לדלג לתוכן

ארנצ'יני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ארנצ'יני
Arancini
למעלה: כדורי ארנצ'יני למטה: מילוי פנימי של כדור ארנצ'יני
למעלה: כדורי ארנצ'יני
למטה: מילוי פנימי של כדור ארנצ'יני
מאכלים
סוג rice ball, מנה עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבח המטבח האיטלקי עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצא סיציליהסיציליה סיציליה, איטליה
מרכיבים עיקריים אורז, פירורי לחם
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארנצ'יניאיטלקית: Arancini; מילולית: תפוזונים או דמויי תפוזים) הוא מאכל סיציליאני איטלקי פופולרי המורכב מכדורי אורז ממולאים, מצופים ומטוגנים, בגרסאות שונות ומגוונות.

בסיציליה הארנצ'יני לרוב בצורת חרוט במטרה להזכיר את הר הגעש אטנה.

מקור הארנצ'יני בסיציליה, שם הפך למאכל מסורתי במשתה שנערך ביום לוצ'יה הקדושה (ה-13 בדצמבר) בערים פלרמו, סירקוזה וטרפאני. מקור המסורת במשלוח אורז שהגיע ביום לוצ'יה הקדושה ב-1646, והציל את האי מרעב המוני שפקד אותו. על פי המסורת, המאכל הומצא במאה ה-10 כאופן להכין ארוחה מלאה הניתן לאכול בנוחות בזמן רכיבה עבור מסעות הציד של פרידריך השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה.

מקור השם, שמשמעותו המילולית באיטלקית היא "תפוזים קטנים", מגיע ממראה הארנצ'יני אחרי הטיגון ככדורים קטנים וכתומים. השם ארנצ'יני הוא ברבים, לכדור בודד יש לקרוא "ארנצ'ינו".

הכדורים מורכבים מבלילת אורז, המבושל בחלב או שמנת. באיטליה מכינים אותם משאריות של ריזוטו[1]. הבלילה מעורבבת עם ביצה וגבינה צהובה כגון פרמזן, מעוצבת בצורת כדורים, המגולגלים בפירורי לחם ומטוגנים בשמן עמוק.

גרסאות ומילויים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ארנצ'יני סיציליאני בצורת חרוט

הגרסה המסורתית והנפוצה ביותר של המאכל היא ארנצ'יני אל-ראגו, גרסה הממולאת ברוטב בולונז וגבינה, לרוב מוצרלה. גרסאות נפוצות נוספות כוללות ארנצ'יני אל-בורו, ממולא בחמאה או רוטב בשמל וארנצ'יני קון פונגי הממולא בפטריות. מילויים נפוצים נוספים לארנצ'יני כוללים תרד או חצילים.

ברומא נהוג להכין סופלי, מאכל דומה לארנצ'יני, אך מכיל לרוב רוטב עגבניות ומוצרלה. המאכל הצרפתי קרוקט דומה במאפיינו לארנצ'יני אך ניתן להכינו מחומרי גלם אחרים מעבר לאורז.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארנצ'יני בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ארנצ'יני - כדורי אורז ממולאים, באתר רותם ליברזון | בלוג אוכל, ‏2019-09-25