לדלג לתוכן

גמר גביע אירופה לאלופות 1969

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גמר גביע אירופה לאלופות 1969
אירוע עונת 1968/1969 בגביע אירופה לאלופות בכדורגל
תאריך 28 במאי 1969
מיקום אצטדיון סנטיאגו ברנבאו, מדריד, ספרד
שיפוט חוסה אורטיס דה מנדיביל (ספרד)
צופים 31,782
1968
1970
uefa.com

גמר גביע אירופה לאלופות 1969 התקיים באצטדיון סנטיאגו ברנבאו במדריד, ספרד ב-28 במאי 1969, ובו נקבע כי הזוכה בטורניר גביע אירופה לאלופות לעונת 1968/1969 היא מילאן האיטלקית, שניצחה במשחק את אייאקס אמסטרדם ההולנדית בתוצאה 4-1. משחק הגמר נעל את המהדורה ה-14 של גביע אירופה לאלופות.

הייתה זו זכייתה השנייה של מילאן בתואר, בהופעתה השלישית בתולדותיה לגמר המפעל. היא הפסידה בהופעתה הראשונה בגמר 3-2 לריאל מדריד ב-1958, וניצחה 2-1 את בנפיקה ליסבון ב-1963. הייתה זו זכייה רביעית של קבוצה איטלקית בתואר, אחרי זכיותיהן של מילאן ואינטר מילאנו (פעמיים). מנגד, אייאקס הייתה לקבוצה ההולנדית הראשונה בהיסטוריה שמעפילה למשחק גמר גביע אירופה.

שתי הקבוצות העפילו לטורניר בזכות זכייתן באליפות המקומית לעונת 1967/1968. מילאן זכתה באליפות איטליה בפער ניכר מיריבותיה, לאחר שהקדימה את נאפולי בתשע נקודות בראש הטבלה. אייאקס זכתה באליפות הולנד בפעם השלישית ברציפות, לאחר שהקדימה את פיינורד בפער של שלוש נקודות בראש הטבלה.

הסנטיאגו ברנבאו חזר לארח את גמר גביע אירופה בפעם השנייה בתולדות האצטדיון, ולראשונה מאז 1957. המשחק נפתח עם שער מוקדם של פיירינו פראטי לאחר שבע דקות. פראטי קבע את תוצאת המחצית כשהשלים צמד בדקה הארבעים והעלה את מילאן ליתרון 2-0. וליבור ואסוביץ' החזיר את אייאקס למשחק עם פנדל מדויק, אך אנג'לו סורמני קבע 3-1 ופראטי השלים שלושער וקבע את תוצאת המשחק, 4-1 למילאן בסיום.

הדרך אל הגמר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מילאן פתחה את הטורניר מול מאלמה השוודית. במשחק הראשון הפתיעה מאלמה את מילאן וגברה עליה 2-1. מאלמה הגדילה לעשות ועלתה ליתרון ראשון במשחק בסן סירו, אך מילאן חזרה עם ארבעה שערים (צמד לפיירינו פראטי), ניצחה 4-1 והמשיכה לשלב הבא בזכות 5-3 בסיכום שני המשחקים.

החלטתה של אופ"א להגריל את קבוצות אירופה המזרחית אחת מול השנייה בסיבוב הראשון, הביאה לפרישתן של חלקן מהטורניר. עקב כך, בשלב שמינית הגמר קיבלו שתי קבוצות כרטיס חופשי לשלב הבא. מילאן, יחד עם בנפיקה ליסבון, זכו להמשיך לרבע הגמר מבלי ששיחקו.

מילאן חזרה לשחק בשלב רבע הגמר, כשפגשה את סלטיק הסקוטית. במשחק הראשון התארחה סלטיק בסן סירו, והצליחה לחלץ שוויון 0-0 בסיום. ההכרעה עברה לסלטיק פארק, ושם כבש פראטי כבר לאחר 12 דקות את השער היחיד בסדרה, שהעלה את מילאן לחצי הגמר.

בשלב חצי הגמר הוגרלה מילאן לפגוש את אלופת אירופה המכהנת, מנצ'סטר יונייטד האנגלית. במשחק הראשון בסן סירו גברה מילאן 2-0 על האלופה משערים של אנג'לו סורמני וקורט האמרין, והשיגה יתרון משמעותי בסדרה. בגומלין באולד טראפורד כבש בובי צ'רלטון בדקה השבעים, אך מנצ'סטר לא הצליחה לכבוש שער נוסף, ומילאן המשיכה לגמר השני בתולדותיה.

אייאקס אמסטרדם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אייאקס פתחה את הטורניר בהגרלה קשה יחסית, מול נירנברג, נציגת גרמניה המערבית בסיבוב הראשון. במשחק הראשון בחוץ נקלעה אייאקס לפיגור כבר לאחר שש דקות, אך שער של יוהאן קרויף עשר דקות לסיום המשחק קבע את תוצאת הסיום, 1-1. משחק הגומלין באצטדיון האולימפי באמסטרדם הסתיים בהכרעה ברורה לטובתה של אייאקס, שנעזרה בצמד שערים של שאק סווארט בדרך לניצחון 4-0 בסיום.

בשמינית הגמר פגשה אייאקס את פנרבחצ'ה הטורקית. המשחק הראשון נערך באמסטרדם והסתיים בניצחונה של אייאקס, 2-0. אייאקס השיגה תוצאה זהה גם במשחק הגומלין בחוץ, והמשיכה לרבע הגמר עם 4-0 בסיכום שני המפגשים.

בשלב רבע הגמר פגשה אייאקס את בנפיקה ליסבון הפורטוגלית, שהפסידה למנצ'סטר יונייטד בגמר הקודם וחיפשה העפלה שנייה ברצף לגמר. במשחק הראשון באמסטרדם היא אף עשתה צעד משמעותי לעבר המטרה, כשהשיגה ניצחון חוץ מרשים של 3-1 על אייאקס. בגומלין בליסבון פתחה אייאקס בסערה. אינגה דניאלסון כבש ראשון כבר לאחר תשע דקות, קרויף הכפיל כעבור שלוש דקות בלבד, והשלים צמד בדקה ה-32 כדי לקבוע 3-0 לאייאקס. בדקה השבעים ספגה אייאקס את השער המצמק, והמשחק הסתיים בניצחונה של אייאקס 3-1. בשלב זה, נותרו שתי הקבוצות בשוויון מוחלט, לאחר ששתיהן השיגו ניצחון זהה, 3-1 בחוץ. על פי חוקי אופ"א, הוכרע המפגש במשחק שלישי שנערך באצטדיון האולימפי איב-דו-מנואר בפריז שבועיים אחר כך. המשחק בפריז היה צמוד והסתיים בשוויון 0-0, ששלח את המשחק להארכה. בשלב זה התעלתה אייאקס והכריעה את ההתמודדות, כשקרויף כבש ראשון שלוש דקות מפתיחת ההארכה, ודניאלסון השלים צמד בדרך לניצחונה של אייאקס 3-0.

בשלב חצי הגמר פגשה אייאקס את ספרטק טרנבה הצ'כוסלובקית, שהפתיעה בהגיעה לשלב זה. המשחק הראשון בבית הסתיים בניצחון מוחץ של אייאקס, 3-0, אך בגומלין נקלעה אייאקס לפיגור כפול מצמד של לדיסלב קונה. היא הצליחה לשמור על התוצאה עד לסיום, וההפסד 2-0 זיכה אותה בכרטיס לגמר הראשון בתולדותיה, עם 3-2 בסיכום שני המפגשים.

איטליהאיטליה מילאן סיבוב הולנדהולנד אייאקס אמסטרדם
יריבה סיכום משחק ראשון משחק שני יריבה סיכום משחק ראשון משחק שני פלייאוף
שוודיהשוודיה מאלמה 5 – 3 1 - 2 (חוץ) 4 - 1 (בית) סיבוב ראשון גרמניה המערביתגרמניה המערבית נירנברג 5 – 1 1 - 1 (חוץ) 4 - 0 (בית)
העפילה אוטומטית שמינית הגמר טורקיהטורקיה פנרבחצ'ה 4 – 0 2 - 0 (בית) 2 - 0 (חוץ)
סקוטלנדסקוטלנד סלטיק 1 – 0 0 - 0 (בית) 1 - 0 (חוץ) רבע הגמר פורטוגלפורטוגל בנפיקה ליסבון 4 – 4 1 - 3 (בית) 3 - 1 (חוץ) 3 - 0ה
אנגליהאנגליה מנצ'סטר יונייטד 2 – 1 2 - 0 (בית) 0 - 1 (חוץ) חצי הגמר צ'כוסלובקיהצ'כוסלובקיה ספרטק טרנבה 3 - 2 3 - 0 (בית) 0 - 2 (חוץ)

סיכום המשחק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מילאן הגיעה לגמר כפייבוריטית ברורה לזכייה בתואר, בזכות ניסיונה הרב במפעל ויכולותיה הארגוניות. מילאן אף הוכיחה את יכולותיה הגבוהות במהלך הטורניר, כשהדיחה בזו אחר זו את שתי הזוכות האחרונות בתואר, סלטיק ומנצ'סטר יונייטד, תוך שהיא סופגת פעם אחת בלבד בכל ארבעת המשחקים. המאמן נראו רוקו נהנה מחוליית הגנה חזקה והתקפה יעילה שכללה את פיירינו פראטי וג'אני ריברה הקפטן. מעל כל אלה, שחקן המפתח של רוקו היה הקיצוני הימני קורט האמרין השוודי, אותו הגדיר רוקו כאחד מהשחקנים החשובים ביותר במערך שלו.

על אף היותה של מילאן הקבוצה העדיפה, אייאקס של המאמן רינוס מיכלס נחשבה לאחד הכוחות העולים ביבשת, עם כוכבים צעירים דוגמת יוהאן קרויף ופיט קייזר. עם זאת, היא התאפיינה גם בחוסר ניסיון רב, בשל היותה הקבוצה ההולנדית הראשונה אי פעם במשחק הגמר.

טרם המשחק, נראה היה כי מילאן תפתח את המשחק הרגיל שלה, שמתבסס על הגנה חזקה והתקפות מתפרצות מהירות, אך כבר בפתיחה היא הפתיעה במשחק התקפי ומהיר, שמצא את אייאקס ללא מענה. כבר בדקה הראשונה התקרבה מילאן לשער ראשון, כשפראטי בעט כדור חד ושטוח ברגל שמאל, שנעצר רק בקורת השער. בדקה השביעית באה מילאן על שכרה. הגבהה של אנג'לו סורמני מאגף שמאל מצאה את הראש של פראטי שנגח כדור חזק שעלה מעל השוער גריט באלס ונחת ברשת של אייאקס, 1-0 למילאן.

לאחר השער המשחק התאזן מעט ואייאקס גם היא החלה לחפש את השער, אך ההתקפות של מילאן היו יעילות, מהירות ומסוכנות. כמעט בכל התקפה איטלקית התקרבה הקבוצה לכיבוש שער נוסף. בדקה הארבעים הצליחה מילאן להכפיל את היתרון. ג'אני ריברה פרץ מהמרכז לכיוון הרחבה, ואז מסר בעקב לפראטי. מטווח של כעשרים מטרים בעט פראטי בנגיעה לפינה הגבוהה וקבע 2-0 מרשים למילאן. התוצאה נשמרה עד לסיום המחצית הראשונה.

אייאקס ביצעה חילוף כפול בהפסקה על מנת לחזק את החלק ההתקפי, ובדקה השישים הצליחה לחזור למשחק. קייזר פרץ לרחבה והוכשל על ידי ג'ובאני לודטי. וליבור ואסוביץ', שכבש בגמר 1966 לזכות פרטיזן בלגרד, ניגש לבעוט את הפנדל. רגע לפני הבעיטה הוא השתהה ועצר, מה שגרם לפאביו קודיצ'יני לזנק עוד בטרם הבעיטה. השופט הספרדי פסק על בעיטה חוזרת, אותה ביצע ואסוביץ' כהלכה, והיה לשחקן הראשון שכובש שער בגמר במדי שתי קבוצות שונות. אייאקס צימקה את התוצאה ל-2-1 בלבד.

מילאן הצליחה לחזור ליתרון של שני שערים כעבור שבע דקות בלבד. בדקה ה-67 בעט סורמני מחוץ לרחבה ברגל שמאל לפינה הרחוקה, וקבע 3-1 למילאן. השער השלישי שבר את אייאקס, ומילאן השתלטה כליל על המשחק. בדקה ה-75 היא באה על שכרה עם שער נוסף. ריברה פרץ ומצא עצמו באחד-על-אחד מול השוער באלס. ריברה עבר את באלס, אך ההגנה של אייאקס הספיקה לחזור בזמן ולמנוע ממנו בעיטה לשער ריק. ריברה ראה את פריצתו של פראטי, הקפיץ לעברו את הכדור והאחרון נגח לפני השוער כדי להשלים שלושער אישי ולקבוע 4-1.

התוצאה נשמרה עד לסיום, ומילאן זכתה בתואר בפעם השנייה בתולדותיה, לאחר שהוכיחה עליונות ניכרת בעונה האירופית שלה. עם זאת, העפלתה של אייאקס לגמר הייתה הסנונית הראשונה בדרך להשתלבותו של הכדורגל ההולנדי בצמרת היבשת. בארבע העונות הבאות זכו קבוצות הולנדיות בתואר אלופת אירופה. תחילה פיינורד, ואחריה אייאקס עצמה שהשלימה שלוש זכיות רצופות בתואר.


28 במאי 1969 איטליהאיטליה מילאן 4 - 1 הולנדהולנד אייאקס אמסטרדם אצטדיון סנטיאגו ברנבאו, מדריד, ספרד
צופים: 31,782
שיפוט: ספרדספרד חוסה אורטיס דה מנדיביל
פיירינו פראטי הובקעו שערים בדקות ה- 75', 40', 7' 75', 40', 7'
אנג'לו סורמני הובקע שער בדקה ה- 67' 67'
(סיקור) וליבור ואסוביץ' הובקע שער בדקה ה- 60' 60' (פ)

הרכבי הקבוצות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מילאן
אייאקס אמסטרדם
מילאן:
שוער 1 איטליהאיטליה פאביו קודיצ'יני
בלם אחורי 5 איטליהאיטליה סאול מלטראסי
מגן ימני 2 איטליהאיטליה אנג'לו אנקילטי
בלם 4 איטליהאיטליה רוברטו רוסאטו
מגן שמאלי 3 גרמניה המערביתגרמניה המערבית קרל-היינץ שנלינגר
קשר מרכזי 8 איטליהאיטליה ג'ובאני לודטי
קשר מרכזי 6 איטליהאיטליה ג'ובאני טרפטוני
קשר התקפי 10 איטליהאיטליה ג'אני ריברה (קפטן)
קיצוני ימני 7 שוודיהשוודיה קורט האמרין
קיצוני שמאלי 11 איטליהאיטליה פיירינו פראטי הובקעו שערים בדקות ה- 75', 40', 7' 75', 40', 7'
חלוץ 9 איטליהאיטליה אנג'לו סורמני הובקע שער בדקה ה- 67' 67'
מאמן:
איטליהאיטליה נראו רוקו
אייאקס אמסטרדם:
שוער 1 הולנדהולנד גריט באלס (קפטן)
מגן ימני 2 הולנדהולנד וים סורביר הוחלף בדקה ה-46 46'
בלם 3 הולנדהולנד ברי האלסהוף
בלם 4 הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביההרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביה וליבור ואסוביץ' הובקע שער בדקה ה- 60' 60'
מגן שמאלי 5 הולנדהולנד תיאו ואן דויבנבודה
קשר מרכזי 6 הולנדהולנד הנק חרוט הוחלף בדקה ה-46 46'
קשר מרכזי 7 הולנדהולנד אנטון פרונק
קיצוני ימני 8 הולנדהולנד שאק סווארט
קיצוני שמאלי 11 הולנדהולנד פיט קייזר
חלוץ 9 שוודיהשוודיה אינגה דניאלסון
חלוץ 10 הולנדהולנד יוהאן קרויף
מחליפים:
קשר 13 הולנדהולנד בני מולר נכנס כמחליף בדקה ה-46 46'
חלוץ 12 הולנדהולנד קלאס נונינחה נכנס כמחליף בדקה ה-46 46'
מאמן:
הולנדהולנד רינוס מיכלס

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]