אנדרטת ביסמרק

אנדרטת ביסמרק
Bismarck-Nationaldenkmal
מידע כללי
סוג Bismarck monument עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם אוטו פון ביסמרק עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת טירגארטן עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום מיטה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ? – 16 ביוני 1901
תאריך פתיחה רשמי 16 ביוני 1901 עריכת הנתון בוויקינתונים
חומרי בנייה גרניט, ארד עריכת הנתון בוויקינתונים
יוצר Ludwig Cauer, August Gaul, ריינהולד בגאס עריכת הנתון בוויקינתונים
מידות
גובה 6.6 מ' (פסל דמות)
15 מ' עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 52°30′57″N 13°20′59″E / 52.515833°N 13.349722°E / 52.515833; 13.349722
(למפת ברלין רגילה)
 
אנדרטת ביסמרק
אנדרטת ביסמרק
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
התבליט על האנדרטה

אנדרטת ביסמרקגרמנית: Bismarck-Nationaldenkmal) בטירגרטן בברלין היא פסל זיכרון של הפסל ריינהולד בגאס משנת 1901, המוקדש לנסיך אוטו פון ביסמרק, ראש ממשלת פרוסיה והקנצלר הראשון של הקיסרות הגרמנית. הפסל, כמו גם עמוד הניצחון של ברלין ניצבו במקור בכיכר הרפובליקה (אנ') לפני בניין הרייכסטאג, אך הועברו למקומם הנוכחי בכיכר הכוכב הגדול (Großer Stern) ב-1938. ככל הנראה העברת הפסל היא זו שהצילה אותו מהפצצות במהלך מלחמת העולם השנייה, והוא נותר בשלמותו עד היום, למעט נזקים מרסיסים שספג במהלך הפצצות בעלות הברית על ברלין.

בגאס זכה בחוזה לעיצוב האנדרטה מבין 90 משתתפים שהגישו הצעות לתחרות שיזם הקייזר וילהלם השני. גובהו של הפסל 15 מטר, רוחבו 20 מטר ובסיסו חפור בעומק 4 מטר. התכנון המקורי כלל גם שתי בריכות בצורת חצי עיגול עם מזרקות ופסלי אבן של נימפות וטריטונים שיצר הפסל לודוויג קאוור בין השנים 1897-1901. חנוכת האנדרטה נערכה ב-16 ביוני 1901.

עיצוב האנדרטה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מעמד הפסל עשוי גרניט אדום ועליו מתנשאת לגובה 6.6 מטר דמותו המפוסלת בברונזה של ביסמרק במדי פרשים, שאותם נהג ללבוש בהופעותיו בפני הרייכסטאג. ידו השמאלית אוחזת בחוזקה בניצב של חרב בעלת להב רחב, ידו הימנית שעונה על חוקת האימפריה, ומבטו צופה אל האופק. על חזית המעמד שעליו ניצב הפסל חקוקה בפשטות הכתובת "ביסמרק", ומתחתיה ההקדשה "הקאנצלר הראשון של העם הגרמני 1901". בצידו הימני של המעמד נמצא תבליט המתאר שני צעירים - אחד אוחז בידו בלפיד והשני תוקע בקרן, ומאחוריהם דמותו של ביסמרק כאל יווני כשמלאך שומר מרחף מעליו. תבליט נוסף נמצא על צידו השמאלי של המעמד ומתאר ינשוף האוחז בציפורניו עט נוצה כשמסביב מעופפת להקת עורבים.

ארבעת הפסלים שבתחתית האנדרטה משמשים להאדרת שמו של ביסמרק כסמל לכך שפסל רגיל אינו יכול לייצג את דמותו:

  • אטלס כורע בתחתית האנדרטה, על גבו העולם, ומסמל את כוח האיתנים של ביסמרק.
  • זיגפריד כורע ברך ומחשל חרב סמל לתבוסות שהנחיל ביסמרק לאויבי העם הגרמני.
  • גרמאניה נושאת שרביט ולראשה כתר, מרתקת ברגלה נמר (שאותו פיסל אוגוסט גאול, תלמידו של בגאס), סמל לדיכוי המחלוקות והמרידות על ידי המדינה.
  • נביאה רכובה על גבי ספינקס וקוראת בספר ההיסטוריה, סמל לחשיבותו הרוחנית של ביסמרק.

שינויים במבנה האנדרטה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כחלק מתוכניתו של אלברט שפר להפוך את ברלין לבירת העולם הועברה האנדרטה, יחד עם עמוד הניצחון של ברלין, ופסליהם של אלברכט פון רון ומולטקה, לחלק הצפוני של "הכוכב הגדול" (Großer Stern), שהיה אמור להיות אזור הנצחה לרייך השני - הקיסרות של 1871. במסגרת שיפוץ האנדרטה בשנים 1958-1961 הוסרו ממעמד הגרניט שישה תבליטי ברונזה שתיארו באמצעות דמויות סימבוליות את הצעדים שהובילו לאיחוד גרמניה ב-1871 ואת השלמת מפעלו של ביסמרק לאחר האיחוד. מאז חנוכת האנדרטה זכו תבליטים אלה לביקורת רבה, בין היתר בגלל האיכות האומנותית הנמוכה שלהם. התבליטים לא הוחזרו למקומם, וככל הנראה נעלמו, כך שמעמד הגרניט נותר כיום חלק.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]