לדלג לתוכן

ג'וליה בוטרוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'וליה בוטרוס
جوليا بطرس
ג'וליה בוטרוס ב-2016
ג'וליה בוטרוס ב-2016
לידה 1 באפריל 1968 (בת 57)
ביירות, לבנון
מדינה לבנון עריכת הנתון בוויקינתונים
לאום לבנונים עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות לבנון עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת פעילות מ-1968
עיסוק זמרת
סוגה מוזיקה ערבית
שפה מועדפת ערבית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Elias Bou Saab עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה מסדר הארז (2007) עריכת הנתון בוויקינתונים
האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'וליה בוטרוסערבית: جوليا بطرس, תעתיק מדויק: ג'וליא בטרס) (נולדה ב-1 באפריל 1968) היא זמרת ופעילת שמאל לבנונית נוצרייה.

ג'וליה בוטרוס נולדה למשפחה נוצרית מרונית בביירות, בירת לבנון. לאביה יש שורשים בעיר צור בלבנון ואמה במקור ממשפחה ארמנית פלסטינית שהגרה ללבנון. היא התחנכה בבית ספר נוצרי השייך לרשת בתי הספר של "האחיות רוסרי" ושרה במקהלה הבית-ספרית. אביה היה במאי ידוע, שביים את מחזותיה של פיירוז, והיה מקורב למשפחת רחבאני. בוטרוס נהגה להאזין למוזיקת בלוז, ובנעוריה היא ואחיה, המשורר זיאד בוטרוס, הושפעו רבות מיצירותיו של זיאד רחבאני. השפעה זו ניכרת ביצירותיה הראשונות של בוטרוס. כמו כן, למלחמת האזרחים הלבנונית, אשר פרצה כאשר הייתה בוטרוס בת 7, השפיעה עליה מאד. השפעה זו ניכרת הן בטקסטים של שיריה והן בעמדה הפוליטית אותה אימצה כשבגרה.

את הקריירה המוזיקלית שלה החלה בוטרוס בגיל צעיר. את שירה הראשון, "A Maman", המוקדש לאמה, הקליטה בשנת 1980, בגיל 12, בסטודיו של אליאס רחבאני, שנחשב אז ליוקרתי מאוד. בגיל 14, הקליטה בוטרוס שיר נוסף, "C’est La Vie" ("אלה החיים"), אשר נכתב, הולחן והופק על ידי אליאס רחבאני. את אלבומה הראשון, "שקעה שמש האמת" (בערבית: غابت شمس الحق, תעתיק מדויק: ע'אבת שמס אלחק), הוציאה בגיל 17. שיר הנושא באלבום, "שקעה שמש האמת", נכתב על ידי נביל אבו עבדו והולחן על ידי אחיה, וקרא לשלום עולמי וצדק חברתי. שיר זה הפך למזוהה ביותר עם בוטרוס והביא לה פרסום רב ברחבי העולם הערבי. בכמה מדינות הוא אף הוכנס לתוכנית הלימודים בבתי הספר.

במהלך הקריירה שלה הוציאה בוטרוס עשרה אלבומים, כאשר שיא הצלחתה היה בשנות התשעים המוקדמות. היא ידועה בקולה הגבוה ובהופעותיה העוצמתיות. בנוסף לשירים בערבית, היא הקליטה בעבר מספר שירים בצרפתית. כיוון שהיא מחשיבה עצמה לפטריוטית לבנונית, היא מקפידה לשיר בניב הלבנוני ושיריה הם שירי משוררים לבנוניים. בוטרוס ידועה כזמרת פוליטית אשר חלק גדול משיריה הם שירים פוליטיים ופטריוטיים. בוטרוס סיפרה כי מלחמת האזרחים הלבנונית השפיעה עליה רבות, השפעה אשר ניכרת בטקסטים של שיריה בתחילת דרכה המוזיקלית.

חיים אישיים ודעות פוליטיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בוטרוס משתייכת לשמאל הלבנוני, והיא פעילה פוליטית וחברתית. על רקע היותה פעילה פרו-סורית, היא הוזמנה להופיע בפני נשיא סוריה, בשאר אל-אסד. בעברה, הביעה בוטרוס תמיכה במפלגת השמאל הרדיקלית "המפלגה הסורית הסוציאליסטית הלאומית" (SSNP), אשר מושתתת על ערכי קומוניזם ופן ערביות, ויש המחשיבים אותה לפשיסטית. גורמים לבנוניים שונים ביקרו את בוטרוס על תמיכתה במפלגה זו, ומספר תנועות נוצריות, ביניהן מפלגת הכתאיב, קראו להחרים אותה. בוטרוס תומכת במישל עאון, מנהיג מפלגת הזרם הפטריוטי החופשי הפרו-סורית, ואף צִדדה במועמדותו לנשיאות כאשר תמה כהונתו של אמיל לחוד.

בוטרוס ידועה בדעותיה האנטי-ישראליות. עם נסיגת צה"ל מרצועת הביטחון בשנת 2000, הקליטה בוטרוס את השיר "לבנון ניצחה" (בערבית: انتصر لبنان, תעתיק מדויק: אנתצר לבנאן). במלחמת לבנון השנייה, התראיינה בוטרוס לאל-ג'זירה והביעה תמיכה בחזבאללה ובמזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, והיא אחת מאנשי הציבור הנוצריים הבודדים אשר הביעו תמיכה פומבית בחזבאללה. את הכנסותיה מאלבומה האחרון, "אהוביי" (בערבית: أحبائي, תעתיק מדויק: אחבאאי), אשר חלק ממילותיו לקוחות מנאום אותו נשא חסן נסראללה ב-12 ביולי 2006, היא תרמה למשפחות ההרוגים במלחמה, ביניהם פעילי חזבאללה. על רקע מבצע עופרת יצוקה, ארגנה בוטרוס הפגנה רבת משתתפים באוניברסיטה האמריקאית בדובאי, בהפגנה נשאה בוטרוס, עטוית כאפייה, נאום בו הביעה תמיכה בפלסטינים, קראה ל"שחרור האדמות הפלסטיניות הכבושות" והתרעמה על אי-תמיכת האומה הערבית בפלסטינים.

ב-1996 נישאה בוטרוס לאליאס בּוּ סעב (אנ'), אז סגן נשיא האוניברסיטה האמריקאית בדובאי, ובשנת 1997 נולד בנם, סאמר. במאי 2018 נבחר בעלה לפרלמנט הלבנוני, מאז הוא חבר בתנועה הפטריוטית החופשית. ב-2022 על רקע המשבר הכלכלי המתמשך בלבנון ומערכת הבחירות, ירש את אלי פרזלי (אנ') בתפקיד סגן יו"ר הפרלמנט הלבנוני. באפריל 2024 דווח כי הודח מגוש התנועה הפטריוטית החופשית בשל חילוקי דעות עם הנהגת התנועה באשר למועמד לנשיאות לבנון.

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • cèst la vie - 1982
  • שקעה שמש האמת (בערבית: غابت شمس الحق, תעתיק מדויק: ע'אבת שמס אלחק) - 1985
  • לאן נוסע? (בערבית: وين مسافر, תעתיק מדויק: וין מסאפר) - 1987
  • סיפור של האשמות (בערבית: حكاية عتب, תעתיק מדויק: חכאיה עתב) - 1991
  • סיפוריי (בערבית: يا قصص, תעתיק מדויק: יא קצץ (יא קסס)) - 1994
  • ההחלטה (בערבית: القرار, תעתיק מדויק: אלקראר) - 1996
  • דבר מוזר (בערבית: شي غريب, תעתיק מדויק: שי ע'ריב) - 1998
  • בכנות (בערבית: بصراحة, תעתיק מדויק: בצראחה) - 2000
  • לא בחלומותיך (בערבית: لا بأحلامك, תעתיק מדויק: לא באחלאמכ) - 2004
  • התרגלנו אליך (בערבית: تعودنا عليك, תעתיק מדויק: תעודנא עליכ) - 2006
  • אהוביי (בערבית: أحبائي, תעתיק מדויק: אחבאאי) - 2006
  • כנראה (בערבית: على ما يبدو, תעתיק מדויק: עלא מא יבדו) - 2010
  • ביום שהוא (בערבית: يومًا ما, תעתיק מדויק: יומא מא (יַאוּמן מא)) - 2012
  • מולדתך (בערבית: ميلادك, תעתיק מדויק: מילאדכ) - 2012
  • סיפור של ארץ (בערבית: حكاية وطن, תעתיק מדויק: חכאית וטן) - 2014
  • מי אני? (בערבית: انا مين؟, תעתיק מדויק: אנא מין?) - 2016

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'וליה בוטרוס בוויקישיתוף