בסיג'

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
איש הבסיג' (מימין) ושוטר (משמאל) עוצרים צעיר איראני ליד הפרלמנט בטהראן, 24 ביוני 2009

בסיג' (או בשמם המלא: נִירוּ-יֶ מֻקַאוֶומַתֶ בַּסִיג' – "כוח גייסות ההתנגדות"; בפרסית: نیروی مقاومت بسیج) הוא ארגון מתנדבים צבאי למחצה (מיליציה) הכפוף למשמרות המהפכה האסלאמית.

הארגון נוסד על פי צו שהוציא האייתוללה ח'ומייני בנובמבר 1979.

בראשית ימיו כלל הכוח גברים שהיו צעירים או מבוגרים מדי מכדי להתגייס לצבא (כלומר, גברים מתחת לגיל 18 ומעל לגיל 45), ונשים בכל הגילאים. הכוח השתתף באופן פעיל במלחמת איראן–עיראק. עד 1983 אומנו במסגרת הבסיג' 2.4 מיליון חיילים איראניים, 450,000 מהם נשלחו לחזית המלחמה. ילדים ובני נוער רבים נשלחו ל"מות קדושים" כמטהרי שדות מוקשים באזור הגבול עם עיראק. הכוח אף היה מעורב בהתקפות גל אנושי (אנ'), במיוחד באזור בצרה. ילדים ונערים אלה, כונו מאוחר יותר "ילדי המפתחות".

לאחר המלחמה אורגן הכוח מחדש וכעת הוא משמש כוח עזר המסייע באכיפת החוק, התמודדות עם מצבי חירום, מתן שירותים חברתיים, ארגון טקסים אסלאמיים שיעים, וכן שמירה על קוד ההתנהגות הדתי ודיכוי התקהלויות או הפגנות של אזרחים או מתנגדי משטר. מספר החברים בכוח אינו ידוע. לפי סוכנות הידיעות הרשמית של איראן (IRNA) הוא מונה 12.5 מיליון חברים, מהם 5 מיליון נשים. בסוף 2008 ציין מפקד הבסיג' כי הכוח כולל 13.6 מיליון איש. גורמים מערביים מעריכים כי הבסיג' יכול להפעיל לכל היותר 1.5 מיליון גברים ונשים ברגע נתון.

בנוסף לייעודו בחירום, משמש הבסיג' כגוף חינוכי הדואג להחדיר את ערכי המשטר לרובדי החברה השונים; לשם כך נוסדו תחת הבסיג' תתי ארגונים שונים המחולקים לנפות ולנושאים שונים. תת-הארגון הראשון שהוקם היה בסיג' הסטודנטים. לאחריו הוקמו בסיג' המרצים והתלמידים. מקובל כי גם התאגדויות מקצועיות נמנות תחת הארגון, וניתן למצוא את בסיג' עובדי הרכב, בסיג' הרופאים וכו'.

על פי דיווחים שונים, הבסיג' היה מעורב בתקיפת מפגינים תומכי רפורמה לאחר היוודע תוצאות הבחירות לנשיאות באיראן ביוני 2009, וכן בדיכוי גלי מחאות נוספים מאז.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בסיג' בוויקישיתוף