לדלג לתוכן

ביקורת על ויקיפדיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לעדכן ערך זה. הסיבה היא: רוב המקורות בערך בני עשור או יותר וייתכן והמצב השתנה מאז.
אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לעדכן ערך זה. הסיבה היא: רוב המקורות בערך בני עשור או יותר וייתכן והמצב השתנה מאז.
אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

לאורך השנים הועלו ביקורות שונות על ויקיפדיה. רוב הביקורות מתייחסות למספר טענות מרכזיות, בהן העובדה שוויקיפדיה ניתנת לעריכה על ידי כל אחד, דבר הפוגע באמינותה ומאפשר השפעות מכוונות, בהן עריכה בתשלום מטעם בעלי אינטרס. בנוסף הועברה ביקורת על הדינמיקה הפנימית במיזם והליך קבלת ההחלטות בו.

חוסר דיוק עובדתי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רוברט מקהנרי (אנ') העורך הראשי של אנציקלופדיית בריטניקה, התבטא נגד השימוש במונח "אנציקלופדיה" לתיאור ויקיפדיה, משום שלדבריו, האמור מטעה את הקורא להאמין שהיא יותר אמינה ממה שהיא בפועל. לפי המדיניות הרשמית של ויקיפדיה, טענות שמוצגות בערכים חייבות להסתמך על מקורות מהימנים, אשר נוצרו במסגרת תהליך ביקורת עמיתים. מייסד ויקיפדיה ג'ימי ויילס הדגיש בעבר שאנציקלופדיות מכל סוג שהוא, אינן מהוות מקור ראשוני, ולכן אין להתייחס אליהן כאל מקור בעל סמכות.

לאורך השנים הועלתה גם הטענה שוויקיפדיה היא מקור בלתי מהימן, משום שלעורכים רבים בוויקיפדיה אין בהכרח תארים או תעודות מוכרות אחרות באקדמיה. מסיבה זו השימוש בוויקיפדיה אינו מקובל בבתי ספר ובאוניברסיטאות רבים. באופן זה, חלק מהמוסדות אוסרים את השימוש בוויקיפדיה כמקור עיקרי, בעוד שאחרים מאפשרים להשתמש בוויקיפדיה רק על מנת למצוא מקורות חיצוניים מוצלחים. ביקורת זו, לעומת זאת, חלה לא רק על ויקיפדיה, אלא על אנציקלופדיות באופן כללי – ישנם מרצים שונים באוניברסיטאות, שדורשים כי הסטודנטים ימנעו מלהשתמש באנציקלופדיות בעת כתיבת עבודות העוסקות בתחום המדעים. על פי מדיניותה הרשמית של ויקיפדיה, התוכן בה לא אמור לשמש כמקור העיקרי במחקרים.

תיאור הומוריסטי של יחסי ויקיפדיה והעיתונות (דיווח מעגלי)
תיאור הומוריסטי של שגיאות הנוצרות בגלל שיתוף מידע אוטומטי בין מיזמי קרן ויקימדיה

הספרן פיליפ ברדלי טען בריאיון לעיתון הגארדיאן באוקטובר 2004 ש”הבעיה העיקרית בוויקיפדיה היא המחסור בגורמים בעלי סמכות.” וכי לטענתו ”בפרסומים מודפסים נדרשים המו"לים להבטיח שהמידע שמודפס מהימן, שכן פרנסתם תלויה בכך, אבל כשמדובר בוויקיפדיה, כל זה לא קיים.” רוברט מקהנרי ופול ואלי ציינו גם שהקוראים בוויקיפדיה אינם יכולים לדעת מי כתב את הערך אותו הם קוראים. הערך עשוי להיות, כמו גם לא-להיות, כתוב בידי אדם המומחה בתחומו. בגיליון של הוול סטריט ג'ורנל שיצא ב-12 בספטמבר 2006 נערך דיון בין ג'ימי ויילס לדייל הויברג (אנ') העורך הראשי של האנציקלופדיה בריטניקה. הויברג התמקד בצורך בשילוב של מומחים באנציקלופדיה. ויילס הדגיש את ההבדלים בין בריטניקה לוויקיפדיה, ואמר כי פתיחות ושקיפות מובילים לאיכות. הויברג טען מנגד שהוא יכול "לרשום מספר רב של קישורים למאמרים המספקים מידע על שגיאות בוויקיפדיה", כאשר ויילס השיב לו בתגובה "אין בעיה! תציל את וויקיפדיה עם ערך טוב" והוסיף קישור לערך העוסק בביקורת על ויקיפדיה שנמצא בוויקיפדיה.

בדצמבר 2005 פרסם כתב העת המדעי Nature מחקר שבדק את רמת הדיוק של ערכי ויקיפדיה. במסגרת המחקר נבדקו 42 ערכים בנושאי מדע בוויקיפדיה האנגלית אל מול בריטניקה. הערכים כללו בין היתר ביוגרפיות של מדענים בולטים. על פי המחקר, הערכים בוויקיפדיה האנגלית שנבדקו הכילו בממוצע ארבע שגיאות או השמטות, והערכים בבריטניקה הכילו בממוצע שלוש שגיאות או השמטות. מסקנת המחקר הייתה כי ויקיפדיה והבריטניקה שקולות מבחינת הדיוק של ערכים מדעיים.[1] עם זאת, עורכי המחקר ציינו שתי חולשות עיקריות של ויקיפדיה:

  1. תוכן שמוצג באופן מבולבל, מבחינת סדר הצגת הדברים והפרשנות שלהם.
  2. משקל רב מדי ניתן לתאוריות שוליות ונתונות במחלוקת.[2]

בעקבות פרסום המחקר, בריטניקה דרשה שכתב העת Nature יפרסם מידע נוסף אודות שיטת המחקר שעמדה מאחורי הבדיקה. בהתבסס על המידע הנוסף אותו Nature הסכימו לחשוף, טענה בריטניקה כי המחקר היה "פגום באופן מהותי", שכן המידע המתומצת שנבדק באנציקלופדיה בריטניקה כלל בין היתר מידע שנכתב עבור הגרסה המיועדת לקוראים צעירים. טענה נוספת שהועלתה מצד בריטניקה הייתה שאף על פי שהמחקר של Nature הראה שכמות השגיאות בוויקיפדיה ובבריטניקה כמעט זהה, פירוט השגיאות העיד על כך שהשגיאות שמוצגות בוויקיפדיה לעיתים רבות כוללות הכללת עובדות שגויות, ואילו במקרה של בריטניקה מדובר בתוכן שהושמט בטעות, מה שהופך את בריטניקה לטענתם ל"הרבה יותר מדויקת מוויקיפדיה, על פי הנתונים". בתגובה, דחה כתב העת Nature טענות אלו ופרסם תגובה נקודתית לטענות הספציפיות.

אחת הביקורות הן שמידע לא מדויק אשר איננו שקר מוחלט עלול להימצא בוויקיפדיה לאורך זמן רב בטרם הוא מאותר ומתוקן. המקרים הידועים ביותר מהסוג הזה אשר דווח עליהם באמצעי התקשורת היו ביוגרפיות של אנשים חיים. האופן בו הסופר והעיתונאי האמריקני ג'ון סיגנטאלר (אנ') נאלץ לתקן בעצמו שקרים בוטים בערך אודותיו הראתה כי לעיתים האנשים מושא הערכים הביוגרפים בוויקיפדיה צריכים להיות מעורבים בתהליך העריכה של הערכים אודותיהם על מנת לוודא שלא יוצג מידע שגוי בערכים הללו. באופן זה, במאי 2005 ערך משתמש אנונימי את הערך על סיגנטאלר בוויקיפדיה האנגלית כך שהוא הכיל כמה הצהרות כוזבות ומשמיצות. המידע השגוי היה קיים בערך ממאי ועד ספטמבר 2005 כאשר התגלה על ידי ידידו של סיגנטאלר. התוכן בוויקיפדיה מועתק לעיתים קרובות לאתרי Fork אחרים [דרושה הבהרה], וכאשר זה קורה מידע שגוי עלול כתוצאה מכך להופיע במספר מקורות שונים באינטרנט. מצב זה זה יכול ליצור רושם מטעה שיש אמת בטענה מסוימת משום שהיא מופיעה במספר אתרים.

ניסיונות להוסיף מידע שגוי לוויקיפדיה אינן מוגבלות רק לעריכת ערכים קיימים, והן בהחלט עלולות לכלול גם ניסיונות ליצור ערכים חדשים עם מידע שגוי. לאורך השנים היו מקרים בהם משתמשים פעלו בכוונה לשלב בוויקיפדיה מידע שגוי על מנת לבדוק את המערכת, וכדרך להפגין את טענתם בדבר חוסר האמינות לכאורה של ויקיפדיה. על פי כללי ויקיפדיה ניסיונות מכוונים לשלב מידע כוזב ומטעה בערכי ויקיפדיה הם צורה של ונדליזם.

הרכב קהילת העורכים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קהילת עורכי ויקיפדיה – האנשים שכותבים את ערכי ויקיפדיה – נתונה אף היא לביקורת לאורך השנים. פרופסור ג'יימס פצר (אנ') ביקר את ויקיפדיה כאשר לא הצליח לשנות את הערך אודותיו. כדי להבטיח חוסר משוא פנים, המדיניות בוויקיפדיה האנגלית קוראת לאנשים שיש עליהם ערכים בוויקיפדיה להימנע מלערוך את הערכים אודות עצמם, למעט במקרים בהם נחוצה הסרת השחתה, תיקון מידע לא עדכני, או מידע מטעה. ההקפדה על נקודת מבט נייטרלית בעת הכתיבה בוויקיפדיה היא אחת מהעקרונות המרכזיים במיזם. העיתונאי מארק גלייזר התייחס לדרישה זו כאידיאל בלתי אפשרי בשל ההטיות הבלתי נמנעות של העורכים. על אף שמדיניותה של ויקיפדיה מחייבת שכל הערכים יהיו כתובים מנקודת מבט נייטרלית, ויקיפדיה איננה חסינה מפני ניסיונות של משתמשים קיימים או עורכים אנונימיים לנסות להטות את תוכן הערכים.

מעטה האנונימיות של העורכים בוויקיפדיה ספג לא מעט ביקורות לאורך השנים, כיוון שזה לא תורם למצב בו הכותבים אחראים לתכנים שהם יוצרים. משמעות הדבר היא גם שמספר אנשים יכולים להשתמש בחשבון אחד, ולעיתים קרובות יותר, שאדם אחד יכול להשתמש בחשבונות מרובים, לעיתים רבות בניסיון להכריע דיוני מחלוקת. נוהג זה מכונה שימוש בבובות קש (מכונה גם בשפות אחרות "שימוש בבובות גרב"). שימוש בבובות קש לצורך הכרעת דיוני מחלוקת אינה מקובלת וכאשר מתגלים עורכים שעסקו בכך הם תמיד ייחסמו. בשנת 2011 התרחשה בוויקיפדיה העברית פרשה של שימוש בבובות קש להטיית הצבעות. לאחר שהפרשתה התגלתה נפתחו ההצבעות מחדש.

אנונימיות העורכים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בוויקיפדיה העורכים אינם נדרשים לזהות את עצמם. העריכה של התוכן באתר תחת מעטה האנונימיות ספגה ביקורת רבה לאורך השנים שכן היא אינה מאפשרת לקיים מצב בו העורכים נושאים באחריות על התוספות שלהם באתר.

לארי סנגר, אשר ייסד את ויקיפדיה יחד עם ויילס, ציין בעבר ש"האנונימיות בוויקיפדיה מובילה לכך שהאתר הופך אטרקטיבי בעיני אנשים שמעוניינים לגרום לצרות, או שרוצים לערער את המיזם, או שרוצים להפוך אותו למשהו שהוא לא – או במילים אחרות, בעיית הטרולים".

בהזדמנויות רבות, העובדה שהאנציקלופדיה פתוחה לעריכות אנונימיות מהווה מקור לבעיות רבות: רשעות, טיפשות, וולגריות והטרדות. בפברואר 2008 מאמר בעיתון SF Weekly (אנ') פירט את ניסיונות השווא של עיתונאי לעקוב אחר הזהות האמיתית של המשתמש Griot, שהיה מעורב במלחמת עריכה על הביוגרפיה של ראלף ניידר ופוליטיקאים מקומיים שונים, ובסופו של דבר נחסם מלערוך ערכים בוויקיפדיה משום שהתגלה שהוא השתמש בבובות קש. המאמר שעסק במקרה ציין את ההבדלים בין העיתונות המסורתית לוויקיפדיה: "תגידו מה שתרצו על העיתונות אך לפחות בעיתונות הכתבים לוקחים אחריות על הנכתב בעוד שנדיר לראות זאת בוויקיפדיה". במאמר צוטטו גם דבריו של פול גראבוויץ, מנהל תוכנית המדיה החדשה בבית הספר ברקלי לעיתונאות של אוניברסיטת קליפורניה: "אני חושב שאני מרגיש את אותו הדבר על ויקיפדיה כמו על אתרים אחרים שמיוצרים על ידי אזרחים: שקיפות רבה יותר היא דבר טוב... אנשים צריכים להיות מסוגלים לדעת מי מייצר את המידע."

באוגוסט 2007 הושק האתר WikiScanner אשר פותח על ידי וירג'יל גריפית, חוקר אורח במכון סנטה פה שבניו מקסיקו. האתר מסוגל לבדוק את כל כתובות ה-IP של העריכות שמבוצעות בוויקיפדיה האנגלית על ידי עורכים אנונימיים ולהשוותן לרשימות של כתובות IP שונות ידועות על מנת לבדוק מהן העריכות שמבוצעות על ידי ארגונים שונים ברחבי העולם. הבדיקות של WikiScanner חשפו שבוויקיפדיה האנגלית מבוצעים שינויים מקיפים מטעם ארגונים שונים – כגון סוכנות המודיעין המרכזית, ועדת הקונגרס של הקונגרס הדמוקרטי, דיבולד והממשל האוסטרלי – כאשר לעיתים רבות השינויים שמבוצעים אינם אמינים. יצוין כי WikiScanner רק מגלה ניגודי אינטרסים כאשר מדובר בעורך אנונימי שעורך מחוץ לחשבון קיים ובאופן זה חושף את כתובת ה-IP שלו. יותר קשה להוכיח מקרים של ניגוד אינטרסים כאשר העריכות מבוצעות על ידי עורכים הפועלים דרך חשבון משתמש משום שהמקור לעריכות הללו אינו מוצג לכל, זאת מפני שברוב הוויקיפדיות רק קומץ ממפעילי האתר מסוגלים לבדוק את כתובות ה-IP של משתמשים רשומים.

עריכה בתשלום או מטעם

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – ויקיפדיה:עריכה בתשלום

ערכים בעלי עניין מיוחד בקרב עורך או קבוצת עורכים עשויים להשתנות לעיתים רבות כך שישקפו בסופו של התהליך את הדעות אותם עורכים. בעבר עלה כי חברות וארגונים שונים, כמו סוני, מיקרוסופט, נינטנדו, דל, ה-CIA וכנסיית הסיינטולוגיה, כמו גם אנשי צוות בקונגרס האמריקאי, שינו ערכים בוויקיפדיה בעצמם כך שיתוארו באור חיובי. ייתכן שישנם משתמשים הפועלים בוויקיפדיה מטעם ארגונים מסוימים, במעטה האנונימיות, על מנת לנטרל תיאורים שליליים שמתווספים לערכים העוסקים בארגונים מסוימים מידע לאחר שהשינויים הללו מבוצעים.

במאמר של העיתונאי אדווין בלאק "Wikipedia—The Dumbing Down of World Knowledge" משנת 2010, טען בלאק כי התוכן של ערכי ויקיפדיה כולל תערובת של "אמת, חצאי אמת, ומספר שקרים".

בינואר 2007 ריק ג'ליפה מ-CBS ציין שמיקרוסופט הציעה פיצוי תמורת שירותי עריכה עתידיים בערכים בוויקיפדיה העוסקים ב-Office Open XML ‏(OOXML) בתגובה ג'ימי ויילס הביע את התנגדותו למעורבותה של מיקרוסופט בכתיבת האנציקלופדיה: "התאכזבנו מאוד לשמוע שמיקרוסופט נוקטת פעולה זו". מאמר ב-Business Insider מהגיליון שפורסם בספטמבר 2012 עסק במקרה בו התגלה ששני עובדים בקרן ויקימדיה מנהלים עסק יחסי ציבור במקביל לעבודתם בקרן אשר במסגרתו הם עורכים ערכים בוויקיפדיה בתשלום בשם הלקוחות שלהם. באפריל 2014 קבעה ויקיפדיה העברית את מדיניותה ביחס לעריכה בתשלום, במסגרתה נקבע כי ויקיפדיה העברית בעקרון מסתייגת מעריכה בתשלום אך מסכימה אליו בהגבלות מסוימות כגון גילוי נאות ביחס לכל עריכה וכן אובדן זכות הצבעה.

בינואר 2006 התברר כי בוצעו בוויקיפדיה האנגלית עריכות מרובות על ידי אנשי צוות של חברי בית הנבחרים האמריקאי אשר עסקו ב"ניקוי" הביוגרפיות של המעסיקים שלהם והוספת הערות שליליות על יריביהם הפוליטיים. שינויים רבים נוספים בוצעו מכתובת IP שהייתה שייכת לבית הנבחרים. ג'ימי ויילס התייחס לכך בריאיון בו הוא ציין כי לדעתו השינויים שבוצעו על ידם אינם הולמים.

בנובמבר 2007 התווסף מידע שגוי שכלל האשמות קשות בערכי הביוגרפיות של שני פוליטיקאים מדרום-מערב צרפת בוויקיפדיה הצרפתית – ז'אן-פייר גרנד (אנ') והלן מנדרו-קולאס. גראנד קרא לנשיא האספה הלאומית הצרפתית ולראש ממשלת צרפת לאכוף את החקיקה על האחריות הפלילית של אתרי אינטרנט ועורכים המפיצים מידע כוזב במטרה להסב נזק.[3] הסנאטור ג'ין לואי מסון (אנ') ביקש משר המשפטים של צרפת לציין האם ניתן יהיה להרחיב את האחריות הפלילית על ספקי אינטרנט, בעלי אתרי האינטרנט, והאנשים שהפיצו את התוכן משמיץ. שר המשפטים הצרפתי סירב לעשות זאת.[4]

באפריל 2008 הארגון "Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America" ארגן דרך הדואר האלקטרוני קמפיין נרחב בהשתתפות של עורכים מרובים לתיקון עיוותים בערכי הוויקיפדיה האנגלית הנוגעים לישראל. קטעים מתוך כמה מהמיילים פורסמו בגיליון של המגזין הארפר שיצא ביולי 2008.[5] הדיפלומט הישראלי דוד סרנגה ציין בעבר שוויקיפדיה האנגלית בדרך כלל מציגה את ישראל באופן הוגן. כאשר הועלתה בפניו העובדה שהערך על ישראל כלל בוויקיפדיה האנגלית את המילה "כיבוש" תשע פעמים, ואילו הערך על הפלסטינים בוויקיפדיה האנגלית כלל את המילה "טרור" רק פעם אחת הוא השיב בתגובה: "זה אומר רק דבר אחד – הישראלים צריכים להיות פעילים יותר בוויקיפדיה. במקום להאשים את האתר, הם צריכים לגשת לאתר הרבה יותר, ולנסות לשנות אותו".[6]

ב-31 באוגוסט 2008 פרסם הניו יורק טיימס מאמר המפרט שינויים שונים שבוצעו בביוגרפיה של מושלת של מדינת אלסקה שרה פיילין בוויקיפדיה האנגלית בעקבות מינויה כמועמדת של הסנאטור ג'ון מקיין, שהיה מועמד המפלגה הרפובליקנית לתפקיד נשיא ארצות הברית, לתפקיד סגנית הנשיא לקראת הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2008. במהלך 24 שעות לפני פרסום ההודעה על הבחירה בפיילין, בוצעו 30 שינויים מהותיים בערך של שרה פיילין בוויקיפדיה האנגלית, כאשר רובם כללו הוספת פרטים מחמיאים, על ידי משתמש עם שם המשתמש "Young Trigg" (אנ').[7] בהמשך נודע שמשתמש זה גם עבד בקמפיין של ג'ון מקיין, וכי הוא החזיק חשבונות משתמש מרובים בוויקיפדיה.[8]

מיעוט נשים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עמוד ראשי
ראו גם – הפער המגדרי בוויקיפדיה
מנכ"לית קרן ויקימדיה לשעבר סו גרדנר פירטה בעבר סיבות שונות, שהועלו בפניה על ידי עורכות שונות, לכך שנשים נוטות לא לערוך בוויקיפדיה.[9]

בין 84 ל-91 אחוזים מעורכי ויקיפדיה הם גברים. ב-2011, ויקימדיה שמה לה למטרה להגדיל את שיעור הנשים העורכות בוויקיפדיה בעולם לכ-25% אחוז עד שנת 2015,[10] אולם באוגוסט 2014 הודה מייסד ויקיפדיה, ג'ימי ויילס, כי ויקימדיה נכשלה בכך וכי בכוונתה להכפיל את מאמציה לצמצום הפער.[11] באפריל 2015 החליטה ויקימדיה להשקיע 250,000 דולר במיזם שנועד לצמצם את הפער המגדרי.[12] במאמצים לצמצום הפער נכללים סדנאות עריכה לנשים, במסגרת מיזם ויקי נשים ובמסגרת שיתופי פעולה עם מוסדות לימוד ותרבות, תחרויות כתיבה ייעודיות, כינון כנסים והרצאות והעלאת מודעות לנושא בקרב הציבור. בשנת 2014 השקיעה הקרן הלאומית למדע בארצות הברית 200,000 דולר במחקר הפער המגדרי בוויקיפדיה.[13][14] באותה שנה, בוויקיפדיה העברית החל מיזם ויקי נשים להשגת מטרות אלו.

סקר העורכים הראשון של ויקימדיה ישראל שבחן את הפער המגדרי בוויקיפדיה העברית נערך במאי 2013 בקרב 320 עורכי ויקיפדיה העברית. הסקר מצא כי שיעור הנשים עומד על 23% ושיעור הגברים על 76%. החוקרת שלומית ליר, שחקרה את הפער המגדרי בוויקיפדיה העברית במסגרת עבודת הדוקטורט שלה,[15] טוענת כי ויקיפדיה העברית משעתקת את ההיררכיה של השפה ושל הערכים הגבריים ומאמצת אותם לתוכה,[16] וכי דיונים בין העורכים הופכים לעיתים לזירות התגוששות. ליר טוענת כי השיח בוויקיפדיה מאוד כוחני ואינו מסביר פנים, והדבר יוצר תחושה לא נעימה בעיקר בקרב עורכות חדשות שמבקשות לתרום אולם נתקלות בתוקפנות. לדבריה, ויקיפדיה העברית, בניגוד לזירות אינטרנט אחרות כמו פייסבוק, יוצרת תחושות ניכור, דחייה ופחד שגורמות לנשים להימנע מתרומה לוויקיפדיה.[16][17] ב-2011 טען יו"ר עמותת ויקימדיה ישראל, תומר אשור, כי הדומיננטיות הגברית בוויקיפדיה אינה נובעת ממדיניות מפלה אלא מהתרבות הארגונית בוויקיפדיה. לדבריו, תרבות העריכה הלוחמנית והאגרסיבית שקיימת בוויקיפדיה מרחיקה עורכים חדשים, ועוד יותר – עורכות.[18]

הטיה מערכתית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – ויקיפדיה:נקודת מבט נייטרלית

ויקיפדיה הואשמה בהטיה מערכתית, דהיינו, לעיתים רבות עורכים בוויקיפדיה באופן בלתי מודע מפיצים באתר דעות קדומות שונות ומגוונות. אף על פי שהמאמרים בעיתונים שעוסקים בוויקיפדיה בדרך כלל מתמקדים במקרים של שגיאות עובדתיות קטנות בערכים מסוימים בוויקיפדיה, אשר לעיתים טריוויאליות, לאורך השנים עלו חששות מצד גורמים שונים לגבי השפעות רחבות היקף, אשר כנראה לא מכוונות, הנובעות מהשימוש הגובר בוויקיפדיה ככלי חיפוש מידע. במאמר שכתב ב-Times Higher Education (אנ') האשים הפילוסוף מרטין כהן (אנ') את ויקיפדיה בכך ש"הפכה למונופול" אשר כוללת את "כל הדעות הקדומות והבורות של יוצריה".

תפיסת חשיבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – מחיקת ערכים בוויקיפדיה

בוויקיפדיה קיימים קווים מנחים שונים המשמשים את העורכים להחליט אם נושא מסוים מספיק חשוב על מנת שיוקדש לו ערך עצמאי. יישום הכללים הללו כפוף לביקורת רבה. בעבר הוסר מוויקיפדיה האנגלית ערך שעסק בדונה סטריקלנד לפני שהיא זכתה בפרס נובל בפיזיקה לשנת 2018. ההצדקה להסרה של הערך הייתה שהערך לא היה בעל חשיבות רבה מספיק המצדיקה את קיומו כערך עצמאי בוויקיפדיה האנגלית.

לאורך השנים עלתה גם ביקורת על הנטייה לכסות נושאים ברמת פירוט שאינה מידתית לחשיבות הנושאים. לדוגמה, סטיבן קולבר שיבח בעבר באופן אירוני את ויקיפדיה על כך שיש בה ערך ארוך יותר על חרב אור מאשר על עיתונות. בריאיון לגרדיאן דייל הויברג ציין ש"אנשים כותבים דברים שמעניינים אותם, ישנם נושאים רבים במיוחד שאין עליהם כיסוי, אך המידע החדשותי על האירועים האחרונים מכוסה בפירוט רב. הערך על ההוריקן פרנסס (אנ') בוויקי האנגלית גדול פי חמישה מאשר הערך על אמנות סינית, והערך על אופרת הסבון הבריטית Coronation Street (אנ') גדול פי שניים מהערך על טוני בלייר. מנגד, המצדדים בקיומם של קריטריונים להכללה הפחות מחמירים בוויקיפדיה מציינים שהסיקור הנרחב לו זוכה תחום התרבות הפופולרית אינו מגביל בהכרח את מרחב הערכים שעוסקים בנושאים הרציניים יותר.

אתר משלים לוויקיפדיה האנגלית, Deletionpedia,[19] הוקם במטרה לבצע גבויים לערכים שנמחקים מהוויקיפדיה האנגלית על מנת להנגיש את המידע לציבור.[20] הערך על אתר זה אף עמד בפני הצבעת מחיקה בוויקיפדיה האנגלית, אך שרד את ההצבעה.[21]

בעוד שבוויקיפדיה האנגלית נדרשת השגת הסכמה כללית למחיקת ערכים (ומכאן שהדיונים בדבר מחיקת ערכים בוויקיפדיה האנגלית אינם נחשבים להצבעות), בוויקיפדיה העברית התקבלה מדיניות לפיה נדרש רוב של 55% בהצבעות על מחיקת ערכים, כאשר לא נדרשת כמות מינימלית של מצביעים בהצבעות המחיקה.[22] בהצבעות הללו רשאים להשתתף רק משתמשים רשומים עם ותק של חודש אחד לפחות ו-100 עריכות במרחב הערכים, הקבצים, הקטגוריות, או התבניות ב-90 הימים לפני פתיחת ההצבעה.

הטיה מגדרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנה מחלוקת מתמשכת אודות מידת ההטיה המגדרית והסקסיזם בוויקיפדיה. הטענות בדבר הטיה מגדרית בוויקיפדיה מתבססות בעיקר על העובדה שבין 84 ל-91 אחוזים מעורכי ויקיפדיה הם גברים, וכי נתונים אלו לכאורה מובילים להטיה מערכתית. לאורך השנים הועלתה ביקורת על כך מצד כמה עיתונאים ואנשי אקדמיה שטענו שלא רק שחסרות עורכות בוויקיפדיה, אלא גם שהנושאים שזוכים לכיסוי בוויקיפדיה מושפעים רבות מהדומיננטיות הגברית בקרב העורכים. קרן ויקימדיה מודעת לפער המגדרי ולהשלכותיו והציבה בראש סדר עדיפויותיה את הצורך לצמצם אותו.[23]

סוגיית הפער המגדרי בוויקיפדיה העברית קיבלה חשיפה תקשורתית רבה בספטמבר 2016, לאחר שההיסטוריונית, שרון גבע, טענה לאפליה מגדרית בוויקיפדיה, הפוגעת בערכים שנוצרו במסגרת מיזם שהובילה בשם "מעלים ערך", שנועד ליצור ולהרחיב ערכים על נשים בוויקיפדיה העברית. במסגרת הפרויקט, נוצרו והורחבו כ-80 ערכים על נשים.[24] על חלק מהערכים האחרים התנהל דיון לגבי חשיבותם האנציקלופדית, על חלקם הועלתה הצבעה בה השתתפו העורכים, והוחלט למחוק שני ערכים בטענה כי אין להם חשיבות אנציקלופדיית.[25][26] חלק מכלי התקשורת הביעו ביקורת כלפי צעד זה וטענו כי ויקיפדיה העברית מוחקת ערכים של נשים וכי היא אינה מכירה בחשיבות האנציקלופדית של נשים. גבע טוענת כי היחס לאותם ערכים משקף את מקומן של נשים בהיסטוריה בכלל ובוויקיפדיה בפרט,[27] ובספטמבר 2016, החליטה להפסיק את הפרויקט לאחר שמאסה לדבריה מהיחס הכוחני, המשפיל והמבזה שהיא וחברי הפרויקט נאלצו להתמודד איתו במשך השנים מצד עורכי ויקיפדיה.[28][29] מנגד, עורכים ותיקים בוויקיפדיה העברית טענו כי לוויקיפדיה, מעצם היותה אנציקלופדיה, ישנם גבולות וכי לא כל תוכן ראוי להימצא באנציקלופדיה. לדבריו, יצירת ערכים על נשים חסרות חשיבות אנציקלופדיית (עליהן נכתב ערך רק משום שהן נשים) מהווה מעילה באמון הקוראים ופוגעת בנשים שכן זכו לערך בוויקיפדיה בזכות עצמן, ולא רק משום שהן נשים.[30][31][32] גרשוני איילהו ביצע ניתוח בוויקיפדיה העברית ומצא כי בממוצע – אורך ערכים על ביוגרפיות של נשים וגברים זהה, וכי שיעור המחיקות של ביוגרפיות של נשים ושל גברים דומה גם כן. בעקבות הסיקור התקשורתי, פורסם בדצמבר 2016 סרטון קצר של הבמאי אלון לוי העוסק בסוגיית הפער המגדרי בוויקיפדיה העברית.[32]

הטיה תרבותית-פוליטית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביקורת נוספת שהועלתה לאורך השנים מצד מבקרים שונים היא שישנה הטיה פוליטית ליברלית בערכי ויקיפדיה. ג'ימי ויילס התייחס בעבר לטענה זו באומרו כי "קהילת ויקיפדיה מאוד מגוונת, וכוללת ליברלים, שמרנים, ליברטריאנים וכדומה'" אך מנגד ציין גם ש"קהילת ויקיפדיה היא מעט יותר ליברלית מאוכלוסיית ארצות הברית משום שאנו קהילה גלובלית, וקהילת דוברי האנגלית הבין-לאומית מעט יותר ליברלית מאוכלוסיית ארצות הברית, אף על פי שאין נתונים או מחקרים רשמיים שמאמתים זאת". בעבר, בשל התפישה הרווחת בקרב אנשים מסוימים שלערכי ויקיפדיה יש הטיה ליברלית, יצר אנדרו שלאפלי (אנ') בתגובה את האתר קונסרבפדיה המכיל רשימה של דוגמאות להטיה ליברלית לכאורה בוויקיפדיה. לורנס סולומון (אנ') מה-National Review התייחס בעבר לערכים בוויקיפדיה כמו התחממות כדור הארץ, תכנון תבוני, ופסק דין רו נגד וייד, על מנת להדגים כיצד ערכים אלו מוטים לטובת הדעות הליברליות אודות הנושאים הללו.

בשנת 2012 ניתחו שיין גרינשטיין ופנג ג'ו את הערכים בוויקיפדיה העוסקים בפוליטיקה האמריקנית. ממחקרם עלה כי ככל שלאותם ערכים תרמו יותר עורכים, כך הם הפכו לפחות מוטים, וכי פחות ערכים מבין הערכים החדשים בוויקיפדיה – אשר ביצירתם היו מעורבים יותר עורכים – היו בעלי "הטיה לצד של המפלגה הדמוקרטית" בהשוואה למה שהיה נפוץ יותר בשנים הראשונות של ויקיפדיה.[33][34][35]

לארי סנגר, ממייסדי ויקיפדיה, עזב את ויקיפדיה בשנת 2002 ומאז ועד היום נוהג לבקר במידה רבה את מיזם ויקיפדיה. לטענתו המקור לחוסר האמינות של ויקיפדיה הוא, בין היתר, בכך שלא ניתנת עדיפות למומחים בתחומים השונים. סנגר האשים את ויקיפדיה על נטייה לצד השמאלי במפה הפוליטית.[36] במאמר שפרסם בבלוג שלו בחודש יוני 2021[37] כתב סנגר על הנטייה השמאלית המובהקת בחלק מהערכים בוויקיפדיה באנגלית. הוא הביא מספר דוגמאות כיצד ערכים על נבחרי ציבור דמוקרטים או על הפריצה לקפיטול מוצגים באופן חד-צדדי ומהווים ההפך ממדיניות הנייטרליות של ויקיפדיה (NPOV) כפי שמופיעה בדפי המדיניות שלה.[38]

מספר מקורות הצביעו על הטיה פרו-ישראלית בוויקיפדיה העברית, שאותה עורכים רוב של יהודים ישראלים (אנ'). על פי סטפן האריסון ממגזין "סלייט", אשר סיקר את הסכסוך הישראלי-פלסטיני בדרך בו הוא מופיע בוויקיפדיה, "לוויקיפדיה העברית ולוויקיפדיה הערבית יש לכל אחת גרסה משלה לערכים הללו, ויכולים להיות ביניהם דיסוננסים בולטים".[39] לטענת עומר בן יעקב, עיתונאי תחקירים ישראלי, ויקיפדיה העברית "סובלת מהטייה ציונית קשה"[40] ו"הפכה לוויקיפדיה הישראלית".[41]

הטיה גזענית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הספרות המחקרית מצביעה על כך שבוויקיפדיה ישנה הטיה אירופוצנטרית והטיה גזעית (אנ') לפיהן, קיימת עדיפות לפרספקטיבה ולתחומי העניין של האדם הלבן המערבי, לכאורה כתוצאה מכך שמרבית העורכים בוויקיפדיה הם לבנים וחיים במדינות מערביות. נשיא קרן ויקימדיה ג'יימס הייר ציין בעבר שחלק ניכר מההיסטוריה השחורה לא קיימת בוויקיפדיה, משום שערכי ויקיפדיה נכתבים בעיקר על ידי עורכים לבנים. הערכים שקיימים בוויקיפדיה האנגלית על נושאים שקשורים לאפריקה, נערכים בעיקר על ידי עורכים באירופה ובאמריקה הצפונית, ולכן משקפים את הידע שיש להם בנושא ושאותו הם צרכו בעיר מהתקשורת אשר "נוטה להנציח דימוי שלילי" בכל הקשור לאפריקה. מאירה ליריאנו, ממרכז שומבורג לחקר התרבות השחורה (אנ') טענה בעבר שהמחסור במידע בוויקיפדיה על ההיסטוריה השחורה יוצר את הרושם שלא מדובר בנושא חשוב.

המשורר ההיספני אלחנדרו מרגויה (אנ') הדגיש בעבר כמה חשוב עבור היספנים להיות עורכים בוויקיפדיה משום ש"זה מקור מידע חשוב ממנו אנשים רבים צורכים מידע".

תרבות הדיון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קהילת עורכי ויקיפדיה תוארה לאורך השנים כ"כת", אם כי לא תמיד בהקשר שלילי. במקרים רבים הקהילה מסייעת לוודא שכולם יתנהגו בנימוס ובכבוד זה לזה, ושבמקרי מחלוקות, ינסו העורכים לחתור לפתור את חילוקי הדעות באמצעות הסתמכות על מקורות מהימנים, הקפדה על הכללים שבדפי המדיניות, וחתירה לקונצנזוס בדרכים המקובלות במקרים של חילוקי דעות.

לאורך השנים הועלתה גם ביקורת מצד גורמים שונים על רמת הדיונים שמתקיימים בדפי השיחה בוויקיפדיה אשר בהם המתדיינים עשויים להציג רשימה ארוכה של טיעונים מגוונים ולספק קישורים לתצפיות אמפיריות שמוכיחות את טיעוניהם כאשר הצד השני יבחר להתעלם לחלוטין מכל המידע שהוצג בפניו. מחקר אקדמי אודות הדיונים שמתקיימים בדפי השיחה של ויקיפדיה מצא כי רמת הדיון בין העורכים על נושאים שנויים במחלוקת לעיתים רבות מתדרדרת לסכסוכים שאינם פרודוקטיביים.

תלונה נוספת שעלתה לאורך השנים מתמקדת בכך שלעיתים פועלים בערכי ויקיפדיה עורכים שמנסים לכפות השקפותיהם על מנת שדעתם תהא הדומיננטית בערכים מסוימים. מקרים מהסוג הזה בדרך כלל מובילים למלחמות עריכה ולהגנה על ערכים. בוויקיפדיה האנגלית הוקמה ועדת בוררות שעוסקת במקרים החמורים ביותר של חילוקי דעות והפרות של המדיניות באתר. בנוסף, במטרה לשים קץ למלחמות עריכה חוזרות ונשנות על ערכים מסוימים, הוסיף ג'ימי ויילס בוויקיפדיה האנגלית את כלל שלושת השחזורים לפיו משתמש אשר משחזר ערך יותר משלוש פעמים בפרק זמן של 24 שעות יכול להיחסם.

ביקורת הושמעה גם על תהליך החתירה לקונצנזוס ודפוס ההתנהגות של "אינטליגנציית הנחיל". העיתונאי הבריטי אוליבר קם (אנ') הביע ספקנות במאמר בטיימס לגבי התלות בקונצנזוס בעת יצירת תוכן בוויקיפדיה: "בוויקיפדיה לא חותרים לכתוב את האמת אלא חותרים להשיג הסכמה כללית" וכי בשל כך התוצאה הסופית היא שוויקיפדיה "נשלטת על ידי מי שצועקים הכי חזק במשך הזמן הרב ביותר".[42]

שימוש בתכנים בעייתיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאורך השנים הועלתה ביקורת על כך שבמקרים רבים משולבים בערכי ויקיפדיה תמונות בעייתיות. בוויקיפדיה האנגלית, ובמספר מהדורות אחרות של ויקיפדיה ערכים העוסקים בנושאים כגון צואה, גופה, פין, פות ועירום מוצגות תמונות פוגעניות אשר זמינות לכל מי שיש לו גישה לאינטרנט, כולל ילדים. בשרתי ויקיפדיה מאוחסנים גם תמונות וקטעי וידאו בעלי תוכן מיני, כגון תמונות וקטעי וידאו של אוננות ושפיכה, איורים של זואופיליה, ותמונות מסרטים פורנוגרפיים. בנוסף לכך ישנם מספר ערכים בוויקיפדיה האנגלית בהם מוצגות תמונות לא מיניות של ילדים עירומים.

בערך בוויקיפדיה האנגלית העוסק באלבום של להקת הרוק הגרמנית סקורפיונס Virgin Killer מוצגת העטיפה המקורית של האלבום, המציג ילדה ערומה. העטיפה המקורית של האלבום הייתה שנויה במחלוקת ולכן לא נעשה בה שימוש במספר מדינות בהן יצא האלבום לשווקים. בדצמבר 2008 הגישה לערך של האלבום Virgin Killer בוויקיפדיה האנגלית נחסמה במשך ארבעה ימים על ידי רוב ספקי האינטרנט בבריטניה לאחר שהארגון Watch Watch Foundation החליט שעטיפת האלבום עלולה להיות בלתי חוקית ועל כן הוסיף את כתובת הערך ל"רשימה שחורה" שהוא מספק לספקי האינטרנט הבריטים.[43]

באפריל 2010 לארי סנגר, מהמייסדים המקוריים של ויקיפדיה, כתב מכתב ל-FBI ובו תיאר את חששותיו מכך שישנם בשרתי ויקיפדיה תמונות של פורנוגרפית ילדים, בניגוד לחוק הפדרלי בארצות הברית.[44][45] סנגר הבהיר מאוחר יותר כי התמונות לא היו של ילדים אמיתיים, אך אמר כי הם מהווים "ייצוג ויזואלי של התעללות מינית בילדים". סנגר גם הביע חששות לגבי גישה לתמונות הללו בשרתי ויקיפדיה מבתי הספר.[46] דובר קרן ויקימדיה ג'יי וולש דחה בתוקף את ההאשמה של סנגר, ואמר שלוויקיפדיה אין "חומר שנראה לנו בלתי חוקי. אם היה לנו, היינו פועלים להסיר אותו".[47] בעקבות התלונה של סנגר, ג'יימי ויילס מחק תמונות שונות משרתי ויקיפדיה מבלי להתייעץ על כך קודם עם הקהילה. לאחר שהועלתה הטענה כי התמונות נמחקו בחופזה, ווילס ויתר מרצון על כמה מהסמכויות בהן הוא החזיק עד אז כחלק מהסטטוס שלו כמייסד של ויקיפדיה. הוא כתב בהודעה ברשימת הדיוור של קרן ויקימדיה כי הוא החליט לוותר על הסמכויות המסוימות אשר בהן הוא החזיק "כדי לעודד דיון זה על נושאים פילוסופיים / תוכן אמיתי, במקום שהדיון יתמקד בי ועל כך שפעלתי בחופזה".[48] חלק מהתמונות שנמחקו בתקרית זו במהלך 2010 הועלו מאז שוב לשרתי ויקיפדיה.[49]

ויקיפדיה העברית נחשבת כמחמירה בתחום הפורנוגרפיה, כאשר ככלל אוסרת על כתיבת ערכים על סרטי פורנו ועל שחקני פורנוגרפיה. כן אוסרת הקהילה על הצגת תמונות גוף של הדמות וכן מתן קישורים חיצוניים לאתרי סקס. עם זאת, כן יש ערכים בודדים הדנים על סרטי פורנו או שחקני פורנו פופולרים מספיק, לדוגמה: שתי בנות כוס אחת.

חשיפה להשחתה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כאנציקלופדיה מקוונת אשר כמעט כל אחד יכול לערוך, לוויקיפדיה יש לא מעט בעיות עם מקרי השחתה בערכים, אשר כוללים בין היתר ריקון תוכן הערכים, הוספת קללות או דברי הבל. לאורך השנים פותחו מגוון כלים אשר זמינים למשתמשים ולמפעלי המערכת בוויקיפדיה על מנת להילחם במקרים של השחתה, כאשר במקרים רבים העורכים שעסקו בהשחתה נחסמים ובוטים מתקנים את ההשחתות באופן אוטומטי. לרוב המקרים של השחתה בוויקיפדיה משוחזר תוך זמן קצר. מחקר של פרננדה ויגאס מ-MIT Media Lab (אנ') ומרטין ווטנברג וקושאל דייב מ-IBM Research (אנ') מצא שרוב מקרי ההשחתה שוחזרו בתוך פרק זמן של כ-5 דקות בלבד, אולם הם קבעו שיהיה זה "בלתי אפשרי להגדיר באופן ברור מה נחשב בדיוק להשחתה".[50] בעוד שמרבית מקרי ההשחתה כוללים ריקון תוכן של ערכים או הוספת נאצות וקללות משוחזרים באופן מהיר יחסית, מקרים בהם ההשחתה פחות ברורה, כאשר ההשחתה מבוצע בערך עם כמות קטנה יחסית של עוקבים, עלולים להישאר במשך תקופות ממושכות יותר.

מחקר מ-2007 אשר מדד את מספר הצפיות בפועל של ערכים עם תוכן "פגום", סיכם כי "42% מהנזק תוקן כמעט באופן מיידי, כלומר, לפני שהוא היה עלול לגרום לבלבול, לפגוע במישהו או להטעות מישהו. אף על פי כן, ישנם עדיין מאות מיליוני צפיות בערכים עם תוכן "פגום".[51]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביקורת על ויקיפדיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Jim Giles, Internet encyclopaedias go head to head, nature, ‏14/12/2005
  2. ^ 15 December 2005 AFP Thursday, Wikipedia head to head with Britannica, www.abc.net.au, ‏2005-12-15 (ב־Australian English)
  3. ^ Vnunet.fr -, Vnunet.fr (בצרפתית)
  4. ^ Responsabilité pénale des intervenants sur Internet : hébergeur du site, responsable du site et auteur d'allégations diffamatoires - Sénat, senat.fr
  5. ^ אתר למנויים בלבד Damien McElroy, Foreign Affairs Correspondent, ‏Israeli battles rage on Wikipedia, The Telegraph, 7 May 2008
  6. ^ "Your Wiki Entry Counts". Haaretz (באנגלית). 2007-12-25. נבדק ב-2019-04-30.
  7. ^ Cohen, Noam (2008-08-31). "Don't Like Palin's Wikipedia Story? Change It". The New York Times (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2019-04-30.
  8. ^ Sarah Palins Wikipedia entry glossed over by mystery user hrs. before VP announcement, Thaindian News
  9. ^ Gardner, Sue (19 בפברואר 2011). "Nine Reasons Why Women Don't Edit Wikipedia, In Their Own Words" (blog). suegardner.org. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ Wikimedia Foundation, Wikimedia Strategic Plan: A Collaborative Vision for the Movement through 2015, February 2011
  11. ^ Wikipedia 'completely failed' to fix gender imbalance, BBC News, 8 August 2014 סרטונים
  12. ^ Siko Bouterse, Alex Wang, María Cruz, Inspire Campaign to fund new gender diversity initiatives. blog.wikimedia. March 4th, 2015
  13. ^ Bear, J. B., & Collier, B. (2016). Where are the Women in Wikipedia? Understanding the Different Psychological Experiences of Men and Women in Wikipedia. Sex Roles, 74(5-6), 254-265.
  14. ^ Elizabeth Harrington, Government-Funded Study: Why Is Wikipedia Sexist? Washington Free Beacon. July 30, 2014
  15. ^ שלומית אהרוני ליר, מגדור הזהות הדיגיטלית: פעילוֹת ציבור במעבר להשמעת קול בניו מדיה. עבודת דוקטורט, התוכנית ללימודי מגדר, אוניברסיטת בר-אילן, 2015
  16. ^ 1 2 אתר למנויים בלבד אנה בורד, מועדון הבנים הסגור של ויקיפדיה בעברית, באתר הארץ, 2 ביוני 2013
  17. ^ ד"ר שלומית ליר, ניתוח של ראיונות עם משתתפות בסדנאות פועלות ברשת לקידום נשים במדיה החברתית, Wikimedia Israel סרטונים
  18. ^ יוסי גורביץ והראל עילם, עיין ערך שוביניזם: מחקר מצביע על אפליה נגד נשים בוויקיפדיה, באתר כלכליסט, 16 באוגוסט 2011
  19. ^ אתר DeletionPedia
  20. ^ Deletionpedia: where entries too trivial for Wikipedia live on Ars Technica, ספטמבר 2008
  21. ^ “A Catch 22 for Wikipedia: Should the Deletionpedia entry be deleted?” By Cyndy Aleo-Carreira. The Industry Standard, posted Sept. 19, 2008
  22. ^ ראו ויקיפדיה:מדיניות המחיקה
  23. ^ Hinnosaar, M. (2015). Gender Inequality in New Media: Evidence from Wikipedia. Collegio Carlo Alberto University of Turin
  24. ^ טובה סנהדראי, חייקה גרוסמן, שרה טהון
  25. ^ ויקיפדיה:רשימת מועמדים למחיקה/:חנה קפרא
  26. ^ ויקיפדיה:רשימת מועמדים למחיקה/:מלכה יפת-פיין
  27. ^ אתר למנויים בלבד שרון גבע, על מי כותבים בוויקיפדיה, באתר הארץ, 3 ביוני 2013
  28. ^ אתר למנויים בלבד עופר אדרת, "זוטרה" ו"לא ראויה לערך": העורכים בוויקיפדיה מדירים את הנשים מהאנציקלופדיה, באתר הארץ, 28 בספטמבר 2016
  29. ^ אתר למנויים בלבד עופר אדרת, בוויקיפדיה מוחקים את ההיסטוריה, באתר הארץ, 27 בספטמבר 2016
  30. ^ דוד שי, מי ראוי לערך בויקיפדיה?, באתר כלכליסט, 11 באוקטובר 2016
  31. ^ "למי מגיע ערך בוויקיפדיה?" ראיון עם דוד שי, בתוכנית לונדון את קירשנבאום בערוץ 10, 21 בספטמבר 2016 (דקה 27:07-32:52)
  32. ^ 1 2 האם ויקיפדיה מוחקת נשים מההיסטוריה? SmallDoc, ‏1 בדצמבר 2016
  33. ^ Greenstein, Shane; Zhu, Feng (1 במרץ 2016). Do Experts or Collective Intelligence Write with More Bias? Evidence from Encyclopædia Britannica and Wikipedia — Working Paper 15-023 (PDF). Cambridge, MA, USA: Harvard Business School. נבדק ב-31 באוקטובר 2016. {{cite book}}: (עזרה)
  34. ^ Greenstein, Shane; Zhu, Feng (1 בדצמבר 2012). "Is Wikipedia Biased? Verifying the "neutral point of view"". נבדק ב-31 באוקטובר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  35. ^ Khimm, Suzy (18 ביוני 2012). "Study: Wikipedia perpetuates political bias". The Washington Post. נבדק ב-29 במאי 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  36. ^ ויקיפדיה מוטה קשות, באתר LARRYSANGER.ORG - הבלוג של לארי סנגר (באנגלית), ‏14 במאי 2020
  37. ^ לארי סנגר, ויקיפדיה חד צדדית מתמיד, באתר LARRYSANGER.ORG - הבלוג של לארי סנגר (באנגלית), ‏30 ביוני 2021
  38. ^ לארי סנגר, ויקיפדיה מוטה לצד אחד יותר מאשר בעבר, באתר מידה
  39. ^ Harrison, Stephen (2023-10-26). "Wikipedia Is Covering the War in Israel and Gaza Better Than X". Slate (באנגלית אמריקאית). ISSN 1091-2339. נבדק ב-2024-04-02.
  40. ^ אתר למנויים בלבד עומר בן יעקב, היא התחילה כבדיחה והפכה לשוטר הטוב של הרשת. ותודה לטראמפ, באתר הארץ, 17 בינואר 2021
  41. ^ Omer Benjakob, Israeli ‘Rule,’ Not ‘Occupation’: In a Sign of the Times, Hebrew Wikipedia Renames a Key Article, Haaretz, ‏16 בפברואר 2021
  42. ^ Oliver Kamm, Wisdom? More like dumbness of the crowds, Times Online, ‏16 באוגוסט 2007
  43. ^ Metz, Cade (7 בדצמבר 2008). "Brit ISPs censor Wikipedia over 'child porn' album cover". The Register. נבדק ב-10 במאי 2009. {{cite web}}: (עזרה)
  44. ^ "Wikipedia rejects child porn accusation". The Sydney Morning Herald (באנגלית אמריקאית). אפריל 29, 2010. ארכיון מ-ספטמבר 2, 2017. נבדק ב-מאי 14, 2017.
  45. ^ Farrell, Nick (29 באפריל 2010). "Wikipedia denies child abuse allegations: Co-founder grassed the outfit to the FBI". The Inquirer. נבדק ב-9 באוקטובר 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  46. ^ "Wikipedia blasts co-founder's accusations of child porn on website". The Economic Times. India. 29 באפריל 2010. נבדק ב-29 באפריל 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  47. ^ Agence France-Presse (29 באפריל 2010). "Wikipedia rejects child porn accusation". The Sydney Morning Herald. {{cite web}}: (עזרה)
  48. ^ "Wikimedia pornography row deepens as Wales cedes rights". BBC News. 10 במאי 2010. נבדק ב-19 במאי 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  49. ^ Gray, Lila (17 בספטמבר 2013). "Wikipedia Gives Porn a Break". XBIZ.com. נבדק ב-10 בנובמבר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  50. ^ Viégas, Fernanda B.; Wattenberg, Martin; Dave, Kushal. "Studying Cooperation and Conflict between Authors with history flow Visualizations" (PDF). CHI.
  51. ^ Priedhorsky, Reid; Chen, Jilin; Lam, Shyong (Tony) K.; Panciera, Katherine; Terveen, Loren; Riedl, John (4 בנובמבר 2007). "Creating, destroying, and restoring value in wikipedia". Proceedings of the 2007 international ACM conference on Supporting group work. ACM. נבדק ב-30 באוגוסט 2015. {{cite web}}: (עזרה)

גילוי נאות: ערך זה מזכיר את קרן ויקימדיה או את אחד המיזמים שלה. ויקיפדיה היא מיזם של קרן ויקימדיה.