בורנשטדט
אחוזת הכתר והכנסייה בבורנשטדט | |
מידע | |
---|---|
עיר | פוטסדאם |
אוכלוסייה | 14,813 (31 בדצמבר 2020) |
קואורדינטות | 52°24′48″N 13°01′46″E / 52.4133°N 13.0294°E |
בורנשטדט (בגרמנית: Bornstedt) הוא רובע בפוטסדאם, בירת מדינת ברנדנבורג בגרמניה. הרובע ממוקם צפונית לפארק סנסוסי וארמון האורנג'רי, הוא ידוע באחוזת הכתר בורנשטדט, בית מגוריה לשעבר של ויקטוריה, הנסיכה המלכותית ובית הקברות של בורנשטדט עם קברים רבים של אישים מפורסמים. האחוזה, בית הקברות והכנסייה של הרובע הם חלק מהמכלול התרבותי "הארמונות והגנים בפוטסדאם-ברלין" שהוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשנת 1990, והורחב בשנים 1992 ו-1999.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]היישוב במקום קם בסוף המאה ה-12, הוא הוזכר לראשונה בשטר מכר מ-1304. אחוזת בורנשטדט כללה את הגנים העכשוויים של ארמון סנסוסי, והיא נרכשה על ידי "הנסיך הבוחר הגדול" פרידריך וילהלם, הנסיך הבוחר מברנדנבורג בשנת 1664. המלך הפרוסי פרידריך וילהלם הראשון מסר את האחוזה לבית היתומים בפוטסדאם. בנו, פרידריך השני, מלך פרוסיה, המכונה "פרידריך הגדול" נאלץ לשלם פיצוי משמעותי לפני שבנה את ארמון סנסוסי החל משנת 1744 ואילך. הוא הקים אגן מים על ראש גבעה מצפון לפארק במטרה לספק את מערכת המזרקות, שבסופו של דבר נכשלה בגלל חוסר מומחיות. פרידריך הורה לקשט את המאגר בחורבות מלאכותיות והגבעה נקראה רואיננברג (Ruinenberg, "הר ההריסות").
משנת 1750 לערך שימשו השדות של בורנשטדט כאתר המצעדים של הצבא פרוסי, למורת רוחם של האיכרים המקומיים, עד שהמלך פרידריך וילהלם הרביעי לאחר שעלה לכס המלוכה בשנת 1840 רכש מחדש את האחוזות. הוא ארגן את אחוזת בורנשטדט לפי הרעיונות של פטר יוזף לנה והפך אותו למודל לעסק חקלאי. אדריכל החצר פרדיננד פון ארנים בנה מגדל נורמני על ראש גבעת רואיננברג ועיצב מחדש את בית האחוזה והכנסייה של בורנשטדט בסגנון איטלקי על פי תוכניות של לודוויג פרזיוס. המלך גם הורה לבנות מחדש את כנסיית הכפר מחדש על פי תוכניתו של האדריכל פרידריך אוגוסט שטילר בשנת 1854.
בשנת 1864 מסר וילהלם הראשון מלך פרוסיה (קיסר גרמניה משנת 1871) את אחוזת בורנשטדט לבנו, נסיך הכתר פרידריך ואשתו ויקטוריה, בתה של המלכה ויקטוריה. הנסיכה המלכותית המשיכה בעסקים החקלאיים בחווה לדוגמה, היא בנתה מחדש את האחוזה, ובנה וילהלם השני למד בבית הספר של הכפר בורנשטדט. אולם עם מותו של הקיסר פרידריך בשנת 1888, עזבה ויקטוריה את בורנשטדט ופרשה לטירת פרידריכסהוף (אנ') בקרונברג אים טאונוס (אנ').
בשנת 1928 שולבו אחוזות הכתר של בורנשטדט וסנסוסי בפוטסדאם, והרשות המקומית לשעבר של בורנשטדט בעקבותיהם בשנת 1935 (על פי צו אישי של הרמן גרינג). המקום הפך לבסיס הצבאי של רגימנט חיל הרגלים 9 (Infanterie-Regiment 9) של הוורמאכט בפוטסדאם וכמה קסרקטינים הוקמו בסביבה. בית הקברות של בורנשטדט הורחב והוקמה "חורשת הגיבורים", המוקדשת לנופלים במלחמת העולם הראשונה והמעוטרת בפסל של ולטר למקה (אנ'). לאחר מלחמת העולם השנייה, השתמש הצבא הסובייטי במתקנים הצבאיים עד שנת 1993, כיום מבנים רבים שייכים לקמפוס האוניברסיטה המקצועית (Fachhochschule) של פוטסדאם.
פולקספארק
[עריכת קוד מקור | עריכה]פולקספארק (Volkspark, "פארק העם") פוטסדאם משתרע על פני שלושה קילומטרים עד ליונגפרנזה בצפון והוא גובל בהר ההריסות של פארק סנסוסי בדרום. שטחו 650 דונם, והוא מנוהל על ידי סוכנות הפיתוח Bornstedter Feld. פולקספארק הוא הגן החדש ביותר בפוטסדאם. החל מהמאה ה-18 האזור שימש למטרות צבאיות, בעיקר כאזור אימונים צבאי. רק בשנת 2001 עוצב מחדש האזור המכונה "שדה בורנשטדט" (Bornstedter Feld) כאזור המרכזי לתערוכת הגננות הפדרלית (Bundesgartenschau) בשנת 2001. זהו גן מודרני של המאה ה-21 ופארק עם פעילויות פנאי כמו דיסק גולף (עם מסלול של 15 סלים), ריצה קלה, החלקה על גלגיליות, רכיבה על אופניים ומשחקי כדורגל. קונצרטים ואירועים דומים מתקיימים על במת הפארק המרכזי בקיץ. אחת האטרקציות העיקריות היא האולם הטרופי הגדול של הביוספרה של פוטסדאם (אנ'). הבניין מאכלס כ-20,000 צמחים טרופיים ובעלי חיים קטנים בכמה קומות.
אתרים מרכזיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פולקספארק
- שדות בורנשטדט
- אחוזת הכתר בורנשטדט
- הכנסייה של בורנשטדט – נבנתה מחדש בשנת 1854 בתכנון של פרידריך אוגוסט שטילר בסגנון איטלקי עם פורטיקו ומגדל פעמונים בגובה 34 מטרים, כולל קברו של ההיסטוריון יאקוב פאול פון גונדלינג (אנ'). הבנייה הסתיימה ב-1881–82.
- בית הקברות של בורנשטדט – קבורים בו כמה אישים נודעים בתולדות גרמניה כדוגמת פטר יוזף לנה, פרדיננד פון ארנים, לודוויג פרזיוס, לודוויג פון רויטר ואריך פון פאלקנהיין.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Gottfried Kunzendorf, Manfred Richter (Hrsg.): Bornstedt, Friedhof, Kirche. Märkischer Gedenkort preußischer Geschichte und des Widerstands. Erweiterte und überarbeitete Neuauflage. Hentrich & Hentrich, Teetz 2001, ISBN 3-933471-23-0
- Bernd Maether (Hrsg.): „Krongut Bornstedt – Eine Bau- und Nutzungsgeschichte“, 1. Auflage, be.bra wissenschaft verlag GmbH, 2010, ISBN 978-3-937233-55-0
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של בורנשטדט (בגרמנית)
- Palaces and Parks of Potsdam and Berlin UNESCO Official Website
- Potsdam, Bornstedt - Official site of "Stiftung Preußische Schlösser und Gärten"