לדלג לתוכן

אצ'ד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אצ'ד
Ecsed
סמל אצ'ד
סמל אצ'ד
סמל אצ'ד
מדינה הונגריההונגריה הונגריה
חבל צפון הונגריה
מחוז הוושהווש הווש
נפה נפת הטוון
שטח 41.60 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיירה 3,067 (1 בינואר 2023)
קואורדינטות 47°43′52″N 19°46′08″E / 47.731°N 19.769°E / 47.731; 19.769 
אזור זמן UTC +1
http://www.ecsed.hu/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

העיירה אצ'ד (בהונגרית: Ecséd במחוז הווש בנפת הטוון. הוא יישוב של כ -3,500 תושבים.

היישוב ממוקם למרגלות הרי המטרה, כ -13 קילומטרים צפונית-מזרחית להטוון. הרחוב הראשי שלו הוא כביש 24 בין הורט לבין רוז'הסנטמארטון, בצירים אחרים היישוב אינו נגיש בכביש. הכרמים המקיפים את היישוב ואת מה שמכונה "הר זקן" (Öreghegy) גובלים ביישוב שנחצה על ידי נחל אגואי.

היישוב קיבל את שמו מקרנות הצבי שהושלו מדי שנה. שמו העתיק של הנחל היה "סארוואדי". עם זאת שונה השם ב 1920 בשל הקונוטציה הרעה של השם, סיבה סבירה לבחירת השם החדש, מופיע בכתב היד של פטר יוז'ף, וזאת כי הנחל נשפך לתוך נהר הטארנה ביישוב יאסאגו ולאחר מכן זורם לתוך נהר הזאדיווה.

בגלל הנתונים הטבעיים של היישוב, היו יערות רבים בפאתיו וסביבו, שהפכו לדלילים לאחר שנות ה-30 של המאה ה-20. השטח המוניציפלי החיצוני של היישוב הוא כ-40,000 דונם, רובו אדמה חקלאית, והאזורים הדרום-מערביים מעובדים בגידולי שדה ועצי פרי שונים. אזורים אלה היו מאוכלסים כבר מהמאה ה-18 ועד שנות ה-50 של המאה ה-20, עם כמה משפחות חקלאיות כאן, כמו משפחת פאיי, משפחת צ'לה או משפחת ספשי.

היישוב של ימינו משתרע על שטח של 41,640 דונם, מונה אוכלוסייה של 3,522 נפש ויש בו את החלוקה הדתית הבאה: 2,972 מאמינים נוצרים רומים-קתולים, 141 קלוויניסטים ו-17 לותרנים. בשנת 1846 התגוררה האוכלוסייה של 2,967, כולל 12 קלוויניסטים, 1 יוונים קתולים ו-37 יהודים, כאשר שאר האוכלוסייה הייתה קתולית. גם כיום רוב האנשים עוסקים בחקלאות לסוגיו: מפעלים חקלאיים, עיבוד חקלאי, ממש כמו לפני מאה שנה. הרוב עוסקים בגידול גפנים ובהמפקת יין בשל שיפועי הגבעות לכיוון דרום.

ישנן דעות רבות על מקור היישוב, שהסיבה לכך ניתן למצוא בנתונים הסותרים של המחקר הארכיוני ומחקר הארכאולוגי. מה שבטוח שבצד הפונה צפונה של נמצאו ממצאי קברים מהמאה השמינית והתשיעית וכן אוצרות קלטיים, מה שמוכיח שהמקום היה מאוכלס כבר בסביבות המאה העשירית, וכך גם היישובים האחרים לכיוון הרי המאטרה. בתקופה שקדמה להקמת מדינת הונגריה האזור היה מאוכלס על ידי פצ'נגים, כל האחוזות העתיקות הללוהשתייכו לשבט ההונגרי אבה.

בית הספר נבנה בשנת 1796 ומאוחר יותר גם שתי טירות בסגנון הקלאסיציזם של המאה ה-19. הטירה של רודולף פאיי הוקמה בשנת 1807, ואילו האחרות אחר כך בשנת 1875. הקמת בית הספר היסודי של ימינו הייתה באחת הטירות הקודמות, שיורשיהן היו משפחת ראדה ובהמשך היהודי אדולף ריכטר, שהיה אביו של מייסד תעשיית התרופות ההונגרית, גדעון ריכטר . עם זאת, טירה זו נרכשה בשנת 1901 על ידי הבישופות של אגר לצורך הקמת בית ספר.

במלחמת העולם השנייה כל יהודי אצ'ד גורשו למחנות ההשמדה.

אתרים בעלי חשיבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • חוות פאיי (אחוזת סוסים),
  • בית כפרי (ביישוב מוקדשים תשומת לב מיוחדת לשימור המסורות, שימור ערכי העבר),
  • אגלאריה (יקב מתפקד היטב, מפורסם בזכות יינותיו.
  • אגם באניה (אגם דייגים המפורסם גם בחו"ל).

ילידי המקום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אצ'ד בוויקישיתוף