בנייה מחנאית
בנייה מחנאית היא סוג של פעילות מחנאית המקובלת בתנועות הנוער.
הבנייה המחנאית מורכבת ברובה משימוש בסנאדות (ענפים חזקים, ארוכים וישרים) המחוברות זו לזו בעזרת חבלים, בכפיתות ובקשירות, אשר מקובעים לקרקע בעזרת בזנ"ט. המבנים קלים לבנייה ולפירוק, ובדרך כלל ארעיים.
בתנועות הנוער משמש תהליך הבנייה המחנאית כביטוי ליצירה עצמית, כאתגר עבור החניכים וכפעילות מגבשת ומהנה. על פי רוב מקימים החניכים את ה"מחנה" שלהם, ומציידים אותו במגוון מתקנים שימושיים כגון מתקן לתיקים, שער, מגדל שמירה, ספסלים, שולחנות אוכל, סככות צל וכו'. ניתן גם לבנות בבנייה מחנאית דגמים שונים, מתקני ספורט שונים ואף רפסודות.
בתנועת הצופים בהמכבי הצעיר ובהאיחוד החקלאי ,חניכי ט'-יב' מגיעים אל מחנה הקיץ שלושה ימים לפני שאר החניכים, על מנת לבנות מבנים שימושיים גדולים ומבני ראווה כמו חדר אוכל, מחסן, חדר נושא ושער המחנה, שמטרתם לשפר את איכות החיים במחנה ואת מראהו. בחלק ממחנות הקיץ של הצופים אף מתקיימת תחרות בין השבטים על איכות הבנייה[1].
אופן הבניה המקובל מחלק את המבנה המחנאי המורכב ל"קלפים" (פיאות). את הקלפים בונים בנפרד על הקרקע ולאחר מכן מרימים את הקלפים ומחברים ביניהם. כך למעשה מירב הבניה מתרחשת על הקרקע.
המהנדל
[עריכת קוד מקור | עריכה]המהנדל (הלחם בסיסים של "מהנדס" ו"מנהל") הוא דגם חינוכי שפותח ב"נוער העובד והלומד", למדריך הבנייה המחנאית במחנה. המהנדל מתכנן ומשרטט ביחד עם החניכים את המבנים שיכיל המחנה מראש. בונה בעזרת שיפודי-עץ ודבק חם דגם של המבנה המחנאי אותו מתכוונים לבנות מסנדות, מתכנן את ה"קלפים", ומחלק את החניכים לפי רמת הבניה שלהם לתפקידים השונים במהלך הבניה עצמה כך שיוכלו לסייע זה לזה. התפקיד המקביל לתפקיד זה בצופים הוא יו"ר מבנה ובתנועת הנוער של האיחוד החקלאי נקרא אחראי מבנה (א. מבנה בקיצור).
גלריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]-
דגם בבניה מחנאית של חולצת תנועה של הנוער העובד והלומד
-
חניכים בונים מגדל עם סככה וסולם (יער כפר החורש קיץ 2009)
-
מגדל במחנה הנוער העובד ביער בן שמן, 1928)
-
בניה מחנאית של רפסודות
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- סרטוני הדרכה לבנייה מחנאית מטעם תנועת הצופים העבריים בישראל
- סרטונים המראים מבנים מחנאיים(הקישור אינו פעיל) באתר הנוער העובד והלומד
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ נכונים תמיד: תנועת הצופים יצאה למחנות הקיץ המסורתיים, באתר ynet, 26 ביולי 2016