אלברטו פרננדס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אלברטו פרננדס
Alberto Fernández
לידה 2 באפריל 1959 (בן 63)
בואנוס איירס, ארגנטינה
שם מלא אלברטו אנחל פרננדס
מדינה ארגנטינהארגנטינה ארגנטינה
השכלה אוניברסיטת בואנוס איירס
עיסוק משפטן, פוליטיקאי
מפלגה המפלגה החוסטיסיאליסטית
בן או בת זוג פביולה יאנייס עריכת הנתון בוויקינתונים
alferdez.com.ar
נשיא ארגנטינה
10 בדצמבר 2019 – מכהן
(3 שנים ו־13 שבועות)
סגנית נשיא ארגנטינה כריסטינה פרננדס דה קירשנר
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
פרננדס נפגש עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בעת ביקורו בישראל לרגל פורום השואה העולמי החמישי, 2020

אלברטו אנחל פרננדסספרדית: Alberto Ángel Fernández; נולד ב-2 באפריל 1959) הוא נשיא ארגנטינה. עורך דין בהשכלתו, כיהן כראש קבינט השרים (תפקיד דומה לראש ממשלה) במהלך תקופת נשיאותו של נסטור קירשנר, וכן בחודשים הראשונים לנשיאותה של כריסטינה פרננדס דה קירשנר.

קורות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרננדס נולד וגדל בבואנוס איירס. אביו היה שופט ממוצא ספרדי. קיבל תואר במשפטים מאוניברסיטת בואנוס איירס בגיל 24 עם התמחות במשפט פלילי. מאוחר יותר מונה לפרופסור באוניברסיטה.

את דרכו הפוליטית החל כיועץ משפטי בעיריית בואנוס איירס ולאחר מכן היה יועץ משפטי של בית הנבחרים הארגנטינאי. בהמשך שימש כסגן ליועץ המשפטי של משרד הכלכלה, ובתפקיד זה שימש בתפקיד ראשי במשא ומתן בנושאי סיבוב אורוגוואי והסכמי גאט"ט. הנשיא קרלוס מנם מינה אותו לשורת תפקידים משפטיים וכלכליים, בין השאר כיועץ לענייני ביטוח במרקוסור. במסגרת התפקידים אותם מילא הוא עבד רבות עם מושל מחוז בואנוס איירס לשעבר אדוארדו דואלדה.

בשנת 2000 נבחר לבית המחוקקים של בואנוס איירס. עם בחירתו של נסטור קירשנר לנשיא ארגנטינה הוא בחר בו לתפקיד ראש קבינט השרים (תפקיד הדומה לראש ממשלה). נכנס לתפקידו ב-25 במאי 2003 ונשאר בתפקיד זה גם תחת אשתו ויורשתו של קירשנר, הנשיאה כריסטינה פרננדס דה קירשנר, שנבחרה בשנת 2007.

פרש מתפקידו ב-23 ביולי 2008 לאחר שנכשל בהובלת משא ומתן עם המגזר החקלאי בארגנטינה על שינויים במערכות המיסים והיצוא. לאחר פרישתו הביע לעיתים קרובות ביקורת על קירשנר ועל מדיניותה הכלכלית. הוא המשיך למלא תפקידים שונים בפוליטיקה של בואנוס איירס, אך שמר על פרופיל נמוך.

הבחירות בארגנטינה (2019)[עריכת קוד מקור | עריכה]

בינואר 2018 חידש פרננדס את קשריו עם כריסטינה קירשנר לאחר עשר שנים של נתק פוליטי. בריאיון לכלי התקשורת אמר שהוא עדיין ביקורתי כלפי חלק ממעשיה אך ישמח לשתף איתה פעולה.

לקראת הבחירות הכלליות בארגנטינה ב-2019 המועמדים המובילים היו הנשיא מאוריסיו מאקרי והנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר. ב-18 במאי 2019 הכריזה קירשנר כי אלברטו פרננדס יהיה המועמד לנשיאות מטעם סיעת "החזית של כולם", איחוד מפלגות שבמרכזו המפלגה החוסטיסיאליסטית, והיא עצמה מועמדת לתפקיד סגנית הנשיא. הכרזה זו הביאה לגל תמיכה בפרננדס.

ב-11 באוגוסט 2019 נערכו בחירות מקדימות לנשיאות, ובהן קיבל פרננדס 47.7% מהקולות, ומאקרי 32.1% מהקולות.[1] ב־10 בדצמבר נכנס לתפקידו.[2]

נשיאותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

במדיניות החוץ במהלך החודשים הראשונים של נשיאותו, יחסי ארגנטינה עם ברזיל הדרדרו עקב הסכסוך עם נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו. לאחר הבחירות הכלליות בבוליביה ב-2019, פרננדס הטיל ספק במסקנת ארגון המדינות האמריקאיות לפיה בחירתו מחדש של אבו מוראלס הייתה בלתי לגיטימית עקב הונאה בבחירות, והעניק למורלס מקלט בארגנטינה מדצמבר 2019 עד נובמבר 2020.

תחילת נשיאותו הושפעה ממגפת הקורונה בארגנטינה עם השפעותיה הבריאותיות והכלכליות.

בפברואר 2022 נפגש נשיא ארגנטינה אלברטו פרננדס עם ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, וציין את הצורך הדחוף של ארגנטינה להשתחרר מהסתמכות על ארצות הברית, ובמקומה לפתח שיתוף פעולה כלכלי עם רוסיה. לאחר תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, אמר "לכל הצדדים לא להשתמש בכוח צבאי".[3]

ארגנטינה, הכלכלה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית, סבלה מאינפלציה קיצונית כבר מספר שנים, שהוחמרה כתוצאה מפלישת רוסיה לאוקראינה. בשנת 2022, ארגנטינה גם רק החלה להיחלץ ממיתון מתמשך. הייתה אינפלציה של 58%.

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

משנת 2008 ועד להתמודדותו בבחירות 2019 פרננדס הרצה בבית הספר למשפטים באוניברסיטת בואנוס איירס. נישא בשנת 1993 לחברתו לספסל הלימודים מרסלה לוצ'טי, ממנה נפרד ב-2005. בשנת 2014 נישא לבת זוגו, העיתונאית והשחקנית פביולה יאנייס, והם מתגוררים בדירתם ברובע פוארטו מאדרו בבואנוס איירס.[2] פרננדס הוא אוהד של קבוצת הכדורגל ארחנטינוס ג'וניורס.

ב-2 באפריל 2021, פרננדס נמצא חיובי ל-Covid-19, אף על פי שהתחסן בתחילת השנה בחיסון ספוטניק V כנגד המחלה.[4]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלברטו פרננדס בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ חיים איסרוביץ', ‏למרות התחזיות: המועמד לנשיאות בארגנטינה וסגניתו עומדים לנצח בבחירות, באתר מעריב אונליין, 28 באוגוסט 2019.
  2. ^ 1 2 אלברטו פרנדס נבחר לנשיאות ארגנטינה
  3. ^ בזמן שהתכונן לפלישה, פוטין בחש בחצר האחורית של ארה"ב | כלכליסט, calcalist, ‏2022-03-08
  4. ^ Raszewski, Eliana (2021-04-03). "Argentina says president has coronavirus; doctor calls case 'mild'". Reuters (באנגלית). נבדק ב-2021-04-04.