לדלג לתוכן

בואלם סנסל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
בואלם סנסל
بوعلام صنصال
צילום מ-2015
צילום מ-2015
לידה 15 בספטמבר 1949 (בן 76)
Theniet El Had, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה צרפת, אלג'יריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים בומרדס עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום כתיבה פרוזה
נושאי כתיבה כתיבה פוליטית
יצירות בולטות The Oath of the Barbarians, 2084: The End of the World, The German Mujahid, בפסקה זו רשומה אחת נוספת שטרם תורגמה עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה צרפתית
השכלה National Polytechnic School עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק סופר
השקפה דתית אתאיזם עריכת הנתון בוויקינתונים
בת זוג Q137733803 עריכת הנתון בוויקינתונים
ילדים Sabeha Sansal, Nawal Sansal עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • פרס הרומן הראשון (1999)
  • Jean-Zay Award (2013)
  • פרס הפרנקופוני של האקדמיה הצרפתית (2013)
  • הפרס לרומן של האקדמיה הצרפתית (2015)
  • Renaudot du livre de poche Prize (2025)
  • הפרס העולמי ע״ש סינו דל דוקה (2025)
  • פרס הרומן הערבי (2012)
  • פרס השלום של התאחדות הספרים הגרמנית (2011)
  • Michel Dard Prize (2001)
  • Prix Tropiques (1999)
  • אביר מסדר האמנויות והספרות (2012)
  • פרס אדוארד גליסן (2007)
  • פרס לואי גיאו (2008)
  • בפרס הגדול של RTL-Lire (2008)
  • אביר בלגיון הכבוד (31 בדצמבר 2025)
  • בפסקה זו 2 רשומות נוספות שטרם תורגמו עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בוּאלם סַנסָלערבית: بوعلام صنصال, בצרפתית: Boualem Sansal, נולד ב-15 בספטמבר 1949) הוא סופר אלג'ירי עטור פרסים שספריו זכו לצאת לאור בהוצאת גלימר בצרפת. בשנת 2012, זכה בפרס הרומן הערבי על כתיבת ספרו "רחוב דרווין", המכיל אלמנטים אוטוביוגרפיים המתארים את החיים ברובע בו נולד. מאז שנת 2006, הוא מוחרם באלג'יר בעקבות הביקורת החריפה שהוא נוהג למתוח בכתיבתו ובפורומים שונים, כלפי הממשל והעומד בראשו, כלפי השחיתות הציבורית והחברה האלג'ירית ובשל קריאתו לקיים דיאלוג בין אלג'יר לישראל.

בואלם סנסל נולד בכפר הקטן : ثنية الاحد תניאת אל-חד בהרי אוארסניס במחוז תיסמסילת באלג'יריה הצרפתית, שהייתה בעת ההיא קולוניה צרפתית. כאשר היה בן שנה, התייתם מאביו, שנהרג בתאונת דרכים. בילדותו חווה את המאורעות הקשים שליוו את מלחמת העצמאות של אלג'ריה שהסתיימה בשנת 1962.

סנסל הוא דוקטור לכלכלה ומהנדס במקצועו שעבד במשך שנים כמהנדס בכיר בממשלת אלג'יר. תוך כדי עבודתו בשירות הציבורי, החל לעסוק בכתיבה בעידודו של הסופר האלג'ירי ראשיד מימוני, חברו ללימודים שהלך לעולמו בגלות בצרפת בשנת 1995. ההתנקשות בחייו של נשיא אלג'יריה מוחמד בודיאף ועלייתו של האסלאם הפונדמנטליסטי באלג'יריה, השפיעו עליו לכתוב אודות ארצו. בשנת 1996 בעת שהיה בגיל 47, החל לכתוב את רומן הביכורים שלו, 'שבועת הברברים' (Le Serment de barbares), שיצא לאור בהוצאת גלימר בשנת 1999, בו שזר ביקורת גלויה על המתחולל בארצו. בספר זה שרטט סנסל את קורותיה של אלג’יריה בסוף המאה ה–20 דרך סיפור תעלומת רצח של אלג’ירי שחזר לארצו לאחר שהות של 30 שנה בצרפת.

על הביקורת שהטיח כלפי הממשל בעודו עובד בשירות הציבורי, אמר: "כשכתבתי את הרומן הראשון שלי 'שבועת הברברים' שראה אור בצרפת בשנת 1999, התחלתי לשאול את עצמי מה אעשה כעת. המצב הפך למורכב. אני עובד מדינה באלג’יריה אבל כתיבתי מותחת ביקורת חריפה על המדינה ועל החברה האלג’ירית. והדבר רק החריף עם פרסום הרומן השני שלי... רציתי להישאר עובד מדינה, כי אהבתי את עבודתי כמהנדס. בשנים ההן הייתי בלב הרפורמות התעשייתיות שבוצעו באלג’יריה. זה מאוד עניין אותי. גם לא חשתי עדיין סופר, הייתי בעיני עצמי עובד מדינה שכותב. לא התכוונתי להפוך את הספרות למקצוע שלי... אמרו לי אתה מבקר יותר מדי את הממשלה. בספרים זה לא נורא, זו ספרות המתפרסמת בחו”ל, אבל בראיונות שאתה מעניק ל’לה מונד’ או ל’נובל אובזרבאטר’ או בטלוויזיה הצרפתית - תיזהר”.

לאחר שפרסם מאמר בעיתון צרפתי, בו תקף את המדיניות של נשיא אלג'יריה עבד אל-עזיז בותפליקה, פוטר בשנת 2003 ממשרתו והמשיך לעסוק בכתיבה בלבד. "בסופו של דבר זה היה טוב. מאותו רגע אני מקדיש את עצמי אך ורק לספרות וכל השתלשלות האירועים, הפכה אותי ליותר עקשן".

חרף המחלוקות שעוררו ספריו בארצו וחרף החשש לחייו, המשיך סנסל להתגורר במולדתו עם אשתו ושתי בנותיו. בשנת 2007, הוכרז סנסל בפסטיבל הספרים הבינלאומי שנערך בברלין, כגולה בתוך ארצו. לדבריו אלג'יריה הפכה למקום מבצר של האסלאם הקיצוני ובעקבות כך, היא מאבדת את המוסר האינטלקטואלי החיוני לאושיות הדמוקרטיה.

בשנת 2008 יצא לאור ספרו השני "הכפר של הגרמני או יומנם של האחים שילר", המגולל את סיפורם של שני אחים ילידי אלג'יריה, רשל ומלריך שהתחנכו בצרפת. שניהם למדים כי בעקבות המהומות שפרצו באלג'יריה בשנת 1944, נטבחו הוריהם על ידי איסלמיסטים קיצוניים, וכי האב הנס שילר היה מהנדס כימי שהיה שותף ביצור הגז ציקלון בי, ששימש להשמדת היהודים בתאי הגאזים. בריאיון שנערך עם עיתון הארץ, אמר סנסל כי בספר זה ניסה להתריע על הגבול הדק העובר בין האסלאם הקיצוני והנאציזם. הספר תורגם לעברית וראה אור בהוצאת כנרת זמורה ביתן בשנת 2010.

בשנת 2012 זכה ב'פרס הרומן הערבי' (Prix du Roman Arabe) על כתיבת ספרו "רחוב דרווין", המכיל אלמנטים אוטוביוגרפיים המתארים את החיים ברובע בו נולד. הפרס הכספי נשלל ממנו על ידי השגרירים הערבים – נותני החסות, בשל היענותו להזמנה להתארח כאורח כבוד בפסטיבל הסופרים שנערך במשכנות שאננים בירושלים בחודש מאי 2012. שלושה שבועות לפני שהגיע לכנס, הואשם על ידי החמאס ב"פשע נגד מיליון וחצי קדושים מעונים אלג’ירים שהקריבו את חייהם עבור החירות”.

בנובמבר 2024 נשפט סמסל באלג'יריה בגין פגיעה בביטחון המדינה, עקב תמיכתו בזכויותיה של מרוקו בסהרה המערבית. במרץ 2025 נידון לחמש שנות מאסר. אחרי היוודע גזר הדין קרא נשיא צרפת עמנואל מקרון לשחרורו ולגילוי שיקולים הומניטריים בעניינו[1]. אחרי קריאות של נשיא צרפת עמנואל מקרון ושל ארגוני זכויות אדם לשחרר את הסופר מהכלא ובעקבות הקריאה של נשיא גרמניה פרנק-וולטר שטיינמאייר, העניק נשיא אלג'יריה עבד אל-מג'יד תבון ב-12 בנובמבר 2025, חנינה לבואלם סנסל.[2].

  • 1999 - הפרס לרומן בכורה - בצרפת עבור הספר "שבועת הברברים"
  • 2008 - הפרס הגדול RTL-Lire והפרס הגדול הל שפרנקופוניה עבור הרומן

"הכפר של הגרמני או יומנם של האחים שילר"

  • 2008 - פרס נסים חביף של האקמדיה המלכותית של הספה והספרות הצרפתית בבלגיה עבור הרומן "הכפר של הגרמני או יומנם של האחים שילר"
  • 2012 - פרס הרומן הערבי
  • 2015 - הפרס הגדול לרומנים של האקדמיה הצרפתית עבור הספר

"2084:סוף העולם"

  • 2015 - פרס "ספר השנה" של המגזין לספרות "Lire"
  • 29 בינואר 2026 - נבחר כחבר באקדמיה הצרפתית - במושב מס. 3 (במקום ז'אן-דני ברדן המנוח)

[3]

  • 1999 : Le Serment des barbares, Gallimard. Prix du Premier Roman 1999. Prix Tropiques, AFD, 1999
  • 2000 : L'Enfant fou de l'arbre creux, Gallimard. Prix Michel Dard
  • 2003 : Dis-moi le paradis, Gallimard
  • 2005 : Harraga, Gallimard
  • 2008 : Le village de l'Allemand ou le journal des frères Schiller, Gallimard - Grand Prix RTL-Lire 2008, le Grand Prix de la francophonie 2008 -Prix Nessim Habif- (Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique). translated by Frank Wynne and published in the US as The German Mujahid (2009) and in the UK as An Unfinished Business
  • 2011 : Rue Darwin, Gallimard
  • 2015 : 2084 סוף העולם, מצרפתית: שירן בק, הוצאת כתר, 2016

סיפורים קצרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 2001 : La voix, Gallimard-Le Monde
  • 2005 : La vérité est dans nos amours perdues, in "Des nouvelles d'Algérie", ed Métailié
  • 2004 : La Femme sans nom. Littera et l’Aube.
  • 2005 : Homme simple cherche évènement heureux, Le Monde.
  • 2005 : Tous les bonheurs ne valent pas le déplacement, Magazine des Beaux Arts.
  • 2006 : La Terrible nouvelle. Le Monde.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • הכפר של הגרמני או יומנם של האחים שילר / בואלם סנסל (Le village de l'Allemand ou Le journal des frères Schiller / Boualem Sansal}, תרגום מצרפתית: רמה איילון, הוצאת כנרת זמורה-ביתן, 2010
  • 2084 /בוּאלם סַנסָל, הוצאת כתר, מצרפתית: שירן בק, 2016.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בואלם סנסל בוויקישיתוף

], באתר הארץ, 27 בספטמבר 2012

], באתר הארץ, 27 בספטמבר 2012

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]