אייל גבאי
![]() | |
איל גבאי | |
לידה |
1967 (בן 56 בערך) ירושלים |
---|---|
מדינה |
ישראל ![]() |
תפקיד | מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנהל רשות החברות הממשלתיות |
![]() ![]() |
איל גבאי (נולד ב-1967 בירושלים) הוא מנהל ישראלי. גבאי הוא יו"ר קופת חולים מאוחדת, היה מנכ"ל משרד ראש הממשלה בשנים 2009–2011[1], מנהל רשות החברות הממשלתיות ומנהל הסניף הישראלי של חברת ההשקעות האוסטרלית בבקוק אנד בראון.
ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]
איל גבאי נולד וגדל בירושלים, אחד מארבעה ילדים להורים מורים. בוגר תיכון הימלפרב. בעל תואר ראשון בכלכלה (בהצטיינות יתרה) ומשפטים (בהצטיינות) באוניברסיטה העברית בירושלים ותואר שני במנהל עסקים (במסלול מימון, בהצטיינות) באוניברסיטה העברית. בסיום לימודי התואר הראשון הצטרף למכון הישראלי לדמוקרטיה ושימש מטעמו כעוזר בוועדת הכלכלה של הכנסת, את התמחותו בעריכת דין עשה בבית המשפט העליון אצל השופטת דליה דורנר ובמשרד עורכי דין ש. הורביץ.
קריירה[עריכת קוד מקור | עריכה]
את הקריירה בשירות הציבורי החל לאחר סיום לימודי מנהל עסקים, כשמונה ב-1996 ליועצו של שר המשפטים צחי הנגבי. גבאי כיהן בתפקיד עד 1998 אז מונה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו לנהל את התחום הכלכלי במשרד ראש הממשלה.
בשנים 1999–2000 כיהן כסמנכ"ל פיתוח עסקי וקשרים בינלאומיים בחברת בזק בינלאומי תחת המנכ"ל אורי יוגב.
בשנת 2002 חזר לשירות הציבורי ומונה למנהל רשות החברות הממשלתיות תפקיד בו כיהן עד 2007 תחת השרים אריאל שרון, אהוד אולמרט ובנימין נתניהו. תקופתו ברשות התאפיינה בהפרטה של חברות ממשלתיות, בהן אל על, בזק, בתי הזיקוק וצים, שינויים נוספים שהתבצעו היו פיצול רכבת ישראל מרשות הנמלים והרכבות והפיכתה לחברה ממשלתית, כמו גם הפיכת רשות הדואר ויחידת הסמך הממשלתית מע"צ לחברות ממשלתיות.
לאחר שעזב את רשות החברות מונה למנהל הסניף הישראלי של קרן ההשקעות בבקוק אנד בראון. הסניף ניהל משא ומתן מתקדם לרכישת החזקות חברת CHIC הקנדית בזכיין כביש 6 - דרך ארץ. בתקופה בה כיהן בתפקיד פרץ המשבר הכלכלי העולמי ושווי החברה האוסטרלית התדרדר כמו גם ערך החזקותיה בישראל[2]. נוכח מצבה הפיננסי הקשה של החברה האם, המליץ גבאי על סגירת הסניף הישראלי, וזה נסגר בסוף שנת 2008[3].
מנכ"ל משרד ראש הממשלה[עריכת קוד מקור | עריכה]
במאי 2009 מונה גבאי על ידי ממשלת ישראל בראשות בנימין נתניהו למנכ"ל משרד ראש הממשלה.
דפוסי הפעולה של גבאי בשליחות נתניהו התקבעו כבר בתחילת הקדנציה: על גבאי הוטל להכריע מטעמו של נתניהו בשורה של נושאים כלכליים-חברתיים. הנושא הראשון היה חוק בנק ישראל, שבו מחלוקת בין משרד האוצר לבין נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר, מנעה את הגשתו לכנסת. בהתערבותו של גבאי, גובש נוסח שהוגש על ידי הממשלה לכנסת[4] שנה וחצי מאוחר יותר שוב היה מעורב גבאי בעימות עם הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, בנוגע לשביתת הפרקליטים. לוין לא הסכים למתווה שהציג גבאי בשם הממשלה בפני נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש לפיו הסכסוך עם הפרקליטים יעבור לבוררות. בסופו של דבר קיבלה ביניש את עמדת גבאי. החלטה זו של גבאי בגיבוי נתניהו ספגה ביקורת בשל פגיעה במעמד הממונה על השכר והמשמעות הכלכלית[5].
נושא נוסף בו טיפל היה הנחת צינור הגז הטבעי לחיפה[6]. בשל ריכוז המפעלים באזור חיפה, נודעה חשיבות רבה להעברתם לפעולה על ידי גז טבעי ובכך להביא להפחתת זיהום האוויר, התחלואה והתמותה באזור. צינור הגז, ביחד עם תשתיות רכבת העמק וכביש 6, נועדו לעבור באדמות הדרוזים באזור מפער נחל קישון. בשל חילוקי דעות בינמשרדיים והבטחות סותרות שניתנו לבעלי הקרקע על ידי השרים, התעכבה הנחת צינור הגז משנת 2006[7]. במהלך עיסוקו בעניין עורר גבאי סערה ציבורית כאשר בנאום פומבי שנשא אמר כי: "הדרוזים הפכו למילה שמהלכת אימים על משרדי הממשלה"[8]. גבאי מיהר להתנצל, אולם הדרוזים תבעו את השעייתו[9]. למרות זאת גבאי המשיך לטפל בעניין וגיבש פתרון של החלפת קרקעות[10]. אולם הדרוזים נסוגו בהם מהסכמה זו. על-אף התנגדותם החלו העבודות, שנתקלו בראשיתם בהפגנות[11]. הדרוזים בחרו לעבור לאפיק משפטי ועתרו לבית המשפט העליון כנגד העבודות, אולם זה לא עצר את העבודות והמליץ לדרוזים לאמץ את מתווה הפתרון שהוצע על ידי גבאי[12].
ביוני 2010 פסל בג"ץ את ההסדר שהיה נהוג מכוח חוק התקציב לפיו שולמו קצבאות הבטחת הכנסה לאברכים הלומדים בישיבות להם לפחות שלושה ילדים ורמת השתכרות מינימלית[13]. הממשלה עמדה לפני אישור תקציב דו-שנתי לשנים 2011–2012 וכיו"ר ועדת הכספים של הכנסת כיהן ח"כ משה גפני מסיעת יהדות התורה. שר האוצר, יובל שטייניץ, שהיה זקוק לתמיכתו של ח"כ גפני באישור התקציב, מיהר להבטיח לו כי הסדר התשלום יימשך ויעוגן בחקיקה[14]. גבאי גיבש המלצות שנועדו לתמרץ את האברכים ליציאה לעבודה. ההמלצות כללו הגבלת התקופה בה יקבלו האברכים את הקיצבה והגבלת הסכום המרבי שיוקצה לקצבאות, כך שאם יגדל מספר האברכים, תיקטן הקצבה אותה יקבל כל אחד מהאברכים[15]. ההממשלה את המלצות ועדת גבאי[16]. בג"ץ, שנידרש לעניין במסגרת עתירה שהוגשה כנגד החלטת הממשלה, החליט שלא להוציא צו ביניים כנגד ההחלטה[17].
בעניין גיוס בני ישיבות גבאי גיבש החלטה שמטרתה הייתה להכפיל בתוך חמש שנים את מספר המשרתים ולהביא לכך ששני שלישים מכל מחזור גיוס חרדי ישרת בצבא או בשירות אזרחי[18]. הצבא, הסכים להחלטה שגובשה על ידי "ועדת גבאי"[19] וזו אושרה על ידי הממשלה כמעט ללא התנגדות[20]. עם זאת ההחלטה לא הייתה נקייה מביקורת: עמותת חדו"ש הגישה עתירה כנגד ההחלטה וטענה כי היא מביאה לפטור סיטונאי של חרדים משירות צבאי. עם זאת בג"ץ לא מצא לנכון לעצור את ביצוע ההחלטה ולא הוציא צו ביניים כנגדה[21].
גבאי עמד בראש שורה של ועדות ובניהן ועדת האיתור של יו"ר מפעל הפיס,[22]; ועדות ליישום מסקנות ועדות חקירה בתחום המים ובתחום הטיפול במפוני גוש קטיף, ועדה להסרת חסמים לבניה למגורים[23] וועדת התחרותיות ביחד עם חיים שני[24]. ריבוי הוועדות בראשן עומד גבאי גרר ביקורת רבה, שהתמקדה בשאלה האם הממשלה משליכה לפיתחן של ועדות כל בעיה קשה והאם בידי גבאי הזמן לנהל את כל הוועדות הללו[25].
לאחר שנתיים בתפקידו, החליט גבאי לסיים את תפקידו והוא פרש ב-4 בספטמבר 2011[26].
ריבוי הנושאים, שהופקדו בידיו של גבאי על ידי ראש הממשלה והממשלה וריכוז הכוח העניקו לגבאי את התואר "הבורר"[27]. הוא דורג בשנת 2010 במקום השישי בדירוג מאה המשפיעים על הכלכלה הישראלית של מגזין TheMarker, תוך שהעיתונות טוענת כי הוא "האיש החזק ביותר בשירות הציבורי והשפעתו בתחומי המשק והחברה גדולה מזו של מרבית השרים"[28].
פעילותו העסקית[עריכת קוד מקור | עריכה]
לאחר הבחירות לכנסת התשע עשרה שימש חבר בצוות המשא ומתן של מפלגת הבית היהודי לשיחות עם נציגי מפלגת הליכוד.
בתחילת שנת 2013 מונה למומחה כלכלי מטעם בית המשפט בתיק אי.די.בי.[29]. גבאי התגלה כמומחה אקטיבי ביותר, שלא המתין לסופו של תהליך כדי לחוות עליו את דעתו, אלא התערב במשא ומתן של בעלי איגרות החוב מול איי די בי חברה לאחזקות ובעל השליטה, נוחי דנקנר מתוך מטרה להביא למקסימום החזר לבעלי החוב[30].
בספטמבר 2016 מונה ליושב ראש קרן הנדל"ן מגוריט[31]. תפקיד בו שימש עד נובמבר 2017[32].
גבאי מונה גם כמשקיף מטעם בית המשפט המחוזי לחברת דואר ישראל, בשל החשש שלא תעמוד בתשלום חובותיה ולצורך ביצוע תוכנית הבראה בחברה[33]. הוא לא היסס לתקוף את המדינה על התנהלותה, ואף הישווה התנהלות זו להתנהלות הטייקונים, שהתנערו מחברות בבעלותם[34]. ב-2017 מונה לכהן כיושב ראש מועצת המנהלים של קופת חולים מאוחדת.[35]
חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]
גבאי נשוי בשנית. אשתו הראשונה נפטרה כשבתם הייתה בת שלוש. הוא אב לחמישה ומתגורר במודיעין-מכבים-רעות.
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- אורה קורן, החברות משתלמת: כך כבש אייל גבאי את תפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, באתר TheMarker, 9 במאי 2009
- ליאת רון, פורטפוליו / אייל גבאי, באתר גלובס, 7 ביוני 2011
- יהודה שרוני ואראל סג"ל, דוח גבאי: מנכ"ל משרד רה"מ מסכם תקופה, באתר nrg, 9 בספטמבר 2011
- דיאנה בחור ניר, כשאסרו על אבי לצאת לטיול כי נעליו היו קרועות, הוא כתב: "בלילה נכנסתי אל המיטה ובכיתי על הכר", באתר כלכליסט, 5 בינואר 2012
- שלומית לן, איל גבאי: "אני לא חושב שתהיה ירידה דרמטית במחירי הדירות", באתר גלובס, 10 בספטמבר 2016
- ערן אזרן, "הכסף במגוריט אינו 'כסף טיפש'. דירה זו אחת ההשקעות הכי בטוחות", באתר TheMarker, 14 במרץ 2017
- רבקי גולדפינגר, עניין אישי עם אייל גבאי, באתר ערוץ 7, 31 באוקטובר 2020
- ניצן קידר, "להתמקד בחיזוק הרפואה בקהילה בישראל", באתר ערוץ 7, 26 בנובמבר 2020
- ליאת רון, למה סירבתי לנפתלי בנט? אייל גבאי מדבר על הכל, באתר וואלה!, 9 בפברואר 2022
הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ^ מינוי אייל גבאי לתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הודעה של דובר ממשלת ישראל, באתר של משרד ראש הממשלה, 4 במאי 2009}
- ^ אפרת נוימן, הג'וב החלומי של אייל גבאי נהפך לחלום בלהות, באתר TheMarker, 24 באוגוסט 2008
- ^ יורם גביזון, בבקוק אנד בראון סוגרת את משרדיה בישראל; דפי זהב צפויה להימכר, באתר TheMarker, 28 באוגוסט 2008
- ^ אמנון אטד, היום יוגש לממשלה חוק בנק ישראל; המנצח הגדול - סטנלי פישר, באתר כלכליסט, 5 ביולי 2009
- ^ מירב ארלוזורוב, המחיר הנורא של רפיסות ממשלת נתניהו מתחיל להיחשף, באתר TheMarker, 13 באפריל 2011
- ^ תני גולדשטיין, אייל גבאי ינהל המו"מ עם הדרוזים על צינור הגז, באתר ynet, 4 בנובמבר 2009
- ^ נפתלי רזניקוביץ', יהב לממשלה: זרזו הבאת צינור הגז לחיפה, באתר nrg, 26 ביולי 2009
- ^ תני גולדשטיין, מנכ"ל משרד רה"מ: המילה דרוזים מהלכת אימים, באתר ynet, 3 בספטמבר 2009
- ^ חסין חלבי, עו"ד זכי כמאל: "להשעות את אייל גבאי" אתר פורטל הכרמל, 22.12.2009
- ^ אבי בר-אלי, בתום שנים של עיכובים: מסתמן הסדר עם ראשי העדה הדרוזית על העברת צינור הגז הטבעי לחיפה, באתר TheMarker, 8 בדצמבר 2009
- ^ ג'קי חורי, בתום יום העימותים בין דרוזים לשוטרים, יימשכו עבודות הנחת צינור הגז בצפון, באתר הארץ, 4 במאי 2010
- ^ שמואל מיטלמן, בג"ץ לדרוזים: העדיפו את פיצוי המדינה, באתר nrg, 13 באוקטובר 2010
- ^ בג"ץ 4124/00 ארנון יקותיאלי נ' השר לענייני דתות, ניתן ב־14 ביוני 2010
- ^ תומר אביטל, הבנות בין ראשי האוצר והחרדים: 10,000 אברכים יקבלו קצבאות - וכך גם כמה מאות סטודנטים, באתר כלכליסט, 23 באוקטובר 2010
- ^ דו"ח הוועדה הבין משרדית: תמיכה תקציבית באברכי כולל, דצמבר 2010
- ^ תומר אביטל, הממשלה אישרה: האברכים ימשיכו לקבל הבטחת הכנסה, באתר כלכליסט, 19 בדצמבר 2010
- ^ שמואל מיטלמן, בג"ץ: לא יושעה מתן התמיכות לאברכים, באתר nrg, 23 בינואר 2011
- ^ אטילה שומפלבי, לאישור הממשלה: הכפלת מספר החרדים לגיוס, באתר ynet, 16 בדצמבר 2010
- ^ רונן מדזיני, ראש אכ"א תומך ברפורמת גיוס החרדים: "חבר יביא חבר", באתר ynet, 9 בינואר 2011
- ^ אטילה שומפלבי, השרים אישרו גיוס החרדים: "צעד נכון בכיוון הנכון", באתר ynet, 9 בינואר 2011
- ^ קובי נחשוני, בעקבות רפורמת הגיוס: אלפי אברכים שוחררו, באתר ynet, 27 באפריל 2011
- ^ גיא קצוביץ', נתניהו החליט: עוזי דיין ימונה ליו"ר דירקטוריון מפעל הפיס, באתר גלובס, 2 במאי 2011
- ^ שי פאוזנר, הוועדה להסרת חסמים שיחררה עוד 8,000 יח"ד, באתר כלכליסט, 13 באפריל 2011
- ^ ראש הממשלה: תוקם וועדה להגברת התחרותיות במשק באתר משרד ראש הממשלה, 13/10/2010
- ^ מוטי בסוק, האיש שיושב על 20 כורסאות יו"ר ובו זמנית גם מנהל את משרד ראש הממשלה, באתר TheMarker, 29 באוקטובר 2010
- ^ מוטי בסוק, אייל גבאי פורש מתפקידו כמנכ"ל משרד ראש הממשלה אתר TheMarker 21.6.2011
- ^ אדריאן פילוט וסטלה קורין ליבר, איל גבאי: "מי שלא מבחין בהישגי השנה האחרונה ישן שנת דוב", באתר גלובס, 12 בפברואר 2010
- ^ הדר חורש (טור דעה), הוועדה להגברת התחרותיות במשק מרכזת בעיקר כותרות עיתונים, באתר nrg, 3 במאי 2011
- ^ מיכאל רוכוורגר, אייל גבאי: "אמרתי לנוחי כי אלשטיין לא רק שלא מתקדם אלא מתרחק", באתר TheMarker, 30 במאי 2013
- ^ שלומית לן "מומחים: גבאי כופף את דנקנר, עידן העביר מסר ברור לעופר", גלובס 6 ביולי 2013
- ^ שלומית לן, לעשות מישהו עשיר, עוד יותר עשיר - זה לא מעניין אותי, באתר גלובס, 8 בספטמבר 2016
- ^ רון שטיין, גבאי ואנדורן עוזבים את מגוריט עקב חילוקי דעות עם יזמי הקרן, באתר גלובס, 9 בנובמבר 2017
- ^ אסא ששון, "אייל גבאי מונה כנציג בעלי האג"ח של הדואר", דהמרקר 8 בספטמבר 2014
- ^ אמיתי זיו, "אייל גבאי על המשבר בדואר: "אם תשובה היה נוהג כמו המדינה, היו תולים אותו""", דהמרקר 28 בדצמבר 2014
- ^ לינדר, רוני (2019-04-15). "כשהתמונה הזו צולמה, לאנשים האלה לא היתה סיבה לחייך". TheMarker. נבדק ב-2019-07-22.