לדלג לתוכן

בית הספר ליפתא

בית הספר ליפתא
בית ספר תיכון
תקופת הפעילות 1971–הווה (כ־53 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
תלמידים
45 עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מדינה ישראלישראל ישראל
קואורדינטות 31°45′50″N 35°12′50″E / 31.763805555556°N 35.213888888889°E / 31.763805555556; 35.213888888889
www.lifta.org.il
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בית הספר ליפתא הוא תיכון עיוני לשילוב אמנויות, המיועד לבני נוער שהתקשו להשתלב לימודית או חברתית בבתי ספר רגילים, ונמצא בירושלים. בראשית דרכו, שכן בית הספר בכפר הנטוש ליפתא שבכניסה לעיר, ומכאן שמו. כיום שוכן בית הספר בשכונת המושבה הגרמנית בירושלים.

בית הספר הוקם בשנת 1971 על ידי עמותת הורים שעלו לישראל מארצות דוברות אנגלית והתבסס על גישת חינוך הפתוח[1]. בית הספר קיבל מימון חלקי מהקרן לירושלים[2]. בשנות התשעים הפך לבית ספר עירוני ובשנת 2001 עבר למבנהו הנוכחי ברחוב רחל אמנו 27 שבשכונת המושבה הגרמנית.

עם השנים הגיעו אל בית הספר גם תלמידים רבים שחיפשו מסגרת חינוכית אלטרנטיבית מתוך קשיים להשתלב ולתפקד במסגרות הלימוד הקיימות ועלתה הבנה שקיים צורך בסיפוק מענה לצרכים המיוחדים של תלמידים אלו. על רקע זה פיתח צוות בית הספר, שבראשו עמדה שנים רבות הגברת חנה גודוביץ, גישה חינוכית-טיפולית ייחודית שהוכיחה את יעילותה לאורך השנים. בשנת תשס"ב הוענק לחנה גודוביץ ביחד עם בית הספר פרס החינוך מטעם מנהלת החינוך של עיריית ירושלים.

בבית ספר ליפתא לומדים כ 45 בני נוער בכיתות י' - י"ב, בעלי פוטנציאל לימודי-עיוני תקין שחוו קשיים בהסתגלותם ובהשתלבותם בבתי הספר הגדולים בהם למדו. כתוצאה מכך לא הצליחו לממש את יכולתם ובמקרים רבים נשרו מבתי הספר הקודמים ונותרו ללא מסגרת לימודים. קשיי התלמידים נובעים מסיבות שונות – חלקם בעלי לקויי למידה מסוגים שונים וחלקם לא השתלבו במערכת מתוך קשיים רגשיים, חברתיים או משפחתיים. אוכלוסיית התלמידים בבית הספר הנה הטרוגנית ומונה תלמידים מכל שכבות וסוגי האוכלוסייה שבירושלים וסביבתה. מרבית בוגרי בית הספר פונים עם סיום לימודיהם לשירות בצה"ל או להתנדבות במסגרת השירות הלאומי.

המערך הלימודי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בית הספר ליפתא מעניק לתלמידיו סביבה קטנה ואינטימית בה יוכלו להביא את יכולותיהם לידי מימוש. בבית הספר לומדים התלמידים בקבוצות רב גילאיות של כ- 10 תלמידים בכיתה. מורי בית הספר מרכיבים לכל תלמיד מערכת לימודים אישית המותאמת ליכולותיו האישיות, לנטיותיו וכישוריו, לקשייו ולקצב האישי שלו. מתוך היכרות עם צורכי התלמידים הוקם בבית הספר מרכז למידה יומי, הפועל בתוך שעות הלימודים ובו מכינים התלמידים את שיעורי הבית שלהם וכן מעשירים ומתגברים את עצמם במקצועות הלימוד השונים לקראת מבחנים ובגרויות. במרכז שוהים באופן קבוע מורים מבית הספר וסטודנטים, המסייעים לתלמידים להכין את שיעורי הבית. בנוסף, בבית הספר מורה להוראה מתקנת, המלמדת תלמידים הזקוקים לכך באופן פרטני.

תוכנית הלימודים בבית הספר מציעה מסלול לימודים המתבסס על מקצועות עיוניים ואומנותיים, דבר המאפשר מוביליות אקדמית בהמשך. תלמידים רבים משפרים את הישגיהם הלימודיים, ובכלל זה אף ניגשים לחלק מבחינות הבגרות.

לימודי אומנויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מתוך ההבנה שתחומי היצירה והאמנות מאפשרים לתלמידי בית הספר להפגין את יכולותיהם וכישוריהם ועל ידי כך לצבור חוויות של הצלחה, נבנתה בבית הספר תוכנית לימודים ששמה דגש מיוחד על לימודי האמנות. כל תלמיד בבית הספר לומד לפחות מקצוע יצירתי אחד במהלך לימודיו מתוך מגוון מקצועות כמו: ציור, פיסול, תיאטרון, צילום, מוזיקה, כתיבה יוצרת ועוד. התלמידים יכולים גם להירשם לאחת מהמגמות המכינות אותם לקראת בחינות הבגרות באמנות או תיאטרון בהיקף של חמש יחידות לימוד. במהלך כל שנה מועלות במגמות התיאטרון והמוזיקה הפקות מקצועיות ובמגמות האמנות והצילום מתקיימות תערוכות. קבוצות הכתיבה היוצרת מפרסמות בכל שנה כתב עת בשם 'ליפתאן'. חוויית ההצלחה במקצועות האמנותיים מחזקת את הביטחון העצמי של התלמידים ומגבירה את נכונותם וביטחונם להעז וללמוד גם מקצועות עיוניים.

המערך החינוכי-תמיכתי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בית ספר ליפתא שם לו למטרה לקדם את תלמידיו הן חינוכית והן רגשית, ואינו מסתפק בשיפור הישגיהם הלימודיים. בנוסף למערך הלימודי, בית הספר שם דגש מיוחד גם על הפן הרגשי של התלמידים. בית הספר מתאפיין בתקשורת פתוחה בין התלמידים למורים. עבודת הצוות החינוכי מתבססת על יצירת קשר קרוב ומתמשך עם כל אחד מהתלמידים. הצוות כולל מחנכים-יועצים, המהווים כתובת זמינה לפניות התלמידים. בעבודתו הישירה, המחנך פועל בשני תחומים עיקריים: הפרטני (שיחות אישיות) והקבוצתי (קבוצת התנסות).

שיחות ייעוץ פרטניות - בית הספר פיתח מודל פסיכו-חינוכי ייחודי המגדיר מחדש את תפקיד המחנך ונותן לו תפקידים של מחנך טיפולי או של מנהל טיפול (case manager). יוצא מכך, שהמחנך מהווה כתובת לפניות התלמידים והוא מרכז עבורם את כל המידע אודות התקדמותם הלימודית והרגשית. יעדיו של המחנך הם להעניק לתלמידים יחס חם ותומך, ללוות אותם באופן צמוד ואישי לימודית ורגשית ולפתח את מודעותו של התלמיד לכישוריו ולקשיו. הקשר עם המחנך מסייע לתלמידים לפתח אמון בדמויות מבוגרים. הקשר של התלמיד עם המחנך מתבסס על תמיכה יומיומית צמודה ועל שיחות ייעוץ קבועות אחת לשבועיים.

קבוצות התנסות - בבית הספר ארבע קבוצות התנסויות רב-גילאיות, כאשר לכל קבוצה מחנך. כל אחת מן הקבוצות מתכנסת אחת לשבוע לעבודה קבוצתית באמצעות העבודה בקבוצה מבקש המחנך לשפר את המיומנויות החברתיות של התלמידים, להקנות להם כישורי חיים, לדון אתם במחשבות ורגשות המאפיינים את תקופת ההתבגרות וכדומה. הקבוצה משתמשת בטכניקות של שיח קבוצתי אינטימי וגם בטכניקות אקטיביות, כמו: הכנת אוכל משותפת ותכנון פעילות קבוצתית.

בנוסף למחנכים פועלות בבית הספר עוד שתי דמויות טיפוליות משמעותיות: יועצת בית הספר ויועץ חיצוני, שהוא פסיכולוג קליני בכיר המתמחה בטיפול בבני נוער. היועצת, כחלק מפעילותה, גם מלווה את תלמידי י"ב במסגרת קבוצת השמיניסטים והיא מהווה כתובת עבור התלמידים בכל הנוגע להתלבטויות או קשיים בתהליך המיון והשיבוץ לצה"ל. הפסיכולוג מקיים הדרכות שבועיות לצוות המחנכים וליועצת, ומלווה את הטיפול בפן הרגשי של התלמידים. ליועץ החיצוני גם תפקיד מערכתי, שבמסגרתו הוא מעניק ייעוץ ארגוני ומערכתי לבית הספר בקבלת החלטות, קביעת מדיניות והיגוי, ומדידה והערכה של ההיבטים השונים של בית הספר.

קבוצת שמיניסטים – מתוך הבנת החשיבות של הכנת התלמידים לסיום לימודיהם במסגרת התומכת של בית הספר, ומתוך רצון להקל על השתלבותם בצה"ל או בשירות הלאומי, יועצת בית הספר נמצאת בקשר עם תלמידי כיתה י"ב במהלך שנתם האחרונה בבית הספר. היועצת מלווה את המסיימים גם כקבוצה וגם בליווי ובשיחות אישיות. הקבוצה מתקיימת אחת לשבוע במשך שעתיים ומשולבת במערכת הלימודים הרגילה.

המערך החברתי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בבית הספר צוות ריכוז חברתי האחראי לקיומן של פעילויות חברתיות רבות ומגוונות, חלקן בזמן הלימודים וההפסקות וחלקן מחוץ לבית הספר. כל הפעילויות החברתיות מיועדות לכלל התלמידים. בית הספר מקיים אירועים סביב מעגל השנה (חגים, טקסים בימי זיכרון וכדומה), מספר סיורים באזור ירושלים וטיול שנתי.

בשנים האחרונות שם בית הספר ליפתא למטרה להגביר את המעורבות של התלמידים בקהילה ולחנך אותם לתרום לה. לשם כך מתקיימת פעילות בשני מישורים: האחד, הבאת מרצים מחוץ לבית ספר שבמפגשים עימם מעשירים את תמונת העולם החברתית של התלמידים. בנוסף, נערך בכל שנה פרויקט התנדבות בית ספרי שמביא לידי ביטוי את כישרונותיהם של התלמידים בתחומי האומנויות השונים ורותם אותם למען הקהילה. בשנת הלימודים תשס"ח שיפצו התלמידים מועדונית לילדים במצוקה ובשנת הלימודים תשס"ט ערכו מסיבת חנוכה לילדי גן בעלי צרכים מיוחדים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]