אנקי (תוכנה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אנקי
Anki
מפתח Damien Elmes
מחזור חיים 5 באוקטובר 2006 – הווה (17 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסה אחרונה 24.04.1 (11 באפריל 2024) עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת הפעלה חלונות, macOS, לינוקס, FreeBSD; אנדרואיד ו־iOS (גרסאות מיוחדות)
נכתבה בשפות פייתון
סוג רישיון AGPL, גרסה 3 (עבור המחשב האישי ואנדרואיד)
קוד מקור https://github.com/ankitects/anki עריכת הנתון בוויקינתונים
קטגוריה לימוד ושינון בעזרת כרטיסי לימוד
apps.ankiweb.net
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אנקי היא תוכנה חופשית המשמשת ללימוד ושינון בעזרת כרטיסי לימוד. מקור השם הוא במילה היפנית 暗記 (anki, אנקי) שמשמעותה ”שינון, לימוד בעל־פה”. לתוכנה בסיס משתמשים רחב, במיוחד בתחום הרפואה ובתחום רכישת שפות זרות.

תכונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מידע טכני[עריכת קוד מקור | עריכה]

השיטה שלפיה אנקי בוחרת להציג את הכרטיסים במרווחי זמן מסוימים מבוססת על האלגוריתם SM2, שנוצר בסוף שנות השמונים עבור התוכנה SuperMemo, עם שינויים ושיפורים. ניתן לעצב את הכרטיסים ב־HTML ו־CSS, והם יכולים לכלול הן טקסט והן תמונות, קטעי־שמע (לדוגמה: הקלטה של מילה או משפט בשפה זרה), קטעי וידאו ומשוואות ב־LaTeX. חפיסות הכרטיסים, יחד עם סטטיסטיקה ומידע על ההתקדמות בלימוד, מאוחסנים בפורמט הפתוח SQLite.

רשומות[עריכת קוד מקור | עריכה]

התוכנה בונה כרטיסים לשינון לפי המידע המאוחסן ברשומות. רשומות יכולות לכלול מספר שדות. לדוגמה, רשומות שמשמשות ללימוד שפה יכולות לכלול שדות דוגמת אלה:

  • שדה 1: הביטוי בשפה הנלמדת. לדוגמה: ”cat” באנגלית.
  • שדה 2: מידע על צורת ההגייה של הביטוי, כקובץ קול או ברישום פונולוגי (/kæt/) או פונטי ([kʰæt]).
  • שדה 3: משמעות הביטוי בשפה מוכרת, ”חתול”.

בדוגמה זו שלושה שדות, או שלושה ”צדדים”, לכל כרטיס. אנקי מאפשרת גמישות רבה בכל הנוגע לאופן השימוש בשדות השונים.

המשתמש יכול לעצב כרטיסי לימוד שבודקים את הידע לפי היבטים שונים של הרשומה. כך, לדוגמה, התוכנה תוכל ליצור מהרשומה דלעיל כרטיס אחד שבוחן את היכולת לזהות ולהבין את המילה הזרה הכתובה (ש׳: cat; ת׳: חתול + השמעה של קובץ הקול), יכולת הבנת הנשמע (ש׳: השמעה של קובץ הקול; ת׳: cat + חתול) ואת היכולת ליצור ביטויים בשפה הנלמדת (ש׳: חתול; ת׳: cat + השמעה של קובץ הקול).

מתוך דרך העבודה הזאת – יצירה אוטומטית של כרטיסים לפי שדות ברשומות – עולים כמה יתרונות: אחידות בין הכרטיסים (תיקון או שינוי של שדה ברשומה ישנה את כל הכרטיסים הנגזרים ממנה), מניעת מצב שבו כרטיסים קשורים יוצגו ללומד בזמן קרוב מדי (לדוגמה: מיד אחרי שהוצג ”cat-חתול” יוצג ”חתול-cat”), וחיסכון בזמן ובעבודה טכנית.

סנכרון[עריכת קוד מקור | עריכה]

אנקי תומכת בסנכרון מידע בין מכשירים שונים בעזרת שירות חינמי הנקרא AnkiWeb. כך יכול המשתמש ללמוד, לשנן ולהזין רשומות חדשות בעזרת כמה מחשבים אישיים או טלפונים חכמים, כך שכל שינוי באחד מהם (לדוגמה: עדכון ההתקדמות בלימוד או שינוי בשדה ברשומה) יעודכן אוטומטית במכשירים האחרים.

תוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קיימים יותר מ־500 תוספים הזמינים לשימוש באנקי. רובם נכתבו על ידי מפתחי צד שלישי. תוספים אלו מאפשרים לשנות את התנהגות התוכנה או להוסיף לה יכולות חדשות, דוגמת סנתוז דיבור, סטטיסטיקה מפורטת, פישוט ייבוא כרטיסים מאגרים חיצוניים או שינוי מראה התוכנה.

שיתוף חפיסות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנוסף ליצירה של כרטיסי לימוד אישיים על ידי המשתמש, ניתן גם להוריד חפיסות מוכנות של כרטיסים בתחומים שונים ומגוונים (רפואה, פיזיקה, לימוד שפות, גאוגרפיה, מוזיקה, היסטוריה וכד׳) ולשתף חפיסות שהמשתמש הכין.

גרסאות למכשירים ניידים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנוסף לגרסה למחשב האישי (עבור לינוקס, מקינטוש וחלונות), קיימות גם גרסאות לטלפונים חכמים וטבלטים וכן גרסה מקוונת:

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגרסה המוקדמת ביותר של אנקי שיש בנמצא היא מ־5 באוקטובר 2006, יום שהוכרז על ידי המפתח Damien Elmes בתור ”יום ההולדת של אנקי”.

בשנת 2010 שבר אדם בשם רוג׳ר קרייג את שיא כל הזמנים בשעשועון הטלוויזיה האמריקני Jeopardy! לאחר ששינן כמות עצומה של עובדות בעזרת אנקי.

גרסה 2.0 שוחררה בתאריך 2012-10-06.

גרסה 2.1 שוחררה בתאריך 2018-08-06.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנקי בוויקישיתוף