אילת שמיר
לידה |
17 במאי 1964 (בת 60) חדרה, ישראל |
---|---|
מדינה | ישראל |
מקום לימודים | אוניברסיטת חיפה |
שפות היצירה | עברית |
תחום כתיבה | פרוזה |
בן או בת זוג | יובל שמעוני |
פרסים והוקרה | פרס היצירה לסופרים עבריים |
איֶלֶת שמיר (נולדה ב-17 במאי 1964) היא סופרת ישראלית, מלמדת בחוג לספרות במכללה האקדמית אורנים כפרופסור יוצר חבר. בין השנים 2010–2018 שימשה כראשת החוג.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]אילת שמיר נולדה בחדרה וגדלה בקיבוץ ניצנים עד גיל 4, אחר כך שהתה שלוש שנים באתיופיה מכיוון שאביה איש צבא הקבע היה שם בשליחות. [1] בגיל 7 שבה עם משפחתה לישראל והם גרו בחדרה עד גיל 18. בשנים 1982–2004 גרה בחיפה, לאחר מכן בשנים 2004–2010, גרה בכרכור. בשנים 2010–2019 גרה בחיפה, מ-2019 גרה בתל אביב עם שני בניה ועם בן זוגה הסופר יובל שמעוני.
ב-2017 התמנתה לפרופסור חבר במסלול יוצרים מטעם מל"ג.
סיימה דוקטורט בספרות באוניברסיטת חיפה בשנת 2004, בנושא: "הזר המקומי" – גילומי כלאיים בפרוזה הישראלית החדשה. העבודה דנה במושג הכלאיים, בגניאולוגיה המושגית והתרבותית שלו, במהותו ובמאפייניו, ומציעה אותו כפריזמה לקריאה בשלוש יצירות מן הפרוזה הישראלית החדשה.
פרסים
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס ווינר לעידוד יצירה מקורית מטעם הוצאת עם עובד לשנת 2007.
ספרה "פסנתר בחורף", היה בין חמשת המועמדים הסופיים לפרס ספיר לשנת 2008.[2]
פרס ראש הממשלה לסופרים עבריים לשנת תשס"ט 2009.
פרס רמת גן לעידוד הספרות העברית תשע"ד, 2014.[3][4]
אודות ספריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]גנסין 3
[עריכת קוד מקור | עריכה]זהו ספרה הראשון של אילת שמיר, שראה אור בהוצאת "עכשיו" בשנת 1999. הספר הוא אוסף של ארבעה סיפורים ארוכים, שדוחסים את החוויות במרקם לשוני המהווה את הקוטב ההפוך לשפה הרזה וה"שיינקיאנית". זו אינה פרוזה ריאליסטית, אלא סיפורי חקירה ניסיוניים שיש בהם פירוק ושבירה לא רק של המסגרת הפורמלית של העלילה ושל התחביר הקוהרנטי, אלא גם של הרגלי המחשבה. באופן כזה, חייב הקורא, במידה רבה להיות שותף לשחזור המסגרת הכללית, שבה, ואולי כתוצאה ממנה, מתרחשות החוויות. כך למשל בסיפור "גנסין 3", שעל שמו קרוי הקובץ, מתוארות חוויותיו הקשות של זוג צעיר, בבית שעובר תהליך של פירוק ובניה מחדש, ורק בהדרגה מתברר כל מתאר היחסים ביניהם. באופן דומה, משולבת הכוחנות הגברית של כמה מן הגיבורים ה"חוקרים" כגון החייל ("המיטה שאתה מציע בעצמך") המורה ("אוגוסט וכו', רקוויאם לתלמידה") והנערה (אפריקה בלוז"), ברגישות לה ניתן לצפות מכושר ההכלה וההסתכלות של האישה. שמיר קיבלה על הספר מענקים מטעם "קרן הנשיא" ומטעם "קרן תרבות חיפה".
האם אתה רואה את מה שאני שומע
[עריכת קוד מקור | עריכה]זוהי נובלה פרי עטה של אילת שמיר שראתה אור בספר "בזמן מלחמה" בהוצאת כנרת בשנת 2002. הספר מורכב, משתי מסות של פרופ' נסים קלדרון, שמנתח בין היתר, את הסמלים הספרותיים והפוליטיים שהתפתחו בצל האינתיפאדה השנייה, מהנובלה של שמיר [5] ומקטעים מהסיפור "אמנות המלחמה" של יובל שמעוני. הנובלה "האם אתה רואה את מה שאני שומע" מנסה לחדור אל הדינמיקה ואל האינטימיות ואל התשוקה שמעורבים במעשה חקירה של אסיר פלסטיני במתקן חקירות של השב"כ. וזאת באמצעות פירוק והרכבה מחדש של מפגש התודעות בין חוקר ונחקר, של לשון החקירה, ושל הזמן והמרחב בתא במהלך העינויים. שמיר כתבה את הסיפור מיד אחרי שפרצה האינתיפאדה השנייה בספטמבר 2000, והוא מבוסס על סיפור אמיתי של בכיר בממשל הפלסטיני מג'נין שהיה כלוא במהלך שנות השמונים במשך תשע שנים בכלא הישראלי בשל פעילות פוליטית, מתוכן שנה וחצי בחקירת שב"כ. שמיר נפגשה עמו בחיפה, ואף ביקרה בג'נין באוגוסט 2000, כחודש לפני ההתפרצות. כעבור תשע שנים, במאי 2009 בעת כנס במכללה האקדמית אורנים ("הכתובת הייתה על הקיר") [6] הרצתה שמיר על הסיפור שמאחורי הנובלה והזמינה את מר עבדאללה ברכאת המשמש כיום (2009) כסגן מושל ג'נין, אותו ראיינה ועליו ביססה את סיפורה, למסור עדותו שלו המקורית לאירועים. ב־2003, שמיר זכתה במענק מטעם אוניברסיטת חיפה לתרגום הנובלה לשפה האנגלית.
פסנתר בחורף
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרומן "פסנתר בחורף" ראה אור בהוצאת עם עובד בשנת 2007. הספר נבחר לאחד מחמשת המועמדים הסופיים של פרס ספיר לשנת 2008 וזכה בפרס ווינר לעידוד יצירה מקורית מטעם הוצאת עם עובד לשנת 2007. הוא תורגם לצרפתית וראה אור ב-2010 בהוצאת Christian Bourgois éditeur.
הספר מתאר ליל דצמבר סוער אחד בפיאנו-בר בשולי מושבה נידחת, שבו נמצא ג'ו אוחנה בעל בית שהוא גם הברמן, גדי מאירי הפסנתרן ופאדיל, נער ערבי שמשמש כטבח-כולבויניק. למקום נקלעת חבורת אנשי-כספים – ארבעה גברים ושתי נשים – בדרכם חזרה לתל אביב מסעודת גיבושון במסעדת ציידים כפרית. אוחנה בעל-הבית כבר רוצה לסגור וללכת הביתה, אך החבורה מתעקשת להישאר ולשתות דווקא בפיאנו-בר שלו. במהלך הלילה הקצר הזה – מ-12 בלילה עד 4 בבוקר – מתפתחת בהדרגה דרמה אלימה וקשה שעיקרה ההתנגשות האנושית הבלתי נמנעת בין המקומיים לבין הזרים שנקלעים למקום. בסיטואציה הדחוסה והיצרית שבה כמעט לאף אחד אין מה להפסיד, נחשפים החיים של כל אחת מהדמויות; נחשפות הצלקות שכל אחת מהן נושאת עמוק בתוכה; נחשפות האכזבות שלהן, חרדות-הכישלון, הגסות, הבהמיות והנואשות; ונחשפת גם הכמיהה העמוקה לאינטימיות. הספר מתאר פיסה של המציאות הישראלית שרוויה במובלעת של אלימות.
נטל ההוכחה
[עריכת קוד מקור | עריכה]רומנו, עורך דין חיפאי, נקלע לקרב של חייו. שנים עברו עליו בשולי האירועים הגדולים, עד שהוא נקרא להגן על נגר ערבי שהיה מעורב בתקרית אלימה ומגלה שנלכד בסבך מוסרי ורגשי שלא שיער את מידותיו. מה שנראה כסכסוך עסקי מגלה פנים אחרות מרגע שנחשפים שורשיו בעבר, וגם בחלוף שלושה עשורים מתברר שדבר לא נשכח. האם תעלה עכשיו ממעמקי השנים אשמה נוספת, חמורה יותר, או להפך, יתגלו שם נסיבות מקילות? ואולי לא טינות מן העבר יכריעו, אלא ההווה ואהבה שאינה תלויה בדבר? אילת שמיר, כלת פרס ראש הממשלה ופרס רמת גן למצוינות ספרותית, מבודדת בספרה השלישי מקטע מליבת חיינו כאן, ובכתיבה בוטחת ורבת־כוח מצליחה להאיר את המורכבות הסבוכה של ההוויה הישראלית. היה בין חמשת המועמדים הסופיים לפרס ספיר 2019[7]
אפריקה בלוז
[עריכת קוד מקור | עריכה]קצין ישראלי מגיע לאפריקה עם אשתו ועם בתו הקטנה כדי לאמן קצינים אפריקאים. הקיסר היילה סלאסי ביקש שיאמנו את צבאו, אבל זמן רב מדי הוא נאחז בשלטון וקבוצת קצינים צעירים כבר מתכננת הפיכה צבאית כדי להדיח אותו. בתוך הנופים הרחוקים, הזרים, עולה סיפור המרידה בקיסר עם סיפורה של משפחה ישראלית אחת, ועשורים יעברו עד שהבת הקטנה תתחיל להבין מה היה שם – ההבנה הזאת מאירה חיים שלמים לאחור.[8]
על סגנונה נכתב:
"חריפות ריאליסטית רבת עוצמה [...] חריג ביותר בנוף הספרים שיוצאים לאור בעברית בשנים האחרונות [...] נוגעת בפצע ממאיר שמפעיל את הדרמה הישראלית ואת סיפוריה [...] ללא הרדמה וללא חומרי טשטוש"
(עמרי הרצוג, הארץ).
"תנופת הכתיבה של איילת שמיר מרשימה ביותר [...] היכולת שלה לעצב דמות על נפתולי הנפש שלה, [...] ועברה המשפיע על מי שהיא בהווה - מופתית"
(שופטי פרס רמת גן למצוינות ספרותית).
ספריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אפריקה בלוז, עם עובד, 2024[9]
- 75 - תמונת מצב', עריכה לצד יובל שמעוני, עם עובד, 2023[10]
- נטל ההוכחה, מועמד החמישייה הסופית של פרס ספיר 2019. הוצאת עם עובד 2018
- הזר המקומי – גילומי כלאיים בספרות ישראלית. רסלינג, תל אביב, 2016
- המיטה שאתה מציע בעצמך, הוצאת עם עובד, 2013
- פסנתר בחורף, מועמד החמישייה הסופית של פרס ספיר 2008, הוצאת עם עובד, 2007
- הספר תורגם לצרפתית: Un piano en hiver, traduit de l'hébreu par Katherine Werchowski; Christian Bourgois editeur; parution 2010; ISBN 978-2-267-02074-8
- בזמן מלחמה, (בשיתוף עם נסים קלדרון), הוצאת כנרת, 2002
- גנסין 3, הוצאת עכשיו, 1999
פרקים בספרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מאמר על פסנתר בחורף - של: אוריין יהודית, מתוך "עיתון 77", גיליון 8–327, ינואר-פברואר 2008
- "הכלאה משחררת – גילומי כלאיים בהכלה המשחררת לא"ב יהושע", ראה אור בספר "מבטים מצטלבים" (2010) שיצא בשיתוף הוצאת הקיבוץ המאוחד ומרכז "הקשרים" של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
- L'ibrido liberato: la personificazione dell' ibrido ne "La sposa liberata" התפרסם בספר מאמרים על יצירתו של א"ב יהושע Leggere Yehoshua, Giulio Einaudi editore, s.p.a. Torino, 2006
- ד"ר יעל לוי חזן, "מה את מבינה: נשים כותבות על מלחמה בספרות העברית", הוצאת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, 2019. עמ' 101–135 שם הפרק: "מה שלא יעלה על הדעת" ו"מה שהנייר אינו סובל" הפונקציה התרבותית והפואטיקה של העינויים: אילת שמיר "האם את ה רואת את מה שאני שומע"
- פרופ' זיוה שמיר, "הספרות ורוח המוזיקה", הוצאת ספרא, 2019. עמ' 190–200 שם הפרק: שלל האפשרויות של קלידי הפסנתר ברומן "פסנתר בחורף"
- נקשרות - סופרות כותבות על נשיות, הוצאת אריה ניר, 2022
- פרק בספר "לכתוב ולהוציא לאור", מאת הגר ינאי, עם עובד, 2022
- אפריקה בלוז, פרק ראשון לספרה "אפריקה בלוז" בגיליון כתב העת "פנס", 1 באוגוסט 2022
- באפריל 2023, הוקדש מוסף הספרות של ידיעות אחרונות ל-10 סיפורי חירות, של סופרים שונים, במסגרתו ראה אור "ההפיכה" - פרק מתוך הרומן הבא שלה "אפריקה בלוז" שראה אור בשנת 2024 בהוצאת עם עובד
- השתתפה באנתולוגיה "כל הפתאם הזה" בהוצאת אפרסמון, 2023[11]
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אילת שמיר, ברשת החברתית פייסבוק
- אילת שמיר, ב"לקסיקון הספרות העברית החדשה"
- אילת שמיר, ב"לקסיקון הקשרים לספרות ישראלית"
- מידע על אילת שמיר בקטלוג הספרייה הלאומית
- שירי לב-ארי, "אחרי 7 באוקטובר הגענו למבוי סתום. מצור. לא רק מבחוץ אלא גם מבפנים", באתר ynet, 2 במאי 2024
- חיפה זוכרת את בולי: ערב מיוחד במלאת שלושים למותו של הסופר א.ב. יהושע, 16 ביולי 2022
- פרק מתוך פסנתר בחורף – אילת שמיר, באתר nrg, 31 במאי 2008
- עמרי הרצוג, להעיר את המתים, באתר ynet, 6 בספטמבר 2007
- עמרי הרצוג, האצבעות כבר התקשו על ההדק, באתר הארץ, 31 באוקטובר 2007
- יצהר ורדי, כמה מעייף לנוע בין הצללים, באתר הארץ, 18 באוקטובר 2007
- אריק גלסנר, על "פסנתר בחורף", מעריב, 4 במאי 2008
- שירי לב-ארי, אילת שמיר: "סופרים מתעלמים מהערבים", באתר ynet, 1 ביולי 2013
- גילי איזיקוביץ, מה גורם לאילת שמיר לכתוב מנקודת מבט גברית?, באתר הארץ, 11 באוקטובר 2018
- פרק מתוך ספרה בדפוס "אפריקה בלוז", בפנס מוסף לביקורת ספרות, יולי 2022
- אילת שמיר, גנסין 3 - הביקורת הראשונה שלי, בפנס מוסף לביקורת ספרות, יוני 2023
ביקורות ספרים שכתבה:
- אילת שמיר, בוקר אחד, אחרי המלחמה הגדולה, באתר הארץ, 22 באפריל 2008
- אילת שמיר, "בבוא מותי" של פוקנר: נייר לקמוס תרבותי למורכבות של דרום ארה"ב, באתר הארץ, 11 באוקטובר 2018
- אילת שמיר, מהדורה מחודשת ל"חמדת": מיפוי עומק של הטראומה השחורה של העבדות, באתר הארץ, 27 במרץ 2019
- אילת שמיר, "חברת נעורי" של אליס מונרו: המגבלה של כלת הנובל נהפכה לתו מזהה, באתר הארץ, 5 בדצמבר 2019
- אילת שמיר, "העניין הוא שאני לא רוצה למות", באתר הארץ, 31 במרץ 2008
- אילת שמיר, כ–90 שנה אחרי כתיבתו, "הקול והזעם" של ויליאם פוקנר זוכה לתרגום חדש ומעולה, באתר הארץ, 1 ביולי 2020
- אילת שמיר, "המשרד לאושר עילאי": לאן נעלמה ארונדהטי רוי?, באתר הארץ, 20 באפריל 2021
- אודות ספרה "המיטה שאתה מציע בעצמך"
- שירי לב-ארי, ריאיון עם אילת שמיר, באתר ynet, 1 ביולי 2013
- עמרי הרצוג, הגברים הקשוחים של המערבון הישראלי, באתר הארץ, 18 ביולי 2013
- חבצלת פרבר, הסוד הנלחש לסוסים, פורסם במוסף 'שבת', מקור ראשון, 5 ביולי 2013
- יוסף אורן, לקחי המניפה כשהיא נפרשׂת (חלק א'), באתר News1 מחלקה ראשונה, 29 ביוני 2013
- אדם וסוס בחיקו (חלק ב'), באתר חדשות מחלקה ראשונה, 14 ביולי 2013
- ד"ר מירה טנצר, המיטה שאתה מציע בעצמך, בלוג בגוגל, 17 ביולי 2013
- טל גולדשטיין, סקירה, באתר מגאפון, 21 ביוני 2013
- אביגייל פולק כהן, סקירה, באתר סלונה, 22 ביוני 2013
על ספרה "הזר והמקומי"
- רבקה שאול בן צבי, זהות היברידית; מוסף שבת מקור ראשון לתורה, הגות, ספרות ואמנות, 13 במרץ 2016
- אודות ספרה "נטל ההוכחה"
- אילת שמיר על "נטל ההוכחה"
- אילת שמיר, מתכוננים לפרס ספיר: טעימה מהספר "נטל ההוכחה", באתר ynet, 12 במרץ 2020
- נסים קלדרון, "נטל ההוכחה": ספר שבוחן את הגבריות באינטנסיביות, באתר וואלה, 17 בספטמבר 2018
- קרן אגמון, נטל ההוכחה: "ספר נהדר – כדאי מאוד לקרוא." סלונה, אוקטובר 2018
- מור דיעי חנני, "נטל ההוכחה-איילת שמיר, כשהחטא הקדמון מחפש לעצמו נחמה." עושה רוח, אוגוסט 2018
- יוני ליבנה, בג'ונגלים של העיר התחתית, באתר "ידיעות אחרונות", 12 בספטמבר 2018
- ענת שרון-בלייס, ריאיון רדיו מדקה 20:58, בערוץ כאן תרבות, 14 באפריל 2020
- שירי לב-ארי וענת שרון-בלייס ריאיון רדיו בתוכנית "נטל ההוכחה" מדקה 5:29, 4 באוקטובר 2018
- אודות ספרה "אפריקה בלוז"
- עופרה עופר אורן, הפצע בלב הסיפור, בבלוג "סופרת ספרים", 19 במאי 2024.
- אסתי אדיבי-שושן, "זה אני?", פנס מוסף לביקורת ספרות, מאי 2024.
- שירי לב-ארי, "אחרי 7 באוקטובר הגענו למבוי סתום. מצור. לא רק מבחוץ אלא גם מבפנים", באתר ynet, 6 במאי 2024.
- על זיכרונות מאפריקה ועידן ה-Woke: אילת שמיר לוחצת על כל הנקודות. יונתן דה שליט, ישראל היום, 7 ביוני 2024.
- "אפריקה בלוז": חומרי נפץ אורבים מתחת לציור עדין בצבעי מים. אודי בן סעדיה, וואלה, 11 ביולי 2024.
- "אפריקה בלוז" מצליח להיות אישי ופוליטי במידה שווה. עמרי הרצוג, הארץ ספרים, 23 ביולי 2024.
- "אפריקה בלוז" הוא מעט המכיל את המרובה. אריאל שנבל, מקור ראשון, 11 באוגוסט 2024.
- אפריקה בלוז: רומן אוטוביוגרפי של בת הקצין שנשלח לאתיופיה. ירון אביטוב, מקור ראשון, 14 באוגוסט 2024
- כתבות ומאמרים בצרפתית על "פסנתר בחורף"
- Dominique Aussenac. Un piano en hiver, Le Matricule des Anges, April 2010
- Julie Coutu. AYELET SHAMIR – UN PIANO EN HIVER, Chro, 11.7.2010
- Kate et Mapero, Un Piano en Hiver, W O D K A, 17.11.2010
- Christian Desmeules. Littérature étrangère - Si par un soir d'hiver, Le Devoir.com - Libre de penser, 15.5.2010
- Chronique : Un piano en hiver, de Ayelet Shamir, Actualitté, 04.06.2010
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ אפריקה בלוז, פרק ראשון לספרה החדש ״אפריקה בלוז״ בגיליון כתב העת ״פנס״ 1 באוגוסט 2022
- ^ בועז כהן, טקס פרס ספיר יתקיים ביום ראשון הקרוב, באתר גלובס, 27 במאי 2008
- ^ מיה סלע, אילת שמיר ושולמית אפפל בין זוכי פרס רמת גן, באתר הארץ, 30 במרץ 2014
- ^ חוברת פרס רמת גן לספרות - תשע"ד 2014
- ^ נסים קלדרון בספרו על הנובלה של אילת שמיר, גוגל ספרים
- ^ משה יצחקי, "הכתובת הייתה על הקיר", בלוג באתר "בננות" 18 במאי 2009
- ^ אלו המועמדים הסופיים לפרס ספיר 2019, באתר ynet, 5 בפברואר 2020
- ^ יונתן דה שליט, על זיכרונות מאפריקה ועידן ה-Woke: אילת שמיר לוחצת על כל הנקודות, באתר ישראל היום, 7 ביוני 2024
- ^ אפריקה בלוז, באתר עם עובד
- ^ 75 - תמונת מצב, באתר עם עובד
- ^ סקירות ספרים, אילת שמיר, 3 בדצמבר 2023
- סופרות כותבות עברית
- סופרים כותבי עברית
- סופרות ישראליות
- סופרים ישראלים
- משפחת טוליפמן
- בוגרות תיכון חדרה
- בוגרי תיכון חדרה
- בעלות תואר דוקטור מאוניברסיטת חיפה
- בעלי תואר דוקטור מאוניברסיטת חיפה
- זוכות פרס היצירה לסופרים ומשוררים
- זוכי פרס היצירה לסופרים ומשוררים
- סגל אורנים - המכללה האקדמית לחינוך
- זוכות פרס רמת גן לספרות
- זוכי פרס רמת גן לספרות
- ישראליות שנולדו ב-1964
- ישראלים שנולדו ב-1964