לדלג לתוכן

ביקור הגברת הזקנה (סרט, 1964)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ביקור הגברת הזקנה
The Visit
כרזת הסרט באנגלית
כרזת הסרט באנגלית
מבוסס על "ביקור הגברת הזקנה"
בימוי ברנרד ויקי עריכת הנתון בוויקינתונים
הופק בידי דריל זאנוק, ז'וליין דרודה, אינגריד ברגמן, אנתוני קווין
תסריט בן ברצמן, מוריס ולנסי
עריכה סמואל ביטלי, פרנסואז דיוט
שחקנים ראשיים ראו כאן
מוזיקה ריצ'רד ארנל, הנס-מרטין מייבסקי
צילום ארמאנדו ננוזי עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה צרפת, ארצות הברית, גרמניה, איטליה עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה פוקס המאה ה-20 עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה פוקס המאה ה-20
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה צרפתצרפת 6 במאי 1964
ארצות הבריתארצות הברית 4 באוקטובר 1964
משך הקרנה 100 דק' עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת הסרט אנגלית, צרפתית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה סרט דרמה, סרט המבוסס מחזה
הכנסות כ-6,100,000 דולר
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ביקור הגברת הזקנהאנגלית: The Visit) הוא סרט דרמה בשחור לבן המבוסס על מחזה בעל אותו שם שנכתב על ידי פרידריך דירנמאט והוצג לראשונה בשנת 1956. בסרט יש שיתוף פעולה בין המדינות ארצות הברית, צרפת, גרמניה ואיטליה. הסרט בוים על ידי ברנרד ויקי, נכתב על ידי בן ברצמן ומוריס ולנסי, הופק על ידי דריל זאנוק, ז'וליין דרודה, אינגריד ברגמן ואנתוני קווין והופץ על ידי אולפני פוקס המאה ה-20.

הסרט הוקרן לראשונה בצרפת ב-6 במאי 1964, ולאחר מכן באותה שנה בארצות הברית ב-4 באוקטובר. אורך הסרט הוא כ-100 דקות, ושפות המקור שלו הן אנגלית וצרפתית.

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט עוסק באישה עשירה בשם קלרה זאחנסיאן, אשר חוזרת לעיירה אותה נאלצה לעזוב שנים רבות קודם לכן. היא עזבה בעקבות עדות שקר במשפט שבו אהוב נעוריה, סרג' מילר, הוקיע אותה כמופקרת והתכחש לאבהותו ואחרי המשפט, זנח אותה בהריון מתקדם והתחתן עם חנוונית מקומית בעלת ממון. קלרה חוזרת לעיירה, כיורשת מיליונרית, ומציעה לתושבים עסקה מפתה במיוחד – מענק של מיליון דולר לשיקום העיירה ועוד מיליון דולר לחלוקה שוויונית בין התושבים, בתנאי שהם יתקנו את עוול הדין שנעשה לה בצעירותה ויוציאו להורג את האדם שהכפיש ונטש אותה לגורלה – סרג' מילר. התושבים מזדעזעים מההצעה ודוחים אותה על הסף, בנימוק שאת הצדק לא ניתן לקנות ושהם מעדיפים להמשיך ולחיות כעניים חפים מפשע, מאשר כעשירים עם דם על הידיים. קלרה מצהירה שהיא מתכוונת להמתין בעיירה ושההצעה שלה עומדת בעינה. אט-אט, עם חלוף הזמן, מחלחלת בתושבים ההכרה באפשרות המעשית של עושר עתידי והם משפרים את רמת חייהם ברכישה בהקפה של מוצרי צריכה ולבוש. ככל שעולה איכות חיי התושבים, כך גם הולכת ונסדקת התנגדותם המוסרית להצעה של קלרה, עד שהם מגיעים למצב שבו הוצאתו להורג של סרג' מילר הופכת כורח המציאות, משום שחייו הם אבן נגף לרווחת העיירה ורווחתם האישית. העיירה דנה לפיכך את סרג' מילר למוות, אך לאחר הישמע גזר הדין עוצרת קלרה את הליך ההוצאה להורג ומחייבת את התושבים להשאיר את סרג' מילר בחיים על מנת שכתם גזר הדין ירבוץ על מצפונם בעוד הנידון למוות ממשיך לחיות ביניהם.

השחקנים והדמויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נושאים עיקריים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסרט, כמו במחזה, יש התבוננות נוקבת בחולשות הטבע האנושי. הנושאים העיקריים הם נקמנות, תאוות בצע, אנוכיות, צביעות ושחיתות. המסקנה הנובעת מהעלילה היא שערכי המוסר והצדק כפופים לכוחו המשחית של הכסף ושחמדנות מייצרת שינאה ועלולה להכשיר אפילו רצח.

  • בסיום המחזה "ביקור הגברת הזקנה", אלפרד איל (שבסרט מוכנה סרג' מילר) נרצח, לעומת הסרט שם הוא עומד להיות מוצא להורג אך בסוף ניצל על ידי קלרה.
  • אנתוני קווין ואינגריד ברגמן כיכבו שוב בשנת 1970 (כשש שנים לאחר הוצאת הסרט) בסרט הרומנטי "A Walk in the Spring Rain".

לפי הרישומים בפוקס המאה ה-20, הסרט היה צריך להכניס $6,100,000 מהשכרת סרטים, לכיסוי העלויות, אך ההכנסותיו הסתכמו ב-$2,635,000, משמע, בהפסד כספי ניכר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביקור הגברת הזקנה בוויקישיתוף