לדלג לתוכן

אילורין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אילורין
Ilorin
מדינה ניגריהניגריה ניגריה
מדינה קוארה
שפה רשמית אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך ייסוד 1450
שטח 765 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 1,080,000[1] (21 במרץ 2022)
קואורדינטות 8°30′N 4°33′E / 8.5°N 4.55°E / 8.5; 4.55 
אזור זמן UTC +1
https://kwara.gov.ng
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אילוריןאנגלית: Ilorin) היא בירת מדינת קוארה במערב ניגריה. העיר משתרעת על פני 765 קמ"ר בדרום-מזרח מדינת קווארה כ-330 ק"מ מדרום-מערב לבירת הפדרציה אבוג'ה וכ-260 ק"מ מצפון-מזרח לעיר לאגוס. לפי חישוב המבוסס על תחזית רשמית לתאריך 21 במרץ 2022 אוכלוסיית העיר מונה כ-1.08 מיליון תושבים.

אילורין נוסדה בשנת 1450 על ידי היורובה, אחת משלוש הקבוצות האתניות הגדולות בניגריה. היא שימשה כמפקדה הצבאית המחוזית של האימפריה העתיקה של אויו, ונעשתה לאחר מכן למדינת חסות של ניגריה הצפונית כאשר שאו עלימי השתלט על העיר במהלך הפצת דת האסלאם. העיר היא כעת בירת מדינת קוארה, אחת מתשע עשרה המדינות הצפוניות של ניגריה.

בעיר יש אוסף גדול של תרבויות, הכולל את תרבויות היורובה, האוסה, פולאני, נופה, ברובה, ועוד עמים ניגרים וזרים רבים. רוב התרבויות קשורות אל האסלאם, וחגיו נחגגים בעיר במידה רבה יותר מאשר בשאר המדינה. יוזמות עסקיות רבות הקשורות אל דת האסלאם מושקות במהלך השנה.

אילורין קנתה לעצמה מוניטין של עיר שוחרת שלום, והמוטו שלה הוא "בית השלום". לצד מכללה ללימודי האסלאם והערבים, נמצאות בעיר גם המכללה התאולוגית של המסיון המאוחד וכנסיות רבות, ובעיר חיים מורים ותאולוגים מכל זרמי הדתות.

העיר מציעה גם אטרקציות תיירותיות, כגון גבעת סובי המרשימה, שלפי המסופר מצאו בה זרים מפלט מהמלחמות הבין-שבטיות שפקדו את האזור בעבר. בעיר נמצא גם סלע מרשים, שלפי המסורת המקומית אחד משליטי המקום נהג להשחיז עליו את כלי המתכת שלו. בשפה המקומית שם האבן הוא "אוקוטה אילו אירין", שפירושו "סלע להשחזת מתכות", וההשערה היא כי שם זה הוא המקור לשם העיר - אילורין. האבן הייתה מקודשת בעבר והייתה מושא לעבודת אלילים ומקור להקרבת קורבנות. המסגד הבולט בעיר הוא מסגד אלפה עלימי, שנבנה בשנת 1831. בעיר נמצא אחד המרכזים של הוועדה הלאומית למוזיאונים ומונומנטים, בו יש ממצאים תרבותיים ואתנוגרפיים מהתרבויות הניגריות השונות.

חפצי האומנות המקומיים הם עבודות קדרות, והעיר היא מרכז הקדרות של ניגריה. עיסוק מסורתי נוסף הנפוץ באילורין הוא ייצור טקסטיל. ברחבי העיר מיוצרים ונמכרים עבודות יד של טקסטיל ורקמה בכמויות גדולות, והעיר מושכת אליה מעצבי אופנה וסוחרים מכל רחבי מדינת קוארה ואף ממדינות אחרות בניגריה.

המרכז התרבותי של העיר הוא ביתה של מועצת התרבות והאומנות של מדינת קוארה, של ההרכב האומנותי של המדינה ושל גלריית אומנות ועתיקות. בעיר זמינות מזכרות המנציחות את התרבות וההיסטוריה של העיר.

בעיר יש פארק מרכזי, פארק מטרופוליטן שמו, וכן מרכז ספורט ובו אצטדיון ובריכת שחייה אולימפית המשמשת גם לצלילת ספורט. בעיר גם נמצא מגרש הבייסבול היחיד בניגריה.

המיקום המרכזי של אילורין הופך אותה לעיר נוחה לגישה מכל חלקי ניגריה, באוויר, בכבישים או ברכבת. אף על פי ששדה התעופה של אילורין עוצב מחדש וצויד כנמל תעופה בינלאומי לטיסות מטען, יש טיסות נוסעים סדירות בין אילורין ובין לאגוס, אבוג'ה וג'וס. אילורין מציעה גם שירותי רכבות לערים רבות ברחבי המדינה.

הדרכים הראשיות בעיר הם במצב טוב למדי, והתחבורה בתוך העיר טובה, יחסית. דרכים ראשיות פחות זקוקות לתיקון, אך עם הזמן החשיבות של שיקום תשתיות התחבורה תופסת מקום מרכזי יותר בעיני רשויות התחבורה של מדינת קוארה. דרך מהירה אל העיר איבדאן נסללת בימים אלו.

בהשוואה לערים אחרות בניגריה, התחבורה הציבורית באילורין זולה למדי. פרט לאוטובוסים ולמוניות רגילים, יש שירות מוניות של תלתי-אופן ושל אופנועים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אילורין בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]