ברניקי סירה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ברניקי סירה
Βερενίκη
לידה המאה ה־3 לפנה״ס
אלכסנדריה, מצרים עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 246 לפנה״ס
אנטיוכיה, טורקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה מצרים העתיקה, הממלכה הסלאוקית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג אנטיוכוס השני עריכת הנתון בוויקינתונים
שושלת בית תלמי
אב תלמי השני עריכת הנתון בוויקינתונים
אם ארסינואי הראשונה עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים אנטיוכוס עריכת הנתון בוויקינתונים
מלכה רעיה הממלכה הסלאוקית
249–246
נסיכה בית תלמי
280–246
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ברניקי נקראה גם ברניקי סירה (נולדה בין השנים 280-285 לפנה"ס - 246 לפנה"ס), הייתה נסיכה מבית תלמי ואשתו של המלך הסלאוקי אנטיוכוס השני.

ברניקי הייתה בתו של תלמי השני פילדלפוס ואשתו הראשונה ארסינואי הראשונה שהייתה בתו של ליסימכוס מלך תראקיה.

הנישואים בין ברניקי לאנטיוכוס נערכו בשנת 252 לפנה"ס בעקבות הסכם השלום שנחתם בינו לבין תלמי השני שסיים את המלחמה הסורית השנייה. על פי הסכם זה, התגרש אנטיוכוס מאשתו לאודיקה הראשונה כשהוא מעביר את זכות הירושה לילדיה העתידיים של ברניקי. לאודיקה קבלה נחלות מאנטיוכוס השני ופרשה לאסיה הקטנה. תלמי השני ליווה אישית את ברניקי לפלוסיום, לאחר מכן לוותה לגבול המצרי על ידי השר אפולוניוס ומשם נסעה לצידון שם התקבלה על ידי אנטיוכוס.

לאחר שתלמי השני מת בינואר 246 לפנה"ס, עזב אנטיוכוס השני את משפחתו השנייה באנטיוכיה וחזר ללאודיקה שגרה באפסוס. הוא גם קבע שבנו הראשון מלאודיקה יהיה יורשו החוקי. ביולי 246 לפנה"ס, בהיותו באחוזה של אשתו הראשונה לאודיקה מת אנטיוכוס בנסיבות במסתוריות. הועלו חשדות שמותו היה כתוצאה מהרעלה שבוצעה על ידי לאודיקה כנקמה על גירושיה. לאחר מותו דרשה ברניקי שבנה אנטיוכוס יירש את אביו ולאודיקה הכריזה על בנה סלאוקוס השני, למלך על אסיה הקטנה, ושכנעה את אנשי החצר באנטיוכיה להרוג את ברניקי ואת בנה הקטן, ולהכתיר את בנה סלאוקוס השני כמלך. מעשה זה הביא לפרוץ המלחמה הסורית השלישית. כוח צבאי נשלח מקפריסין לסייע לברניקי אבל הוא לא הצליח למנוע את רציחתה.[1]

אחיה של ברניקי, תלמי השלישי שירש את אביו, פלש בשנת 246 לפנה"ס לסוריה במסע נקמה על רצח אחותו. בהמשך מסע המלחמה הוא הרג את לאודיקה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]