לדלג לתוכן

ג'מייקה מתחת לאפס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'מייקה מתחת לאפס
Cool Runnings
כרזת הסרט באנגלית
כרזת הסרט באנגלית
בימוי ג'ון טורטלטאב עריכת הנתון בוויקינתונים
הופק בידי סוזן ב. לנדאו
כריסטופר מלדנדרי
תסריט מייקל גולדברג, לין סיפרט, טומי סברדלוב עריכת הנתון בוויקינתונים
עריכה ברוס גרין עריכת הנתון בוויקינתונים
שחקנים ראשיים לאון רובינסון
ג'ון קנדי
דאג אי. דאג
מוזיקה הנס צימר עריכת הנתון בוויקינתונים
צילום פדון פאפאמיכאל עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית, קנדה עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה סרטי וולט דיסני, Dawn Steel Productions עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה אולפני וולט דיסני
שיטת הפצה הפצה לאולמות הקולנוע, וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 1 באוקטובר 1993
משך הקרנה 98 דק' עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת הסרט אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה סרט קומדיה, סרט ספורט עריכת הנתון בוויקינתונים
תקציב 14,000,000 דולר
הכנסות 154,856,263 דולר
הכנסות באתר מוג'ו coolrunnings
אתר רשמי
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'מייקה מתחת לאפסאנגלית: Cool Runnings) הוא סרט קולנוע מסוגת הקומדיה שיצא לאקרנים בשנת 1993. את הסרט ביים ג'ון טרטלטאוב, והפיצו אולפני וולט דיסני. הוא מבוסס באופן רופף על הקמתה של נבחרת המזחלות של ג'מייקה והשתתפותה באולימפיאדת החורף הראשונה שלה, אולימפיאדת קלגרי (1988).

עלילת הסרט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אירווינג בליצר (ג'ון קנדי) היה מחליק מזחלות אמריקאי שזכה בשתי מדליות זהב באולימפיאדת החורף 1968. באולימפיאדה הבאה זכה שוב במדליות זהב, אולם נתפס ברמאות עקב הוספת משקל למזחלת שלו. תאריו נשללו והוא סולק מעיסוק בענף והפך למוקצה בו, ועבר, מבוזה ומתוסכל, לנהל חיי בטלה בג'מייקה. לדעתו של בליצר, ג'מייקה יכולה להצליח בענף המזחלות באמצעות שימוש באצנים למרחקים קצרים, שג'מייקה משופעת בהם, כדי להשיג יתרון מהירות כבר בריצת הזינוק - אולם הוא מיואש מלקדם את רעיונו.

אל בליצר מגיעים אצן מצטיין, דריס באנוק (לאון רובינסון), שנכשל במבחנים של ג'מייקה לקראת אולימפיאדת סיאול (1988) לאחר שנתקל ברץ אחר שנפל לתוך מסלולו, וידידו הטוב סאנקה קופי (דאג אי. דאג), שמצטיין במרוצי דחיפת עגלות, ספורט עממי בג'מייקה שבינו לבין מרוצי מזחלות יש קווי דמיון מסוימים. אביו של באנוק היה בעבר אצן מצטיין וידיד טוב של בליצר, שניסה לגייס אותו ללא הצלחה לרעיון הקמת נבחרת המזחלות.

לאחר מאמצי שכנוע רבים מצליחים באנוק וקופי לגייס את בליצר כמאמנם. עוד שני ספורטאים מצטרפים לקבוצה – ג'וניור באוויל, הרץ שהכשיל את באנוק במבחנים האולימפיים, בן למשפחת עשירים שאביו מעוניין לשלוח אותו ללימודים בארצות הברית; ורץ נוסף, "יול ברינר" (שאכן מזכיר בקרחתו את יול ברינר) שאף הוא הוכשל על ידי באוויל במבחנים האולימפיים.

תקופת האימונים מתחילה במספר מקרים מביכים, אולם הספורטאים מתרגלים לענף הספורט החדש. הוועד האולימפי של ג'מייקה מסרב לממן את נסיעתם; על מנת לממן את הנסיעה באוויל מוכר את מכוניתו, וכך הם טסים לקלגרי לקראת האולימפיאדה.

בקלגרי נתקלת הנבחרת בעוינות גלויה. הגוף העליון של ענף המזחלות, "האיגוד הבינלאומי של ספורט החורף", מנסה להכשיל אותם ולפסול אותם מהשתתפות באולימפיאדה בתואנות שונות, למעשה עקב נוכחותו של בליצר. הג'מייקנים גם זוכים ללעג מהנבחרות האחרות, ובעיקר מהנבחרת של מזרח גרמניה. גם ציוד חסר להם, ולמעשה הגיעו לקלגרי ללא מזחלת. בליצר מנצל קשרים מעברו כדי לקבל עבורם מזחלת משומשת מנבחרת ארצות הברית.

למרות הכול, מגיעים הג'מייקנים להתחרות במרוצי הגמר של המזחלות לרביעיות. במרוץ הראשון נכשלת הרביעייה של ג'מייקה ומגיעה אחרונה, אולם במרוץ השני ג'מייקה מפתיעה את באי התחרות במרוץ מצוין שמעלה אותה למקום השמיני הכללי לקראת המרוץ השלישי והאחרון.

חלקו הראשון של המרוץ האחרון מתנהל בצורה מצוינת, ונראה שהג'מייקנים עומדים לשבור את שיא המסלול ולשפר במידה ניכרת את מיקומם בתחרות; אולם כשל טכני במזחלת הישנה שלהם גורם להם להתהפך על צידם ולהיגרר על המסלול.

למרות זאת, הג'מייקנים קונים את לבם ואמונתם של אחרוני הספקנים כאשר הם נושאים את מזחלתם על כתפיהם ועוברים איתה את קו הסיום לקול תשואות הקהל. האפילוג לסרט מספר שחברי הנבחרת חזרו לג'מייקה כגיבורים, ולאחר ארבע שנים חזרו לאולימפיאדת החורף – כשווים בין שווים.

הסרט והמציאות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – נבחרת המזחלות של ג'מייקה

הסרט מבוסס על סיפורה האמיתי של נבחרת המזחלות של ג'מייקה בתחילת דרכה. עם זאת, בין עלילת הסרט לבין המציאות ישנם מספר הבדלים משמעותיים.

  • אירווינג בליצר הוא דמות דמיונית. ב-1968 לא זכה אף אמריקאי במדליית זהב אולימפית במזחלות. לנבחרת האמיתית היו מספר מאמנים, ואיש מהם לא היה מעורב בשערוריית רמאות.
  • הרעיון להקמת נבחרת המזחלות לא היה פרי מוחו של איש מקצוע מענף המזחלות, אלא של שני אנשי עסקים אמריקאים ממוצא ג'מייקני. הם קיבלו את הרעיון כשראו מרוץ דחיפת עגלות בג'מייקה, כפי שנרמז בדמותו של סאנקה קופי בסרט.
  • שני היזמים שהגו את הנבחרת אכן חשבו בתחילה להשתמש באצני צמרת, כמו אירווינג בליצר בסרט. אך שלא כמו בסרט, אף אצן צמרת ג'מייקני לא נענה לאתגר, והיזמים גייסו ארבעה ספורטאים משורות צבא ג'מייקה.
  • בסרט זוכה הנבחרת הג'מייקנית לעוינות וניסיונות פסילה מצד הגוף המנהל את הענף בעולם, "האיגוד הבינלאומי של ספורט החורף". הגוף הזה אינו קיים במציאות – לכל ענף ספורט חורף יש התאחדות עולמית משלו. ג'מייקה לא סבלה כלל מעוינות של המארגנים ועסקני הענף, למעשה ההפך הוא הנכון.
  • בסרט מתואר לעג שזוכה לו נבחרת ג'מייקה מצד מתחרים אחרים באולימפיאדה. למעשה התקבלו הג'מייקנים בתחרות בחום ובעידוד הן מצד הקהל והתקשורת והן מצד המתחרים האחרים.
  • בסרט מסופר שבמרוץ השלישי והאחרון, כאשר הם בדרך לקבוע שיא מסלול חדש, התהפכה המזחלת הג'מייקנית על צידה בשל כשל טכני, והספורטאים נשאו אותה אל מעבר לקו הסיום על כתפיהם. בפועל, בתחרות המזחלות האולימפית יש ארבעה מרוצים על פני יומיים של תחרות; הג'מייקנים התהפכו עם מזחלתם, שלא סבלה משום כשל טכני, עוד בשלב מוקדם, ולמעשה נפסלו מהמשך התחרות. הם גם לא נשאו את מזחלתם אל מעבר לקו הסיום, אלא הלכו לצידה כאשר נדחפה על ידי אנשי צוות המסלול. עם זאת, סצנת ההתהפכות בסרט משלבת בתוכה צילומים של ההתהפכות האמיתית.

הצלחת הסרט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט הפך כבר בעת הקרנתו המקורית ללהיט גדול, כשהוא מכניס למפיקיו למעלה מ-150,000,000 דולר. הוא יצר לעצמו מעמד של סרט פולחן, ובדרך קידם גם את סיפורה ופרסומה של נבחרת המזחלות של ג'מייקה, שממשיכה להתחרות בתחרויות בינלאומיות עד היום.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]