לדלג לתוכן

בלדה על סוס עם כתם על המצח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
"בלדה על סוס עם כתם על המצח"
סינגל בביצוע חוה אלברשטיין
יצא לאור 1973 עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה בלדה עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
כתיבה יורם טהרלב עריכת הנתון בוויקינתונים
לחן מתי כספי עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

"בלדה על סוס עם כתם על המצח" היא בלדה המספרת על גלגוליו של סייס יהודי שנשלח לקנות סוס, אך במקום זאת משתמש בכסף שניתן לו לקניית ניגון. מילות השיר מתכתבות עם מסורת הניגונים החסידיים שלפיה אף על פי שפעמים רבות אין לניגון מילים כלל, בכל זאת גלומה במוזיקה שלו משמעות עמוקה. הלחן, בהתאם לטקסט הוא במסורת הכליזמר. השיר הגיע למקום השביעי במצעד העברי לשנת תשל"ד[1].

השיר מתחיל בהוראה שנותן הפריץ למושקה, לקנות לו סוס "עם כתם על המצח, וכתם על הגב ושערה של כסף זוהרת בזנב" ונותן לו 100 רובל. מושקה הולך ליריד ושם רואה גוי עם סוס כזה, המזמר להנאתו ניגון. מושקה מבקש מהגוי ללמד אותו את השיר, והוא דורש תשלום של 50 רובל, הניתן מיד. לאחר שמושקה לומד את השיר הוא נזכר בסוס ומבקש לקנות אותו. הגוי נוקב בסך של 100 רובל, ומושקה רוצה להוסיף את החמישים הנותרים, אך הגוי דוחה אותו ומסביר לו שהניגון לא חינם ומושקה מסתלק. מושקה מוצא אדם אחר עם סוס זהה, המזמר ניגון הנשמע כהמשך של הניגון הקודם. שוב הוא שוכח מהפריץ ומהסוס, ושוב הוא מבקש מהגוי ללמד אותו את הניגון, ומשלם תמורתו את חמישים הרובל הנותרים. גם הפעם כשהוא נזכר בסוס, הגוי מסרב לתת לו אותו, אפילו אחרי שמושקה הציע את מגפיו.

מושקה חוזר לאחוזה ללא הסוס, והפריץ בתגובה חובט בו ומגרש אותו ואת משפחתו מהאחוזה, כשהפעם מושקה הוא "עם כתם על המצח וכתם על הגב". הם נודדים בדרכים ותמיד זוכרים את הניגון, "גם ברעב וגם בכפור". אחרי כמה שנים הם מגיעים לעיר בה יושב רב גדול. הם מתקבלים אצלו במוצאי שבת והוא שואל אותם שאלות על מצבם, אך כל מה שהם יכולים לענות לו הוא הניגון. המסובים פורצים בצחוק ולעג, אך הרב דופק על שולחנו ומשתיקם באומרו שזהו הניגון שתמיד חיכו לו, והוא הניגון אשר ישירו כשיבוא המשיח.

מילים: יורם טהרלב, לחן: מתי כספי, עיבוד: משה וילנסקי, ביצוע: חוה אלברשטיין מתוך אלבומה של חוה אלברשטיין "לו יהי" משנת 1973.

השיר בספרי תווים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]