לדלג לתוכן

אנדרוצנטריות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
בציור המפורסם של דה וינצ'י "האדם הוויטרובי" (משנת 1490), מוצג גבר כמרכז הנורמטיבי של האדם והמדע.

אָנדרוֹצנטריות (Androcentrism) היא גישה המציבה את הגברים במרכז העולם, מבחינה תרבותית והיסטורית. מקור הביטוי במילה היוונית "אנדרו", שמשמעותה "גבר".

המונח ההפוך לאנדרוצנטריות מכונה גינוצנטריות.

מקור המושג

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המושג "אנדרוצנטריות" נטבע במחקר מדעי מאת שרלוט פרקינס גילמן שפורסם בשנת 1911. גילמן תיארה במחקר סוגי התנהגות אנדרוצנטרית בחברה המערבית, ואת הבעיות הנגרמות מהתנהגות זו. במחקר מסבירה גילמן את התפיסה האנדרוצנטרית הנפוצה, לפיה רוב ההישגים בהיסטוריה הושגו על ידי גברים, ולכן התנהגות גברית היא נורמטיבית בחברה, וכל מה שאינו גברי נחשב לשונה, ומהווה סוג של סטייה חברתית.

עד למחצית המאה העשרים, החינוך הפורמלי עבור בנים היה טוב יותר מזה הניתן לבנות, ורמת הקריאה והכתיבה אצל גברים הייתה גבוהה בהרבה מזו של נשים. לכן, רוב הספרים נכתבו מנקודת מבט גברית. כמו כן, הרבה יותר גברים זכו לחינוך אקדמי מאשר נשים, וחלק מהאוניברסיטאות אף הנהיגו "נומרוס קלאוזוס" שהגביל את מספר הנשים שהתקבלו ללימודים אקדמאיים. כתוצאה מכך, רוב הדעות האקדמיות נכתבו מנקודת מבט גברית.

לאחר אמצע המאה העשרים הצטמצם בחברה המערבית פער ההזדמנויות בין גברים לנשים במערכות החינוך.

בספרות העתיקה, למשל במקרא, רוב הדמויות הן של גברים. רק ל-14% מכלל הדמויות בתנ"ך יש שם של אישה. על פי הפרשנות המקובלת, התנ"ך כתוב ברובו מנקודת מבט גברית, וגם האירועים שנחוו על ידי נשים בתנ"ך נכתבו ופורשו על ידי גברים.

בתרבות המערב כיום, רוב הספרים וכתבי העת נכתבים על ידי גברים, ועלולים להיות מוטים. לדוגמה, מכלל הספרים שיצאו לאור בהוצאת "רנדום האוס" בשנת 2010, רק 37% נכתבו על ידי נשים. בכתב העת "The New York Review of Books" באותה שנה, רק 17% מהספרים שנסקרו בביקורת ספרים נכתבו על ידי נשים.

מחקרים על ספרות ילדים גילו שב-200 ספרי הילדים הנמכרים ביותר בארצות הברית יש ייצוג יתר לגברים. כמות הגברים בסיפורים גבוהה במידה ניכרת מזו של הנשים, והעלילות נוטות לספר על גיבורים ממין זכר ועל ההתנסויות שלהם.

תחומים אחרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרוב המכריע של סרטי הקולנוע נכתב ומבוים בידי גברים, וכנראה כתוצאה מכך רוב הדמויות הן גבריות, ועלילות הסרטים בעלות נקודת מבט גברית. כמו כן, רוב הביקורת על סרטים נכתבת בידי גברים.

מחקר משנת 2009 בדק 122 סרטים לכל המשפחה, ומצא בהם הטיה גברית גלויה וסמויה. גם בסרטי ילדים רוב התסריטאים והבמאים היו גברים, ורוב הדמויות הראשיות היו גבריות. הנשים בסרטים אלה לרוב היו צעירות בעלות מראה מושך.

מחקרים נוספים בדקו ומצאו הטיה גברית בתחומים נוספים כמו ספורט, אמנויות, הפקות טלוויזיה, מנהל עסקים וייצוג פרלמנטרי.

במאמר "עקרונות יסוד בטיפול בנשים" מציינת ד"ר ענת גור שרוב חקר ההתנהגות האנושית נבנה על מודל אנדרוצנטרי, שמתבסס על דעות קדומות גבריות, ואילו טיפול בנשים מצריך גישה שונה.[1]

אוולין פוקס קלר, מדענית ופילוסופית פמיניסטית אמריקאית, חקרה וכתבה על האנדרוצנטריות במדעים.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ענת גור, עקרונות יסוד בטיפול בנשים - חכמת נשים, באתר "חכמת נשים", ‏26 בנובמבר 2014.