איתן אטיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
איתן אטיה
איתן אטיה
איתן אטיה
לידה 21 באוגוסט 1968 (בן 55)
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מנכ"ל פורום ה-15
2002–מכהן
(כ־22 שנים)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

איתן אטיה (נולד ב-21 באוגוסט 1968) הוא מנכ"ל פורום ה-15.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אטיה שירת כטייס קרב בחיל-האוויר ובתפקידים שונים ביחידת שלדג. בעל תואר ראשון במשפטים בהצטיינות מאוניברסיטת חיפה, ותואר שני במינהל עסקים בהצטיינות מאוניברסיטת תל אביב. בין השנים 1997 ל-1998 התמחה אצל היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין.

בין השנים 1999 עד 2002 שימש אטיה כיועץ מקצועי לשלושה שרי משפטים: ח״כ צחי הנגבי, ח״כ לשעבר דר׳ יוסי ביילין וח״כ לשעבר מאיר שטרית. היה ממנהלי פרויקט תהליך פירוק משרד הדתות בשנת 2000 והיה שותף לרפורמות נוספות במשרד המשפטים.

פורום ה-15[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2002 היה אטיה ממקימי המטה הניהולי של פורום ה-15 (פורום הערים העצמאיות) ומשמש מאז כמנכ"ל הפורום. הפורום הוא ארגון המאגד את 15 הערים העצמאיות בישראל, ערים שאינן מקבלות מענקים מהממשלה, כגון "מענקי איזון" או "מענקי פיתוח".

במהלך שנים אלה היה שותף לקידום ותכנון יוזמות שהשפיעו על פניו ומעמדו של המטרופולין בישראל, בהן: קידום תוכנית מתאר ארצית (תמ"א 35) - תוכנית המתאר הארצית המשולבת לבניה, לפיתוח ולשימור, אשר שמה דגש על פיתוח הריכוזים העירוניים של ישראל ובלימת תופעת הפרוור; קידום רפורמות חקיקה בתחומי השלטון המקומי, המיסוי העירוני, בתחום התכנון והבניה ובתחום הסביבה; קידום יוזמות כלכליות וטכנולוגיות עירוניות; ייצוג הערים הגדולות בכנסת ובממשלה; והובלת מאבקים ציבוריים שונים, לרבות מאבק להגנה על החינוך הממלכתי בישראל, מאבק כנגד החלטת מינהל מקרקעי ישראל להפשרת הקרקעות החקלאיות בישראל לבנייה מסיבית ועוד.

בשנת 2008 עמד מאחורי התוכנית לצירוף הערים הגדולות בישראל לאמנה הבינלאומית להגנת אקלים ולצמצום פליטות גזי חממה של הארגון הבינלאומי ICLEI (ביוזמה זו חברות כל ערי העולם המובילות – ניו יורק, לונדון, פריז, טוקיו, סן-פרנסיסקו, לוס אנג'לס ועוד, וכעת גם הערים הגדולות של מדינת ישראל). תוכנית זו מקדמת בכל הערים הגדולות בישראל תוכניות אב עירוניות להפחתת זיהום אוויר וצמצום פליטות גזי חממה, תוך שימת דגש מיוחד על טיפול בפסולת ומיחזורה, קידום בנייה ירוקה והתייעלות אנרגטית במבנים, שימוש מושכל ובר-קיימא במרחב הציבורי, ושיפור ושכלול התחבורה הציבורית והשימוש בה.

בשנת 2013 קידם אטיה את החלטת פורום ה-15 לאמץ את התקן הישראלי לבניה ירוקה, ת״י 5281, כתקן בניה מחייב בבנייה החדשה. עד כה הצטרפו ליוזמה זו 18 ערים גדולות, בהן הבניה למגורים, משרדים, תעסוקה, מלונאות ועוד חייבת לעמוד בתקן הבניה הירוקה. בשנת 2014 הוביל אטיה מול משרדי הפנים, האוצר והמשפטים את קידום ״חוק עיריות איתנות״, שקבע מעמד מיוחד של ״עיר איתנה״ לעירייה העומדת ברשימת תנאי סף של איכות ניהולית ותפעולית - מעמד המעניק לה סמכויות רחבות ומיוחדות במספר תחומים, בהם: תקצוב, פיתוח, קידום מיזמים גדולים ועוד.

בשנה זו גם היה שותף לתיקון 101 בחוק התכנון ובניה, אשר קבע מוסד חדש בתחום התכנון - ״ועדה מקומית עצמאית לתכנון ובניה״. זהו מעמד מיוחד המוענק לוועדה מקומית העומדת בסטנדרטים מחמירים של התנהלות מקצועית, ואשר קידמה ״תוכנית מתאר עירונית כוללנית״, ומכוח מעמד זה מוסמכת לקדם תוכניות בניין עיר (תב״עות) ללא צורך באישור הוועדה המחוזית. בשנת 2016 הוביל אטיה את חקיקתו של ״חוק האופניים״, שהסמיך את הפקחים העירוניים לאכוף נסיעה לא מורשית של קורקינטים ואופניים חשמליים על מדרכות העיר.

בשנת 2018 קידם במסגרת פורום ה-15 את אישורה של תוכנית ״ברית ערים לאיכות חיים וסביבה״, תוכנית המשך ל״אמנת האקלים״ של פורום ה-15 משנת 2008. התכנית החדשה מקדמת שישה תחומי סל מרכזיים בפעילות הקיימות והסביבה בערים, לרבות תנועה עירונית, אנרגיה, פסולת ומיחזור, קהילה וחברה ועוד. עד כה הצטרפו 20 ערים גדולות ליוזמה זו. בשנת 2019 השיק פורום ה-15 את ״מדריך שקיפות המידע העירוני״, ובכך מביא הלכה למעשה לקידום שקיפות המידע העירוני באתרי האינטרנט של הערים בישראל. החל משנה זו החל פורום ה-15 בהובלת אטיה בעבודה ממוקדת רב שנתית להכנת ערי ישראל לאתגרי העתיד של המאה ה-21. עבודה זו כוללת מיפוי האתגרים העתידיים של ערי ישראל, וגיבוש ארגז כלים חדש בתחומי התכנון והכלכלה העירונית. על פי המלצתו של אטיה, אישר פורום ה-15 כי פעילות זו, כמו כל המיזמים הקודמים שתוארו לעיל, יהיו פתוחים לכל רשות מקומית שתחפוץ בכך, ולא יהיו אקסקלוסיביים לערי ה-15 בלבד.

אטיה נשוי ואב לשני ילדים. הוא מתגורר עם משפחתו בתל אביב.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]