לדלג לתוכן

אל-כשל (סרט)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אל-כשל
Fail Safe
כרזת הסרט
כרזת הסרט
מבוסס על אל-כשל מאת יוג'ין בורדיק והארווי וילר
בימוי סידני לומט
הופק בידי סידני לומט, צ'ארלס מגווייר, מקס יאנגשטיין
תסריט ולטר ברנשטיין, פיטר ג׳ורג׳
עריכה ראלף רוזנבלום
שחקנים ראשיים הנרי פונדה, דן או'הרליהי, וולטר מתאו, פרנק אוברטון, פריץ וויבר, אדוארד בינס, לארי הגמן
צילום ג'רלד הירשפלד
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה סרטי קולומביה
חברה מפיצה סרטי קולומביה
שיטת הפצה בבתי הקולנוע
הקרנת בכורה 7 באוקטובר 1964
משך הקרנה 112 דקות
שפת הסרט אנגלית
סוגה מותחן
מקום התרחשות וושינגטון די. סי., ניו יורק, נברסקה עריכת הנתון בוויקינתונים
הכנסות 1.8 מיליון דולר
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אל-כשלאנגלית: Fail Safe) הוא מותחן קולנוע אמריקאי בבמויו של סידני לומט. הסרט מבוסס על ספר בעל אותו השם מאת הארווי וילר ומתאר תרחיש היפותטי בו קבוצת קבוצת מפציצים אמריקאית נשלחת בטעות להפיל פצצה גרעינית על מוסקבה, ואת ניסיונות הממשל האמריקני לעצור הפצצה זו.

לבלייק, גנרל בחיל האוויר האמריקאי יש חלום חוזר בו מטאדור ספרדי הורג שור בפני קהל מריע. בלייק טס לוושינגטון על מנת להשתתף בכנס המובל בידי פרופסור גרוטשל, חוקר מדע המדינה ומומחה בפוליטיקה של נשק גרעיני.

בארוחת ערב ביום שלפני הכנס, גרוטשל פוטר את הטענה שמלחמה גרעינית תשמיד את הגזע האנושי. לפי גרוטשל, במלחמה גרעינית, כמו בכל מלחמה אחרת, יש צד מנצח וצד מפסיד, והמליונים שימותו הם מחיר שיש לשלם על מנת להיפטר מהאיום הסובייטי.

רדאר של חיל האוויר האמריקני מזהה חדירת עב״מ לשטח האווירי של ארה״ב. זמן קצר לאחר מכן, העב״מ מזוהה ככלי טיס אזרחי שסטה ממסלולו, אולם עקב טעות במחשב קבוצת מפציצים מקבלת פקודה לשגר מתקפה גרעינית על מוסקבה. ניסיונות לבטל את הפקודה נכשלים עקב הפרעות בקשר הנוצרות ע״י הסובייטים. קולונל ג׳ק גריידי, מפקד קבוצת המפציצים, מציית לפקודה, וקבוצת המפציצים מתחילה לטוס לכיוון מוסקבה דרך האזור הארקטי.

נשיא ארצות הברית מנסה להחזיר את המפציצים או להפיל אותם. גרוטשל נקרא לייעץ לנשיא. הצבא, בתוכו בלייק, מזהיר את הנשיא שהסובייטים יתקפו עם כל מה שיש להם ואילו גרוטשל טוען שיש לתקוף בעוצמה מלאה על מנת להפחית את כוח האש של הסובייטים. קבוצת מטוסי הקרב האמריקאיים שנשלחו ליירט את קבוצת המפציצים נאלצים להשתמש במבער האחורי שלהם על מנת להשיג את המפציצים, אך נגמר להם הדלק לפני שהמפציצים נכנסים לטווח שלהם והם צוללים למימי האוקיינוס האקרטי.

נפתחת תקשורת עם ראש ממשלת ברית המועצות. ההפרעות בתקשורת נפסקות, ונשיא ארצות הברית פוקד על צוות המפציצים לחזור, אך הצוות פועל לפי התרגולת ומסווג את הפקודה כתחבולה סובייטית. גנרל בוגאן, ע״פ פקודתו של הנשיא, מייעץ לסובייטים כיצד לפעול נגד מערכות ההגנה של המפציצים. הנשיא מתקשה למצוא פתרון שימנע שואה גרעינית. הוא פוקד על מפציץ אמריקאי חמוש בפצצה גרעינית לטוס לכיוון ניו יורק, ולהפציץ אותה במקרה שנופלת פצצה על מוסקבה, כך שתיווצר החלפה שווה: העיר הסובייטית הגדולה ביותר מול העיר האמריקאית הגדולה ביותר.

הסובייטים מצליחים להפיל את רוב המטוסים של קבוצת המפציצים, אך הם מפספסים את מטוסו של גריידי, הנושא את הפצצה, ומטוס נוסף הנושא אמצעי הגנה בלבד. למרות תחינותיו הנואשות של בוגאן, הסובייטים נופלים במלכודת ועוקבים אחרי המטוס הנוסף, ובכך מאפשרים לגריידי לחדור את הגנותיהם.

הסובייטים משגרים את כל כלי הנשק הנותרים שלהם בעקבות מטוסו של גריידי. כאשר גריידי קרוב למוסקבה, האמריקאים מצליחים להתקשר אליו ברדיו. נשיא ארצות הברית ואשתו של גריידי מתחננים בפניו לעצור את המתקפה, אך גריידי מתעלם מהם במחשבה שזוהי רמאות סובייטית.

נשיא ארצות הברית מעלה על הקו את שגריר ארה״ב לבריה״מ ואת שליח בריה״מ לניו יורק על הקו ומתאר באוזני ראש ממשלת בריה״מ מה יקרה: כאשר הפצצות יפלו על מוסקבה, ישמע על הקו צליל שיגיע מהטלפון של שגריר ארה״ב שיימס. לאחר מכן, ישמע צליל נוסף, הפעם מהטלפון של שליח בריה״מ לניו יורק, צליל שיעיד על כך שנשיא ארה״ב השמיד בעצמו את ניו יורק ואין סיבה להתחיל במלחמה גרעינית. צליל ראשון נשמע, מוסקבה הושמדה. הנשיא פוקד על גנרל בלייק, שאשתו וילדיו גרים בניו יורק, להפציץ את העיר. בלייק מציית, לוקח אחריות מלאה בכך שהוא מפיל את הפצצה בעצמו, ולאחר מכן מתאבד בעזרת רעל. בעודו גוסס, הוא מתקשר לאשתו ואומר לה שסוף סוף הבין את משמעות החלום: ״המטאדור, המטאדור, המטאדור... אני...אני״.

ניו יורק מושמדת.

צוות השחקנים הראשי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט צולם בשחור לבן, בסגנון דרמטי ותיאטרלי. הדמות של פרופסור גרוטשל, ע״פ לומט, התבססה על דמותו של האסטרטג הצבאי היהודי הרמן קהאן[1]. מטוסי ה״וינדיקייטור״ המופיעים בסרט, הם למעשה תמונות ארכיון של קונבאייר B-58 הסלר. מטוסי הקרב שנשלחים להפיל את המפציצים נלקחו מסרטונים של F-104 סטארפייטר, קונבאייר F-102 דלתא דאגר, מיראז' 3 ומקדונל F-101 וודו. ההפקה נאלצה להשתמש בסרטונים בלבד מכיוון שחיל האוויר האמריקאי סירב לשתף פעולה עם הסרט[2].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אל-כשל בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ K. Austin Collins, Watching Fail Safe at the End of the World, Vanity Fair, ‏2020-05-08 (באנגלית אמריקאית)
  2. ^ Fail Safe, Never Was, ‏2019-10-31 (באנגלית אמריקאית)