בירת העולם גרמאניה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. כתוב בערך רק על השם של הפרויקט, לעומת הערך האנגלי שמכיל פירוט רב על התוכניות עצמן, על ההריסה של המבנים הקיימים והתכנון של המבנים שיחליפו אותם. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
דגם התוכנית, 1939

"בירת העולם גרמאניה" (בגרמנית: Welthauptstadt Germania) היה פרויקט חידוש פני עיר הבירה הגרמנית ברלין בתקופה הנאצית, כחלק מחזונו של אדולף היטלר לעתידה של גרמניה לאחר הניצחון במלחמת העולם השנייה. האדריכל אלברט שפר הופקד על תכנון רובו של הפרויקט והיה מופקד גם כמפקח עליו, רק חלקו הקטן הושלם בין השנים 1937–1943.

חלק מהפרויקטים יצאו לפועל, כגון יצירת ציר החוצה את העיר ממזרח למערב, שכלל את הרחבת שדרת שרלוטנבורגר (כיום רחוב 17 ביוני בברלין), והשמת עמוד הניצחון של ברלין במרכז והרחק מהרייכסטג, מיקומו המקורי. אחרים, דוגמת ה"היכל העם" נדחו עקב תחילת המלחמה. מספר רב של בניינים ישנים ברבים מאתרי הבנייה המתוכננים נהרסו לפני המלחמה, התבוסה בה עצרה את התוכניות.

העיר הייתה בעצמה חלק מפרויקט גדול אף יותר, שנקרא "ערי הפיהרר".

השם "בירת העולם גרמאניה"[עריכת קוד מקור | עריכה]

השם Welthauptstadt Germania כתיאור לפרויקט של חידוש פני העיר ברלין מובא לראשונה בספר זיכרונותיו של שפר "בתוככי הרייך השלישי" משנת 1969. למרות שבשם זה לא היה שימוש רשמי בממשל הנאצי ואף לא על ידי היטלר עצמו, נהיה שם זה נרדף לבנייה הנאצית בברלין, שכונתה בשם המנהלי: "תוכנית הבנייה המקיפה לבירת הרייך" (בגרמנית: Gesamtbauplan für die Reichshauptstadt) על שם התואר שגרמניה הנאצית כינתה את עצמה "הרייך השלישי".

לפי רישומיו של הנרי פיקר משיחות הסלון עם היטלר ב-8 ביוני 1942, השתעשע היטלר ברעיון לשנות את שמה של העיר ברלין ל"גרמאניה", במטרה להעניק לרייך הגרמני מרכז ברור:

”"בדיוק כמו שהבווארים והפרוסים עוצבו על ידי ביסמרק ליצירת האיחוד הגרמני, כך חייבים לנווט בשיטתיות את העמים הגרמאניים שביבשת אירופה ליצירת איחוד גרמני רחב יותר. הוא (היטלר) אפילו חשב שעל ידי שינוי שמה של ברלין לגרמאניה יושג כוח מניע משמעותי למטרה זו. השם גרמאניה לבירת הרייך יהיה מתאים מאוד, מכיוון שלמרות המרחק הרב שיהיה בין הבירה לבין עמים אלה, תוכל הבירה לייצר תחושת אחדות."”

המונח "בירת העולם" כבר שימש את היטלר מספר חודשים לפני כן בלילה בין ה-11–12 במרץ 1942 במאורת הזאב:

”"כבירת העולם תהיה ברלין בת השוואה רק למצרים העתיקה, בבל או רומא! מהי לונדון? מהי פריז בהשוואה לזה!"”

יש הסוברים, כי התואר "בירת העולם" נבחר משום שהייתה קיימת הרגשה שהאדריכלות בעיר הבירה ברלין פרובינציאלית מדי ושהיה צורך לשים את ברלין באותה רמה[דרושה הבהרה] ואף מעבר לה מול בירות עולם אחרות[דרוש מקור].

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Roger Moorhouse, Berlin at War: Life and Death in Hitler's Capital, 1939-1945, Bodley Head, 2010
  • History Channel, Cities Of The Underworld: Episode: 01 - Hitler's Underground Lair (5/5/07)
  • Speer, Albert (1970), Inside the Third Reich, Simon & Schuster. מסת"ב 0-684-82949-5

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בירת העולם גרמאניה בוויקישיתוף