לוסטיק כי הדרך בה מתייחסת מדינת ישראל אל המיעוט הערבי בתוכה היא דרך המתאימה למודל של שליטה, בניגוד, למשל, למודל הסדרי[1].
בשנים 1978 עד 1980 עבד ב”משרד למודיעין ולמחקר” במשרד החוץ האמריקאי. והיה אחראי להערכת מדיניותה של ישראל בכל הקשור להתנחלויות ולהפקעת אדמות בגדה, והשלכותיה על המשא ומתן לכינון אוטונומיה, שהתנהל באותה עת בין ישראל, מצרים וארצות הברית. לוסטיק טוען שהיה ברור לו שממשלתו של מנחם בגין מנצלת בשיטתיות את השיחות המסובכות על נוהלי המשא ומתן כדי להסוות את הסיפוח בפועל של הגדה[2].
לוסטיק לימד בדארטמות' קולג', וכיום הוא פרופסור למדע המדינה באוניברסיטת פנסילבניה. הוא המייסד ושימש כנשיא של האגודה ללימודי ישראל (Association for Israel Studies) ומייסד כתב העת שלה Israel Studies Review[3],, והיה הנשיא של אגף הפוליטיקה וההיסטוריה של ההתאחדות האמריקנית למדע המדינה.
בשנת 2006 פרסם לוסטיק ספר בשם "לכודים במלחמה נגד הטרור" - "Trapped in the War on Terror", בו טען כי מדיניותה של ארצות הברית המכונה "המלחמה נגד הטרור" היא מדיניות לא רציונלית ככל שמדובר במלחמה באויביה של אמריקה. הוא טען כי הרעיון של המלחמה נגד הטרור נהגה על ידי הוגים נאו-שמרנים שרצו להזיז את המוקד של מדיניות החוץ האמריקנית למדיניות של פעולה חד צדדית - יונילטרליזם. אך בשל מאפיינים ייחודיים לשיטה הפוליטית בארצות הברית, טוען לוסטיק, מדיניות זו יצאה מכלל שליטה.
בשנת 2013 פרסם לוסטיק מאמר דעה בניו יורק טיימס בו הוא טוען כי פתרון שתי המדינות בארץ ישראל המנדטורית אינו סביר עוד, וכי יש סבירות גבוהה יותר כי מדינת ישראל תיעלם כיישות ציונית כמו שנעלמה ברית המועצות ודרום אפריקה של ימי האפרטהייד. בין הסיבות לחוסר הסבירות של פתרון שתי המדינות מונה לוסטיק את ההתנחלויות, דרישת ישראל לסיפוח מזרח ירושלים, דרישת ישראל לויתור על שיבת הפליטים. במקום מדינת ישראל צפויה לקום מדינה דמוקרטית בעלת רוב מוסלמי, גם אם תהליך זה יהיה מדורג- ראשית, מאחר שהרשות הפלסטינית מאבדת את סמכויותיה ללא אופק מדיני, היא תהפוך לבלתי רלוונטית וישראל תשוב לשלוט על שטחי הגדה המערבית באופן ברוטלי ואלים, הדיכוי הישראלי יגרום לבידודה וניתוקה מארצות הברית ובעקבותו משבר כלכלי ויאוש מן המצב. מצב זה יוביל לבריתות בין האוכלוסייה הפלסטינית ובין קבוצות ישראליות המתמרמרות על המצב כגון ישראלים פוסט ציוניים, מהגרים רוסיים, עובדים זרים ויהודים חרדים, אליהם יצטרפו ישראלים מזרחיים בעלי תודעה ערבית ופלסטינים אזרחי מדינת ישראל. כל אלו יתבעו את זכויותיהם הדמוקרטיות וידרשו איחוד פוליטי מלא בין כל חלקיה של פלשתינה המנדטורית[4].
בשנת 2019, יצא לאור ספרו "הפרדיגמה האבודה" (Paradigm Lost), בו הוא טוען כי במציאות הנוכחית קיימת בין הים לנהר רק מדינה אחת בפועל, בה כולם, פלסטינים וישראלים, להלכה כפופים לחוקיה ולנוהליה של מדינת ישראל[5]. הספר יצא לאור בעברית בשנת 2022 ("הפרדיגמה האבודה: מפתרון שתי המדינות למציאות המדינה האחת", בהוצאת רסלינג)[6].
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- לוסטיק, איאן, ערבים במדינה היהודית, תרגמה אורה גרינגולד, הוצאת מפרש, חיפה, 1985
- לוסטיק, איאן, הקאסטה הרפובליקנית במדינה הלא ערבית, תיאוריה וביקורת, מס' 19, עמ' 71 - 74
- לוסטיק, איאן, הפרדיגמה האבודה: מפתרון שתי המדינות למציאות המדינה האחת, רסלינג, 2022
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- דף הבית של לוסטיק באוניברסיטת פנסילבניה
- איאן לוסטיק, אשליית שתי המדינות, באתר הארץ, 3 באוקטובר 2013
- איאן לוסטיק, דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ עטאללה מנצור, בכי על הלב שנשפך, כותרת ראשית, 26 במרץ 1986
יצחק לאור, אומת קלגסים לפנינו, באתר הארץ, 29 בספטמבר 2013 - ^ איאן לוסטיק, אשליית שתי המדינות, באתר הארץ, 3 באוקטובר 2013
- ^ ג'ודי מלץ, חברים בארגון חוקרים ללימודי ישראל מאשימים כי גויס לטובת ההסברה הישראלית, באתר הארץ, 23 באפריל 2019
- ^ Two-State Illusion, By IAN S. LUSTICK Published: September 14, 2013
- ^ אסעד גאנם, הדיבור על שתי מדינות הוא אשליה. צריך לדמיין מדינה אחת, באתר "שיחה מקומית", 20 בנובמבר 2020
- ^ שלמה זנד, קריסתו הפתטית של שיח השלום, באתר הארץ, 31 בינואר 2022