לדלג לתוכן

באירקטאר TB 2

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
באירקטאר TB 2
Baykar Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2)
TB 2 של חיל האוויר הטורקי
TB 2 של חיל האוויר הטורקי
מאפיינים כלליים
סוג מל"ט תוקף
ארץ ייצור טורקיה
יצרן בייקר (חברה)
טיסת בכורה 19 באפריל 2014
תקופת שירות 2014–הווה (כ־10 שנים)
צוות 3 מפעילים מבחוץ
יחידות שיוצרו >300
משתמש ראשי חיל האוויר הטורקי
משתמשים משניים
ממדים 
אורך 6.5 מ' עריכת הנתון בוויקינתונים
מוטת כנפיים 12 מ' עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ביצועים 
סייג רום 24,000 רגל עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
חימוש 
טילים 4 טילי אוויר קרקע
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

באירקטאר TB 2 הוא כלי טיס בלתי מאויש ארוך-טווח המסוגל לבצע פעולות טיסה בשליטה מרחוק או אוטונומית. הוא מיוצר על ידי החברה הטורקית בייקר, בעיקר עבור חיל האוויר הטורקי. המל"ט נשלט על ידי צוות בתחנת בקרה קרקעית. בעוד הכוחות המזוינים הטורקיים מתארים את באירקטאר TB 2 כ"מל"ט טקטי" כדי למנוע ממנו להיות מתחרה למל"ט באירקטאר אקינג'י, תקנים בינלאומיים יסווגו אותו כמל"ט MALE.

פיתוחו של ה-TB 2 קיבל רוח גבית עקב האיסור האמריקאי על ייצוא של כלי טיס בלתי מאוישים חמושים לטורקיה, בשל החשש שהם ישמשו נגד קבוצות PKK בתוך טורקיה ומחוצה לה.

בייקר החלה לפתח מערכת כלי טיס טקטי קרבי חדש לבקשת נשיאות התעשיות הביטחוניות, לאחר הניסיון של המל"ט הטקטי הראשון שלה, באירקטאר TB 1, שנמסר לצבא הטורקי בשנת 2011. באירקטאר TB 2 ביצע את טיסת הבכורה שלו באוגוסט 2014. ב-18 בדצמבר 2015 פורסם סרטון של ירי טיל ניסוי מהבאירקטאר, תוצאה של שיתוף פעולה עם רוקסטן. הפצצות מונחות הלייזר של רוקסטן נבדקו לראשונה.

בינואר 2019 חתמה בייקר על הסכם עם הכוחות המזוינים האוקראיניים על רכישת 12 יחידות TB 2 ו-3 תחנות בקרה קרקעיות בשווי 69 מיליון דולר עבור הצבא האוקראיני. אוקראינה קיבלה את המל"טים הראשונים במרץ 2019, בעלות של מיליון עד שני מיליון דולר. מאז, בעקבות הפלישה הרוסית, הזמינה אוקראינה עוד 48 מל"טים, מה שהביא לפתיחת מפעל לייצור ותחזוקה של מל"טי באירקטאר על אדמת אוקראינה.TB-2.[1]

באוקטובר 2020 נחשף השימוש במערכת האלקטרואופטית של ווסקאם MX-15D הקנדית במל"ט לאחר שגורמים ארמניים טענו ששרידי מערכת MX-15D שוחזרו ממל"ט TB 2 שהופל במהלך הסכסוך עם אזרבייג'ן. הדבר גרר את הפסקת הייצוא של MX-15D לטורקיה, בעוד חקירה של מחלקת הייצוא הביטחוני הקנדית מעריכה את השימוש בטכנולוגיה קנדית בסכסוך נגורנו-קרבאך.

עד שנת 2021 השלים ה-TB 2 כ-400,000 שעות טיסה מבצעיות.

שירות מבצעי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמת נגורנו קרבאך 2

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – מלחמת נגורנו קרבאך השנייה
באירקטאר של אזרבייג'ן במצעד

ביוני 2020 אזרבייג'ן החליטה לרכוש מל"טים מטורקיה. במהלך מלחמת גורנו-קרבאך 2020, נעשה שימוש רב במל"טי באירקטאר TB 2 נגד הכוחות של ארמניה. אזרבייג'ן השתמשה במל"טים ביניהם בהארופ וב-TB 2 כדי להשמיד תותחים ארמניים, עמדות חי"ר, כלי רכב צבאיים ומערכות הגנה אוויריות הושמדו על ידי אזרבייג'נים. ב-19 באוקטובר 2020 הופל באירקטאר TB 2 על ידי הגנות אוויריות של הצבא הארמני מעל נגורנו קרבאך. ב-8 בנובמבר 2020 הופל ביירקטאר TB 2 אזרביג'אני נוסף על ידי ההגנה האווירית, בדרום מזרח נגורנו קרבאך.

הפלישה הרוסית לאוקראינה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הפלישה הרוסית לאוקראינה
באירקטאר אוקראיני

בשנת 2019 אוקראינה רכשה מל"טי באירקטאר כחלק מהפקת לקחים מכיבוש חצי האי קרים.

ב-2022 עם התחלת הלחימה בין רוסיה לאוקראינה מומחים רבים[2] העריכו שמעט המל"טים שישנם בצבא האוקראיני יופלו על ידי צבאו של פוטין בתוך שעות ספורות. למרבה ההפתעה, עד כה במהלך המלחמה, הכטב"מים האוקראיניים (בייראקטאר TB 2) לא רק שעדיין טסים, אלא גם מיירטים טילים מונחים רוסיים, טנקים ורכבות ציוד, לפי בכירים בפנטגון. המל"טים האלו הפכו לקורות התמך של מכרה המלחמה, וכן לסמלה של הטקטיקה של הצבא האוקראיני.[3]

בכחול מפעילים ובתכלת מדינות שהזמינו

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באירקטאר TB 2 בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]