לדלג לתוכן

אלכס מורגן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אלכס מורגן
Alex Morgan
מורגן במדי נבחרת ארצות הברית במאי 2019
מורגן במדי נבחרת ארצות הברית במאי 2019
מורגן במדי נבחרת ארצות הברית במאי 2019
מידע אישי
לידה 2 ביולי 1989 (בת 35)
סן דימאס, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
גובה 1.7 מטרים
עמדה חלוצה
מועדוני נוער
2007–2010 אוניברסיטת קליפורניה בברקלי
מועדונים מקצועיים כשחקנית
שנים מועדונים
2011-2012
2012-2013
2013-2015
2015-2020
2020-2021
2021-2024
ווסטרן ניו יורק פלאש
נבחרת לאומית כשחקנית
2010–2024 ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 206 (121)
מאזן מדליות
נעל הכסףצרפת 2019כדורגל נשים
מתחרה עבור ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
המשחקים האולימפיים
זהבלונדון 2012כדורגל נשים
גביע העולם בכדורגל נשים
זהבצרפת 2019כדורגל נשים
זהבקנדה 2015כדורגל נשים
כסףגרמניה 2011כדורגל נשים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אלכסנדרה "אלכס" פטריסיה מורגן קאראסקואנגלית: Alex Morgan;‏ נולדה ב-2 ביולי 1989) היא כדורגלנית עבר אמריקאית ששיחקה בעמדת החלוצה. כחברה בנבחרת הכדורגל של ארצות הברית, זכתה פעמיים בגביע העולם (קנדה 2015 וצרפת 2019), במדליית זהב אולימפית (לונדון 2012) ובמקום שני בגביע העולם (גרמניה 2011). הפופולריות של מורגן מתוגברת על ידי חוזי הפרסום הרבים שלה עם נייקי וקוקה-קולה. חוזי פרסום אלה, בנוסף למשכורת הגבוהה שהיא מקבלת בקבוצתה, הופכים את מורגן לכדורגלנית בעלת השכר הגבוה ביותר בעולם.[1][2]

אלכס מורגן נולדה ביולי 1989 בסאן דימאס (אנ'), קליפורניה, כבת הצעירה מבין שלושת הילדים של פמלה ומייקל מורגן.

מורגן החלה לשחק כדורגל בגיל 14, והצטרפה לקבוצת הילדות של אזור מגוריה. כשהייתה בתיכון, היא נבחרה להרכב התיכונים של ה"אול-אמריקן" ואף הייתה חלק מתוכנית הפיתוח האולימפית (ODP) של קליפורניה.

בשנת 2007 היא החלה ללמוד באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, ומיד הצטרפה לקבוצת הכדורגל שלה. בכל ארבע שנותיה בברקלי, הובילה מורגן את הקבוצה בכמות השערים ואף הגיעה איתה לארבעה טורנירי NCAA. בשנה השלישית של הלימודים, היא הייתה מועמדת לפרס הרמן, המוענק לכדורגלן ולכדורגלנית המצטיינים של ליגת הקולג'ים. את התואר הראשון שלה בכלכלה פוליטית היא סיימה סמסטר אחד מוקדם יותר, כשלזכותה 45 שערים במדי קבוצת האוניברסיטה.

ב-14 בינואר 2011, נבחרה מורגן כבחירה הראשונה של דראפט ה-WPS על ידי קבוצת ווסטרן ניו יורק פלאש. כבר במשחק הבית הראשון של העונה, היא כבשה שער, והובילה את קבוצתה לניצחון 0-3 על אטלנטה ביט. במהלך עונה זו, שיחקה מורגן 14 משחקים, כבשה ארבעה שערים וזכתה עם הקבוצה באליפות הליגה. לאחר עונה זו, פורקה הליגה עקב מחסור במשאבים כספיים.

לאחר ששיחקה עונה אחת במדי סיאטל סאונדרס מהדבליו-ליג (ליגת המשנה האמריקאית), חתמה מורגן בינואר 2013 בפורטלנד ת'ורנס מה-NWSL - ליגה מקצוענית שבדיוק הוקמה. היא סיימה את עונתה הראשונה בליגה כמלכת השערים של הקבוצה (בצוותא עם כריסטין סינקלייר), כשלזכותה שמונה שערים וחמישה בישולים, ואף נבחרה להרכב העונה המצטיינות השני של הליגה. את העונה הסדירה סיימה הקבוצה במקום השלישי והצליחה להגיע לגמר הפלייאוף, שם ניצחה 0-2 את ווסטרן ניו יורק פלאש, קבוצתה הקודמת של מורגן.

בעונתה השנייה בפורטלנד, לא הצליחה מורגן להתלבט יתר על המידה, אך בכל זאת כבשה שישה שערים, בישלה ארבעה בישולים ונבחרה פעם אחת לשחקנית השבוע של הליגה. הקבוצה סיימה במקום השלישי לאחר העונה הסדירה, אך הפעם הודחה כבר במשחק הראשון של הפלייאוף על ידי האלופה שבדרך, קנזס סיטי.

ב-26 באוקטובר 2015, הועברה מורגן בטרייד לקבוצת אורלנדו פרייד.

ב-2017, הושאלה מורגן לליון, ושיחקה שם במשך שישה חודשים, שבמהלכם זכתה בליגת האלופות.

שנה אחר כך (עדיין ב-2017), חזרה לאורלנדו ושיחקה שם עד 2019, עת הכריזה שהיא בהיריון ובין אוגוסט 2019 עד נובמבר 2020 לא שיחקה אף משחק. עקב מגפת הקורונה, משחקי הליגה המקצוענית לנשים בארצות הברית הופסקו, והיא הושאלה החל מספטמבר 2020 לקבוצת טוטנהאם הוטספרס הלונדונית. היא יצאה ללונדון עם בתה התינוקת, וללא בעלה שנשאר בארצות הברית. עובדה זו האיצה את סיום תקופתה בטוטנהאם, ועם פתיחת הליגה האמריקאית מחדש, היא חזרה לאורלנדו[3].

נבחרת ארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נבחרת הנערות והבכורה בנבחרת הבוגרת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כשהייתה בת 17, זומנה מורגן לראשונה לנבחרת ארצות הברית עד גיל 20. בעקבות פציעה ברגלה, היא ערכה את הופעת הבכורה שלה בנבחרת רק במאי 2008, במסגרת אליפות צפון ומרכז אמריקה לנערות שנערכה במקסיקו. כבר במשחקה הראשון בנבחרת, נגד קובה, היא כבשה שער אחד והובילה את ארצות הברית עד לגמר האליפות, שם הפסידה לקנדה.

מספר חודשים לאחר מכן, הייתה מורגן חלק מסגל הנבחרת הצעירה שהשתתפה בגביע העולם בכדורגל נשים עד גיל 20 בצ'ילה. במהלך הטורניר, היא כבשה ארבעה שערים, כולל את שער הניצחון בגמר מול צפון קוריאה. בעקבות הצלחתה בטורניר, קיבלה מורגן את פרס כדור הכסף, המוענק לשחקנית השנייה בטיבה בטורניר בעוד חברתה לחוד, סידני לרו, זכתה בכדור הזהב.

במרץ 2010, ערכה מורגן את הופעת הבכורה שלה בנבחרת הבוגרת, במשחק נגד מקסיקו ומספר חודשים לאחר מכן, כבשה את שערה הראשון במשחק נגד סין. אחד משעריה החשובים ביותר בקריירה הגיע חודש אחר כך, במשחק מוקדמות גביע העולם נגד איטליה. היא עלתה מהספסל בדקה ה-86, ובדקה הרביעית של תוספת הזמן הצליחה לכבוש את שער הניצחון שהבטיח לארצות הברית את היתרון לקראת משחק הגומלין. לאחר סיכום שני המשחקים, עלתה ארצות הברית לגביע העולם בפעם השישית בתולדותיה.

בגביע העולם 2011, הייתה מורגן לשחקנית הצעירה ביותר בסגל האמריקאי. היא כבשה את שער הניצחון נגד צרפת בחצי הגמר של הטורניר, ובגמר נגד יפן כבשה את השער שהעניק יתרון 0-1 לאמריקאיות. בהמשך גם בישלה שער לאבי וומבאק (בכך הייתה מורגן לכדורגלן הראשון אי פעם שכובש ומבשל בגמר גביע העולם), אך למרות היתרון המוקדם, השוו היפניות את התוצאה ובסופו של דבר ניצחו בדו-קרב בעיטות עונשין. באותה שנה, היא סיימה במקום השמיני בקרב על תואר כדורגלנית השנה בעולם של פיפ"א.

אלכס מורגן באימון הנבחרת, 2012

בינואר 2012, כבר הפכה מורגן לשחקנית הרכב קבועה בנבחרת, וקבעה רצף של 14 כיבושים ב-12 משחקים רצופים, שנמשך עד מאי של אותה שנה. ב-7 במרץ היא כבשה את השלושער הראשון שלה בנבחרת, במשחק על המקום השלישי נגד שוודיה בגביע אלגארבה. ביוני של אותה שנה, היא הייתה מועמדת לפרס בקטגוריית פריצת השנה בספורט מטעם ESPN, אך הפסידה לג'רמי לין.

בטורניר הכדורגל של אולימפיאדת לונדון, כבר הייתה מורגן לאחת משחקניות המפתח של הנבחרת, שבסופו של דבר זכתה במדליית הזהב. במשחק הפתיחה נגד צרפת היא כבשה צמד, ושער הניצחון שלה בדקה ה-123 בחצי הגמר נגד קנדה, הוכר על ידי פיפ"א כשער המאוחר ביותר שנכבש אי פעם בידי הנבחרת האמריקאית. בגמר הטורניר נגד יפן, היא בישלה לקרלי לויד את שער הניצחון וסיימה את הטורניר עם ארבעה בישולים בסך הכל.

את שנת 2012, סיימה מורגן כמלכת השערים (28), מלכת הבישולים (21) ומלכת הנקודות (77) של הנבחרת האמריקאית. בכך היא הצטרפה למיה האם, ככדורגלניות האמריקאיות היחידות שסיימו שנה קלנדרית עם למעלה מ-20 שערים ו-20 בישולים. בנוסף, היא הייתה לאמריקאית הצעירה ביותר שמבשלת למעלה מ-20 בישולים בשנה אחת. בעקבות הישגיה הבולטים בשנה זו, זכתה מורגן בפרס כדורגלנית השנה בארצות הברית, וסיימה במקום השלישי בפרס כדורגלנית השנה בעולם, אחרי אבי וומבאק ומרטה.

בגביע אלגארבה 2013, סיימה מורגן כמלכת השערים (בצוותא עם קוסוברה אסלאני השוודית), ואף כבשה את שני השערים בניצחון 0-2 בגמר על גרמניה. בסוף שנה זו, היא הייתה מועמדת בפעם השלישית ברציפות לפרס כדורגלנית השנה בעולם, אך סיימה במקום הרביעי בלבד. בנוסף, היא זכתה בפרס כדורגלנית השנה של CONCACAF, ואף הייתה לחברה הצעירה ביותר שנבחרה להרכב כל הזמנים של הנבחרת האמריקאית בדצמבר 2013.[4]

החזרה מהפציעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר ששיחקה רק שבעה משחקי נבחרת ב-2014 בעקבות פציעה, חזרה מורגן לגביע אלגארבה 2015, וזכתה עם ארצות הברית בטורניר. לקראת גביע העולם 2015, היא התאוששה מפציעה בברך, ובמשחק האחרון של שלב הבתים חזרה להרכב הפותח. את שערה היחיד בטורניר היא כבשה בשמינית הגמר נגד קולומביה, אך גם סחטה פנדל בחצי הגמר נגד גרמניה. במשחק הגמר של הטורניר, היא פתחה בהרכב הראשון וניצחה עם הנבחרת 2-5 את יפן. הייתה זו הזכייה השלישית של ארצות הברית בגביע העולם והראשונה מאז 1999.

הפולמוס סביב חגיגת "שתיית כוס התה"

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר ניצחון נבחרת ארצות הברית על תאילנד 13:0 באליפות העולם 2019, ספגו שחקניות הנבחרת ביקורות קשות אודות הצהלות והחגיגות שהשחקניות קיימו על המגרש גם כשכבשו כבר יותר משמונה ועשרה שערים, תוך השפלת השחקניות התאילנדיות. לקראת משחק חצי הגמר נגד אנגליה, "הצהובונים האנגלים כינו את האמריקניות שחצניות, לא אהודות ולא פופולריות, וטענו שאפילו האוהדים הצרפתים, שבדרך כלל לא אוהדים את הבריטים, יתמכו בנבחרת אנגליה"[5]. במצב של תיקו 1:1, כבשה אלכס מורגן את שער הניצחון, שלאחריו חגגה תוך הדמית שתיית כוס תה כלפי הקהל. לפי הדיווחים בתקשורת, לאחר המחווה הזו, שהייתה בשליש האחרון של המשחק, "זכתה מורגן לדחיקת מרפקים וכניסות אגרסיביות לרגליה. הביקורות באנגליה נמשכו גם אחרי המשחק, ובמולדתה המשיכה להיחשב ככוכבת על[5]. בראיון לעיתון הטלגרף, התרעמה מורגן על הכעסים שהופנו כלפיה, וטענה שכאשר גברים חוגגים בכל מיני מחוות מוחצנות, איש לא תוקף אותם.[6]

בשנת 2022 נכללה ברשימת טיים 100 לצד בקי סאוורברון ומייגן ראפינו.[7]

מחוץ לכדורגל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר גביע העולם ב-2011, הפכה מורגן בין לילה לכוכבת אמריקאית.[8] בשנת 2012 היא נכללה בגיליון בגדי הים של ספורטס אילוסטרייטד,[9] וב-2015 הופיעה לצד אבי וומבאק וסידני להרו[10] על שער המגזין של ESPN. היא בעלת חוזי פרסום קבועים עם נייקי, פנסוניק וקוקה-קולה וחוזים זמניים עם בנק אוף אמריקה, ESPN (לצידה של הופ סולו), ברידג'סטון וחברת תוספות התזונה GNC.[11]

ב-2014 התארחה בסדרת הטלוויזיה של ניקלודיאון ניקי, ריקי, דיקי ודון בתפקיד עצמה.

במאי 2015, הופיעה מורגן בצוותא עם אבי וומבאק וכריסטן פרס בפרק של משפחת סימפסון. חודש לאחר מכן, פורסם שמורגן, ביחד עם כריסטין סינקלייר וסטף קאטלי, יהיו הכדורגלניות הראשונות שיופיעו על האריזה של משחק הווידאו FIFA 16.[12] משחק זה היה הראשון שכלל בתוכו נבחרות נשים לצד אלו של הגברים.

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-31 בדצמבר 2014, נישאה מורגן לכדורגלן סרוונדו קאראסקו (אנ'). השניים הכירו זה את זה בזמן לימודיהם באוניברסיטת ברקלי. במאי 2020 נולדה בתם הראשונה של הזוג, צ'ארלי אלנה קאראסקו.[13]

בנובמבר 2017, אימצה אורח חיים טבעוני.[14]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלכס מורגן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ יואב טובול, חלוצה: אלכס מורגן היא כוכבת פופ אחרת, באתר ynet, 5 ביולי 2019
  2. ^ Worlds Ten Richest Women Footballers 2016, באתר TSM Play‏, 15 ביולי 2015
  3. ^ BHAVISHYA MITTAL, Why Did USWNT’s Alex Morgan Leave Tottenham Hotspur?, Essentially Sports, July 14, 2021
  4. ^ Mia Hamm, Alex Morgan, Abby Wambach named to all-time U.S. soccer team, באתר לוס אנג'לס טיימס‏, 19 בדצמבר 2013
  5. ^ 1 2 יואב טובול, חלוצה: אלכס מורגן היא כוכבת פופ אחרת, באתר ynet, 5 ביולי 2019
  6. ^ אתר למנויים בלבד Luke Edwards, ‏Alex Morgan: Why are people angry at me sipping tea when men can grab their genitals in celebration, The Telegraph, 5 July 2019
  7. ^ U.S. Women’s National Soccer Team Players: TIME100 2022, Time (באנגלית)
  8. ^ ממש לא טום-בוי: הכירו את אלכס מורגן, באתר ynet, 12 באפריל 2014
  9. ^ פושטת את המדים: כוכבת הכדורגל שהפכה לדוגמנית עירום, באתר Xnet‏, 1 ביוני 2005
  10. ^ אתר למנויים בלבד סם בורדן, סידני להרו ואלכס מורגן קורעות את הרשת ואת הרשתות החברתיות, באתר הארץ, 3 באפריל 2015
  11. ^ אתר למנויים בלבד נטע אחיטוב, מישהו מתעסק במראה של רונאלדו ביום של חצי גמר?, באתר הארץ, 3 ביולי 2015
  12. ^ אשרת עיני, צעד קטן לכדורגל נשים, צעד גדול לכדורגל, באתר כלכליסט, 2 ביוני 2015
  13. ^ Claudia Harmata, Alex Morgan on Balancing Life as a New Mom and Her Move to London: 'Take It One Month at a Time, People.com, November 12, 2020
  14. ^ The Big Lead, PETA Will Name Alex Morgan and Kyrie Irving Most Beautiful Vegans for 2019, ‏ 25 ביוני 2019


נבחרת ארצות הבריתגביע העולם בכדורגל נשים 2011 (מקום שני)

1 סולו • 2 מיטס • 3 ראמפון • 4 סאורברון • 5 א'והרה • 6 לפיילבט • 7 בוקס • 8 רודריגז • 9 או'ריילי • 10 לויד • 11 קרייגר • 12 צ'ייני • 13 מורגן • 14 קוקס • 15 ראפינו • 16 לינדזי • 17 הית' • 18 ברנהארט • 19 בוהלר • 20 וומבאק • 21 לויידן • מאמן: סונדהאגה

ארצות הבריתארצות הברית
נבחרת ארצות הבריתגביע העולם בכדורגל נשים 2015 (מקום ראשון)

1 סולו • 2 לרו • 3 ראמפון • 4 סאורברון • 5 א'והרה • 6 אנג'ן • 7 בוקס • 8 רודריגז • 9 או'ריילי • 10 לויד • 11 קרייגר • 12 הולידיי • 13 מורגן • 14 בריאן • 15 ראפינו • 16 צ'אלופני • 17 הית' • 18 האריס • 19 ג'ונסטון • 20 וומבאק • 21 נאהר • 22 קלינגנברג • 23 פרס • מאמן: אליס

ארצות הבריתארצות הברית
נבחרת ארצות הבריתגביע העולם בכדורגל נשים 2019 (מקום ראשון)

1 נאהר • 2 פו • 3 מואיס • 4 סאורברון • 5 א'והרה • 6 בריאן • 7 דאהלקמפר • 8 ארץ • 9 הוראן • 10 לויד (ק) • 11 קרייגר • 12 דייווידסון • 13 מורגן (ק) • 14 סונט • 15 ראפינו (ק) • 16 לאבל • 17 הית' • 18 האריס • 19 דאן • 20 לונג • 21 פרנץ' • 22 מקדונלד • 23 פרס • מאמן: אליס

ארצות הבריתארצות הברית
הקודם:
אבי וומבאק
כדורגלנית השנה בארצות הברית
2012
הבא:
אבי וומבאק