אצטדיון ביתי

אצטדיון ביתי הוא אצטדיון המזוהה עם קבוצה שמקיימת בו את המשחקים, האימונים, והפעילות הכללית שלה. לעיתים, כשעקב סיבות שונות נבצר מקבוצה לשחק באצטדיונה הביתי, המשחק נערך באצטדיון אחר, כשאותו משחק נחשב כמשחק ביתי בהקשר של תוצאות המשחק. ישנם אצטדיונים המשותפים לשתי יריבות, כדוגמת אצטדיון הכדורגל סן סירו במילאנו, המשותף לקבוצות מילאן ואינטר, שם המפגשים בין הקבוצות נחשבים כמשחקי בית וחוץ לסירוגין. במשחקי בית שחקני הקבוצה המארחת לובשים במשחק את המדים הרגילים של הקבוצה, בעוד הקבוצה השנייה לובשת מדים בגרסה שונה מזו של המדים הרגילים שלה.
הגדרה והשפעה על הפעילות
[עריכת קוד מקור | עריכה]לכל קבוצה ישנו אתר בו היא מתאמנת במהלך העונה, מארחת משחקים, ולרוב מנהלת שם את הפעילות המקצועית שלה. אצטדיונים מסוימים אף כוללים מוזיאון עם פריטים היסטוריים של הקבוצה וחנות עם ביגוד ואביזרים ממותגים.[1] כאשר קבוצה משמשת כמארחת של תחרות, היא מוגדרת כ"קבוצת הבית", האירוע מתואר כ"משחק בית" עבור אותה קבוצה, והמקום בו המשחק מתקיים מתואר כ"מגרש הבית". [2] ברוב ענפי הספורט, יש יתרון ביתיות, שמשמעו שהקבוצה הביתית מנצחת בתדירות גבוהה יותר, הן משום שיש לה היכרות רבה יותר עם הניואנסים של מקום המשחק, והן משום שיש באצטדיון יותר אוהדים שמעודדים את שחקני הקבוצה, דבר שמשפיע על המוטיבציה שלהם, ומעלה את הסיכוי לניצחון.
בצפון אמריקה, במקרים רבים סמל או שם של קבוצת הבית מופיעים במרכז המגרש. בלוחות התוצאות של תחנות טלוויזיה בצפון אמריקה, הקבוצה הביתית מוצגת בדרך כלל מימין או מתחת לזה של קבוצת החוץ, ובענף הפוטבול להפך.
משחקים ביתיים שלא במגרש הבית
[עריכת קוד מקור | עריכה]במקרים רבים קבוצות נאלצות לערוך את משחקי הבית שלהן מחוץ למגרש הביתי שלהן, מסיבות מגוונות. סיבה עיקרית היא כשקורה נזק משמעותי לאתר הקבוצה. במלחמת העולם השנייה אולד טראפורד, מגרש הבית של מועדון הכדורגל מנצ'סטר יונייטד, ניזוק קשות מהפצצה, כך שבמשך שמונה שנים כל משחקי הבית נערכו במגרש של יריבתה מנצ'סטר סיטי מיין רואד.[3] דוגמה נוספת היא המקרה בו קבוצת הפוטבול האמריקאית ניו אורלינס סיינטס נאלצה לשחק את כל משחקיה בעונת 2005 באצטדיון לואיזיאנה סופרדום עקב הנזק שנגרם על ידי הוריקן קתרינה.

סיבות נוספות הן סיבות לוגיסטיות ומשפטיות. מגפת הקורונה השפיעה על טורנירי הכדורגל ליגת האלופות והליגה האירופית. איסורי נסיעה וכללי בידוד השונים בין המדינות ברחבי אירופה גרמו לכך שקבוצות רבות נאלצו לארח את משחקי הבית שלהן במדינה אחרת, במקרים בהם לפי הכללים נאסר על השחקנים של יריבותיהן להיכנס לתחום השיפוט בו המשחק היה אמור להתקיים במקור. לדוגמה, במרץ 2021 הטילה ממשלת ספרד איסור לכניסת נוסעים מבריטניה, כך שאתלטיקו מדריד נאלצה לארח את צ'לסי באצטדיון ארנה נשיונל בבוקרשט. [4]
מדים
[עריכת קוד מקור | עריכה]לרוב ישנם כללים ומוסכמות על צבעי המדים במשחקי בית וחוץ. בכדורגל האוסטרלי, הקבוצה האורחת לובשת גרסה בהירה יותר של המדים ו/או מכנסיים קצרים לבנים. בפוטבול אמריקאי ובהוקי קרח, הקבוצה האורחת לובשת מדים לבנים או צבעים הפוכים מאלו של הקבוצה הביתית. בבייסבול ובכדורסל, לעומת זאת, הקבוצה הביתית בדרך כלל תבחר ללבוש גרסה בהירה יותר של מדיה הרגילים.
קבוצת החוץ בדרך כלל לובשת גרסה שונה של המדים הרגילים שלה, עם הצבע הראשי של המדים הרגילים כצבע העיקרי. בבייסבול, הקבוצה האורחת לובשת מדים שצבעם העיקרי אפור. המונח "שחקנים לבנים ביתיים" הוא מונח שמקורו בימיה הראשונים של ליגת ה-MBL. באותה תקופה בדרך כלל לקבוצה האורחת לא הייתה גישה למתקני כביסה, כך שהשחקנים לא יכלו לנקות את מדי הקבוצה. בכדי להסתיר את כתמי הלכלוך והדשא שהצטברו במהלך המשחק על המדים, הקבוצה לבשה בגדים בצבע כהה יותר, לעומת שחקני קבוצת הבית, להם הייתה אפשרות לנקות את המדים, דבר שאיפשר להם ללבוש מדים בהירים יותר.
אזכורים ולוח תוצאות
[עריכת קוד מקור | עריכה]בהצגה של תוצאת משחק הקבוצה המוזכרת ראשונה (משמאל או למעלה) היא קבוצת הבית, למעט בארצות הברית, קנדה ויפן, שם קבוצות הבית מוזכרות במקום השני. יוצאים מן הכלל הן, לרוב, תחרויות הכדורגל בצפון אמריקה, שם בדרך כלל הקבוצה הביתית מוצגת ראשונה.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ "Home court". freedictionary.com. Farlex, Inc. 2007. נבדק ב-12 באוגוסט 2007.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Home game". TheFreeDictionary. Farlex, Inc. 2007. נבדק ב-11 באוגוסט 2007.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "United at War: The Incredible Story Of Manchester United During World War Two". The Sportsman (באנגלית). 2018-01-25. נבדק ב-2021-09-13.
- ^ "Why are English clubs playing Champions League and Europa League matches at neutral venues?". CityAM (באנגלית בריטית). 2021-02-16. נבדק ב-2021-09-13.