דוגית נוסעת
דוגית נוסעת
|
---|
|
מילות השיר באתר "זמרשת" |
"דוגית נוסעת" הוא שיר ילדים קצר ונוגה שחיבר נתן יונתן, בשנת 1943. לחן השיר הוא לחן של שיר אחר, מסרט קולנוע רוסי שיצא כמה שנים לפני כן, שהולחן על ידי לב אלכסנדרוביץ שוורץ[1].
גלגוליו של השיר והלחן
[עריכת קוד מקור | עריכה]גלגולו של השיר מתחיל ברוסיה ב-1912. מקסים גורקי, סופר ומחזאי רוסי שסבתו גידלה אותו לאחר שהתייתם בגיל 9, כתב ספר אוטוביוגרפי בשם "ילדות" ("Детство". תורגם מרוסית בידי לאה גולדברג ב-1943 ולאחר מכן בידי נילי מירסקי, ויצא לאור בהוצאת "עם עובד" ב-1995[2]). בספר, המתאר את ילדותו של נער בן שתים-עשרה שסבו וסבתו אימצו אותו, מזכיר גורקי שיר שהמציאו בילדותו ילדים שהכיר, כדי להקניטו בשל כך שלא זכר את שמה של העיר בה נולד. כל שזכר גורקי היה שהעיר שכנה לגדתו של נהר הקאמה (אחד מיובליו של נהר הוולגה ברוסיה, שאורכו למעלה מ-1,800 קילומטר), אך בשל אורכו העצום של הנהר והיישובים הרבים הפזורים לאורכו, התקשה גורקי להיזכר במקום הולדתו.
השיר בשפת המקור, כפי שהופיע בספר:
- Город на Каме,
- Где — не знаем сами!
- Не достать руками,
- Не дойти ногами!
ובתרגומה של לאה גולדברג:
- עיר על נהר קמה,
- לא נדע את שמה!
- ביד לא תשיגנה,
- ברגל לא תבואנה!
ב-1938, כשנתיים לאחר מותו של גורקי, הופק בברית המועצות הסרט "ילדותו של גורקי" ("Детство Горького") בבימויו של מרק דונסקוי. בסרט שולב השיר מהספר, לאחר שהמילים שכתב גורקי עובדו על ידי טטיאנה סיקורסקיה, עורכת ומתרגמת שעבדה עם לב שוורץ שכתב את המוזיקה לסרט. השיר שעובד הולחן על ידי שוורץ. ייתכן שלב שוורץ שאל את הניגון ממקורות יהודיים, כי במנגינה הזאת (בשינויים קלים) שרים אנשי חב"ד את "שיר המעלות"[3].
כחמש שנים מאוחר יותר, ב-1943, בזמן מסע רגלי מקיבוץ אילון לחוף אכזיב, שמע המשורר נתן יונתן את השיר ברוסית מפיו של חברו לפלמ"ח דן בן-אשר, עולה חדש מגרמניה[4]. נתן יונתן חיבר מילים עבריות ללחן הרוסי, והקדיש את השיר לילדי קיבוץ שפיים[5].
מלבד הנימה הנוגה המשותפת לשני השירים, המילים שכתב יונתן ללחן של שוורץ רחוקות מן המילים בשיר המקורי שכתב גורקי. שירו של גורקי מדבר על עיר הולדתו ש"אבדה" לו. לעומתו, שירו של יונתן מדבר על דוגית[6] שצוותה נרדם ועקב כך ספק אם תגיע לביטחון שבחוף.
במהלך השנים שונה פה-ושם נוסח השיר המקורי שכתב יונתן, בפי אלו ששרו אותו. לדוגמה, בבית הראשון כתב יונתן במקור: "רוח שוטפת על-פני המים," וכיום אנו שרים "רוח נושבת על-פני המים," .
ברבות השנים, נוצרו ביצועים רבים לשיר זה. ביניהם ביצועים של: אריק איינשטיין (עיבוד: אבנר קנר), דני מסג (עיבוד: אפי נצר), עוזי חיטמן ("שירים קטנים"), "שלישיית שריד" (עיבוד: שלמה ורבנר), להקת "הכל עובר חביבי", דפנה דקל ואחרים.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- "דוגית נוסעת" באתר בית לזמר העברי
- מילות השיר "דוגית נוסעת" והאזנה לו באתר זמרשת
- מילות השיר "דוגית נוסעת" באתר שירונט
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ דוגית נוסעת - זֶמֶרֶשֶׁת, באתר www.zemereshet.co.il
- ^ אתר "עונג שבת". "גלגולו של ניגון: מקסים גורקי נוסע בדוגית ושר אנעים זמירות" [1]
- ^ על-פי מחקרו של ולדימיר לייקין, הפרק "על השיר" דוגית נוסעת - זֶמֶרֶשֶׁת, באתר www.zemereshet.co.il
- ^ פרק "סיפור שיר" דוגית נוסעת - זֶמֶרֶשֶׁת, באתר www.zemereshet.co.il
- ^ הפרק "מילים" דוגית נוסעת - זֶמֶרֶשֶׁת, באתר www.zemereshet.co.il
- ^ דוגית היא סירת דיג קטנה או סירה קטנה המשמשת להובלת נוסעים ומטען קל מן הסירה הגדולה לחוף ובחזרה בהיעדר מזח נגיש.