לדלג לתוכן

גסטון קפרטון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גסטון קפרטון
Gaston Caperton
גסטון קפרטון, דיוקן רשמי, 1989.
גסטון קפרטון, דיוקן רשמי, 1989.
לידה 21 בפברואר 1940 (בן 85)
צ'ארלסטון, וירג'יניה המערבית, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם מלא ויליאם גסטון קפרטון השלישי
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
השכלה
מפלגה המפלגה הדמוקרטית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג רייצ'ל וורבי (19901998)
אלה די קפרטון (19651989)
עידית הראל (20032012) עריכת הנתון בוויקינתונים
מושל וירג'יניה המערבית ה־31
16 בינואר 198913 בינואר 1997
(8 שנים)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ויליאם גסטון קפרטון השלישיאנגלית: William Gaston Caperton III;‏ ‏נולד ב־21 בפברואר 1940) הוא פוליטיקאי אמריקאי מווירג'יניה המערבית, איש המפלגה הדמוקרטית, שכיהן כמושל וירג'יניה המערבית ה-31 בשנים 19891997.

ראשית חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גסטון קפרטון נולד בצ'ארלסטון, וירג'יניה המערבית. הוא למד בבית הספר דקסטר שבברוקליין, מסצ'וסטס, בבית הספר האפיסקופלי שבאלכסנדריה, וירג'יניה, ובאוניברסיטת קרוליינה הצפונית בצ'אפל היל, שם הוא היה חבר באחוות דלתא-קאפא-אפסילון.

לאחר סיום לימודיו שב קפרטון לצ'ארלסטון כדי לנהל את חברת הביטוח שבבעלות משפחתו. עד מהרה הוא היה לבעליה העיקרי, ותחת פיקוחו, היא הייתה לחברת הביטוח העשירית בגודלה בארצות הברית שבבעלות פרטית. בבעלותו של קפרטון היו בנק וחברת משכנתאות.

מושל וירג'יניה המערבית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מערכות הבחירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במערכת הבחירות למשרת מושל וירג'יניה המערבית של 1988, נחשב קפרטון בתחילה כבעל סיכויים קלושים להיבחר כמועמד המפלגה הדמוקרטית לתפקיד. בבחירות המקדימות הוא ניצח בהפרש קל את המועמד מ-1984 ויושב ראש בית הנבחרים של וירג'יניה המערבית, קלייד סי, ולאחר מכן בבחירות הכלליות, שוב כאנדרדוג, את מועמד המפלגה הרפובליקנית, המושל המכהן ארץ' מור.

בבחירות של 1992 ניצבו מול קפרטון בבחירות המקדימות חברת הסנאט המדינתי שארלוט פריט, ומי שכיהן אז כתובע הכללי של וירג'יניה המערבית, מריו פלומבו. קפרטון ניצח בבחירות המקדימות, ובבחירות הכלליות הוא הביס את מועמד הרפובליקנים, מזכיר החקלאות של וירג'יניה המערבית קליב בנדיקט.

מדיניות פיננסית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך תקופת כהונתו הראשונה כמושל, תמך קפרטון בהעברת הצעות חוק בנושאי אתיקה, סלילת כבישים וחינוך. הוא העלה מיסים במאמץ לשפר את מצבה הפיננסי של וירג'יניה המערבית, וכך צמצם את החוב המדינתי שהגיע ל-500 מיליון דולר ויצר עודף תקציבי של 100 מיליון דולר. בזכות רפורמות אלו, הגדיר המגזין Financial World את וירג'יניה המערבית כמדינה שהשתפרה באופן הניכר ביותר בארצות הברית. מבקרים האשימו את קפרטון באי-בקיום הבטחת הבחירות שלו שלא להעלות מיסים, אך מגיניו טענו שהמושל הקודם הצהיר הצהרות מוטעות בנוגע למצב הפיננסי של המדינה וכשל בגילוי הצורך להעלאות מיסים.

מדיניות חינוך

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קפרטון הדגיש את העובדה שהחינוך היה בראש סדר העדיפויות שלו. הוא תמך בתוכנית בניית בתי ספר שהובילה להשקעה של 800 מיליון דולר בבניית 58 בתי ספר חדשים ובחידושם של 780 בתי ספר, ובכך השפיע ישירות על שני שלישים של אוכלוסיית התלמידים בבתי הספר הציבוריים של המדינה. לאחר שביתת מורים קצרה, העלה קפרטון את שכר המורים, כך שבנתון זה עלתה וירג'יניה המערבית מהמקום ה-49 למקום ה-31 בארצות הברית, והכשיר יותר מ-19,000 מורים באמצעות המרכז לפיתוח מקצועי מדינתי עם מטרה לעשות שימוש בטכנולוגיה באופן הטוב ביותר בכיתות הלימוד. הוא עודד את השימוש במחשבים ובטכנולוגיה בבתי הספר הציבוריים של וירג'יניה המערבית, וכתוצאה מכך נוצרה תוכנית מיומנויות המחשב הבסיסיות של וירג'יניה המערבית, שהחלה בגני הילדים והגיעה עד לכיתות ו'. סיסמתו החוזרת של "מחשב בכל כיתה" הורחבה מאז כדי שתכלול את כל כיתות בתי הספר. ב-1996 משכה התקדמותה של וירג'יניה המערבית בחינוך את תשומת הלב הלאומית כאשר זכה קפרטון בפרס עולם המחשבים של מכון סמית'סוניאן. מעניקי הפרס כינו את קפרטון כבעל חזון ש"שינה באופן יסודי את מערכת החינוך באמריקה" באמצעות שימוש ביזומות טכנולוגיות. בינואר 1997 ניהל המגזין Education Week מחקר על מערכת החינוך הלאומית, והדגיש את וירג'יניה המערבית על השימוש בטכנולוגיה בחינוך.

מדיניות כלכלית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כמושל מיקד קפרטון את מאמציו לפיתוח כלכלי, כבישים ותשתיות מודרניים, מערכת הכליאה, איכות הסביבה, מערכת הבריאות, וניהול הממשלה. כלכלת וירג'ניה המערבית השתפרה במהלך שמונה שנות כהונתו. שיעור האבטלה ירד מ-9.8 אחוזים ל-6.2 אחוזים כתוצאה מיצירת 86,000 משרות חדשות. כחלק ממאמציו ליצירת סביבה נקייה, הכריז קפרטון ב-13 באוגוסט 1992 על הקמת תוכנית שיקום הנחלים של וירג'יניה המערבית, שהוקדשה לטיפול בניקוז הרעלים בתעשיית המכרות.[1]

תפקידים ברמה הלאומית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקראת תום תקופת כהונתו השנייה, שימש קפרטון ב-1996 כיושב ראש אגודת המושלים הדמוקרטים, כחבר בוועד מנהל של אגודת המושלים הלאומית, וכחבר במועצה המייעצת למדיניות בין-ממשלתית לסחר. הוא היה יושב הראש של הנציבות האזורית של הרי האפלצ'ים, מועצת החינוך הדרומית, ושל מועצת מדיניות הצמיחה של הדרום.

לאחר כהונתו כמושל

[עריכת קוד מקור | עריכה]
קפרטון ב-2010.

חוקת וירג'יניה המערבית מונעת ממושל המדינה מלכהן ביותר משתי תקופות כהונה רצופות. כך הסתיימה כהונתו של קפרטון בינואר 1997. בבחירות של 1996 הוא תמך במועמדותו של המושל לשעבר ססיל אנדרווד מול פריט, מהלך שהוביל לפיצול במפלגה ולתחושות רעות בקרב חלק מחבריה במדינה.

לאחר תום כהונתו, לימד קפרטון באביב 1997 באוניברסיטת הרווארד כעמית במכון לפוליטיקה שלה.[2]

ב-1 ביולי 1999 היה קפרטון לנשיא והמנהל הכללי של מועצת הקולג'ים של ארצות הברית. גוף זה, שבסיסו בניו יורק, הוא ארגון חברים ללא כוונת רווח שמאגד בתוכו יותר מ-4,200 בתי ספר, קולג'ים ומוסדות חינוך אחרים ברחבי ארצות הברית. מועצת הקולג'ים ידועה בעיקר בשל מבחני הקבלה שלה SAT ובשל תוכנית ההשמה המתקדמת שלה, שמאפשרת לתלמידי בתי הספר התיכוניים לקבל גישה לקורסים ברמת הלימודים בקולג'ים. מאז שלקח על עצמו תפקיד זה, שאף קפרטון להרחיב את הגישה לתוכניות ונקט בסדרה של יוזמות.

קפרטון נחשב אחד המועמדים המובילים לכהן בשארית תקופת כהונתו בסנאט של ארצות הברית של רוברט בירד כאשר זה נפטר בעת כהונתו, אך בסופו של דבר מונה קארטה גודווין.[3][4]

מאז ינואר 2013 קפרטון הוא סגן יושב הראש של שותפות קרן ההשקעות לידס (Leeds Equity Partners), קרן השקעות פרטיות מניו יורק שמתמקדת אך ורק בחינוך.

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קפרטון היה נשוי שלוש פעמים. נישואיו הראשונים היו ב-1965 לאלה די קפרטון (נולדה כאלה קאסל, מלכת היופי של וירג'יניה המערבית 1964). לשניים נולדו שני בנים. בשנים 19861988 היא כיהנה כחברת בית הנבחרים של וירג'יניה המערבית. ב-1989 הם התגרשו, ומאוחר יותר ניסתה די להתמודד ללא הצלחה על תפקיד הגזברית של וירג'יניה המערבית. היא נפטרה ב-2000.

אשתו השנייה של קפרטון הייתה המנהלת המוזיקלית של התזמורת הסימפונית של וילינג, רייצ'ל וורבי. השניים נישאו ב-1990 והתגרשו ב-1998, בעת כהונתו של קפרטון כמושל.

ב-2003 נישא קפרטון בשלישית למומחית לטכנולוגיה חינוכית בוגרת המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס ואוניברסיטת הרווארד, האמריקאית ישראלית עידית הראל (אנ') הראל היא אם לשלושה ומייסדת והמנהלת הכללית של החברות MaMaMedia ו-Globaloria. השניים התגרשו ב-2012.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גסטון קפרטון בוויקישיתוף
  • גסטון קפרטון באתר אגודת המושלים הלאומית (באנגלית)
  • גסטון קפרטון באנציקלופדיה של וירג'יניה המערבית (באנגלית)
  • גסטון קפרטון באתר The Political Graveyard (באנגלית)

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]