גג'ה מדה
לידה | 1290 |
---|---|
פטירה | 1364 (בגיל 74 בערך) |
מדינה | מג'פהיט |
גג'הּ מדה (ג'אווה: ꦒꦗꦃꦩꦢ) היה בין המפורסמים שבמדינאים והמצביאים, אשר הקימו את ממלכת המג'פהיט להיות למעצמה הגדולה ביותר של דרום-מזרח אסיה. הוא שירת כמָהַאפָּטִי (מעין ראש ממשלה) בין השנים 1329–1360 ורוב המידע אודותיו מקורו בפרראטון (ספר המלכים) והנגרקטרמרגה (אוסף פואמות אפיות בג'אווה אשר נכתבו במהלך המאה ה-14).
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]אין כל מידע זמין על צעירותו של גג'הּ מדה, אלא שהוא נולד בין פשוטי העם. הוא עלה לשלטון בזכות האינטליגנציה, האומץ והנאמנות שלו למלך ג'יינגארה במהלך מרד שהובילו מתנגדים בשנת 1319. הוא שימש כשומר הראש המלכותי שליווה את המלך ג'יינגארה לבאנדר, כשמורדים תומכי לוקח הכס קותי כבשו את הבירה של מג'פהיט.
לאחר שמצא מקום בטוח עבור המלך, חזר לבירה והפיץ את השמועה כי המלך נהרג. הוא גילה כי קצינים רבים נסערים ממותו כביכול של המלך וכי ככל הנראה קותי לא פופולרי בקרב העם. בידיעה, לפיכך, כי למלך עדיין יש חסידים נאמנים, ארגן גג'הּ מדה בחשאי התקוממות נגדית, בה נהרג קותי והוחזר המלך. כפרס, גג'הּ מונה לפאטיה (מושל) של מחוז דהא, ובהמשך הפאטיה של דהא וג'אנגלה, תפקיד שהפך אותו לחבר באליטה השלטת.
כאשר הפך המלך חולה, רופאו החולני הרג אותו. האחרון הוצא להורג מאוחר יותר ובתו של ג'יינגארה, טריבוונה ויאטונגאדטוי, הפכה למלכה השלטת.
בתקופת שלטונה של טריבוונה (1328–1350), גג'הּ מדה מאדה הפך בהדרגה לדמות החזקה ביותר בממלכת מג'פהיט. בשנת 1331 התרחש מרד בסאדנג (מזרח ג'אווה). גג'הּ מדה שלח מיד משלחת צבאית לאזור, אך שר בממשלת המג'פהיט בשם קמבר ניסה למנוע ממנו להיכנס לסאדנג. גג'הּ לא נענה לדרישות ותקף לתוככי סאדנג עד אשר האחרונה נכבשה לגמרי.
עם שובו מונה גג'הּ מדה בשנית לראש ממשלה. במקביל, הוא נדר בשבועה חגיגית בפני מועצת השרים שלא ייהנה מפריבילגיות של חופשות או מכספי הכנסותיו עד אשר יכבוש את כל הארכיפלג עבור מג'פהיט. כשקמבר ושרים אחרים לעגו להתפארות ואצילות הנפש שלו, גג'הּ מדה, בעזרת תמיכת המלכה, סילק את קמבר וחסידיו מתפקידם. בשנת 1343, בהתאם לתוכניותיו, הוביל גג'הּ מאדה משלחת צבאית שכבשה את באלי.
טריבוונה התנערה מכסאה בשנת 1350 והוחלפה על ידי בנה הים וורוק, המלך המפורסם ביותר בתולדות המג'פהיט. בתקופת שלטונו הגיעה הממלכה לשיא כוחה והמלך הים וורוק שלט בכל הארכיפלג האינדונזי. נראה כי המלך הצעיר היה מסוגל להשאיר את כיוון העניינים לחלוטין בידי ראש ממשלתו.
בשנה שלאחר הצטרפותו של הים וורוק, גג'הּ מדה ניסה להפיץ את השפעת מג'פהיט לממלכת סונדה במערב ג'אווה. הוא שלח משלחת לסונדה שהביע אתה את רצונו של הים וורוק להינשא לבתו של מלך סונדה. המלך הסכים והביא את הנסיכה יחד עם כמה מאציליו למג'פהיט. הם חנו בבובאט, צפונית לבירה, בשדה גדול שבו אמורה הייתה להתקיים החתונה. עקב סכסוך פנימי על מעמד בת המלך הסונדי אשר תתחתן עם הים, החתונה הפכה לאסון בו מצאו השליטים של סונדה את סופם. האצילים הסונדניים העדיפו את המוות על פני שיהפכו לבני חסות; מלך סונדה נהרג, כמו גם הנסיכה והאצילים הסונדניים.
לאחר הטבח, הים הביע את אי שביעות רצונו מפועלו של גג'הּ מדה ועל כן הוריד אותו מן דרגותיו.
מורשת
[עריכת קוד מקור | עריכה]מותו של גג'הּ מדה (1364) התרחש בנסיבות מסתוריות. יש סופרים שטוענים שהוא הורעל על ידי הים וורוק, שבא לחשוש מכוחו של שרו. הראיות, לעומת זאת, אינן חד משמעיות. תפקידו של גג'הּ מדה באיחוד הארכיפלג האינדונזי גרם ללאומנים אינדונזיים מוקדמים להחשיב אותו כגיבור לאומי גדול, ועל שמו נקראה האוניברסיטה האינדונזית הראשונה בג'קרטה, שהוקמה בשנת 1946.