לדלג לתוכן

דונלד ריגן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דונלד ריגן
Donald Regan
דונלד ריגן
דונלד ריגן
לידה 21 בדצמבר 1918
קיימברידג', מסצ'וסטס, ארצות הברית
פטירה 10 ביוני 2003 (בגיל 84)
ויליאמסבורג, וירג'יניה, ארצות הברית
שם מלא דונלד תומאס ריגן
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות הלאומי ארלינגטון, ארלינגטון, וירג'יניה, ארצות הברית
השכלה
מפלגה המפלגה הרפובליקנית עריכת הנתון בוויקינתונים
ראש סגל הבית הלבן ה־11
4 בפברואר 198527 בפברואר 1987
(שנתיים)
תחת נשיא ארצות הברית רונלד רייגן
מזכיר האוצר של ארצות הברית ה־66
22 בינואר 19811 בפברואר 1985
(4 שנים)
תחת נשיא ארצות הברית רונלד רייגן
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דונלד תומאס "דון" רִיגֶןאנגלית: Donald Thomas "Don" Regan;‏ 21 בדצמבר 191810 ביוני 2003) היה מזכיר האוצר ה־66 של ארצות הברית בשנים 19811985 וראש סגל הבית הלבן בשנים 1985–1987, שני התפקידים בממשלו של הנשיא רונלד רייגן. בקבינט של רייגן הוא היה זה שדחף ליישום הקו הכלכלי שכונה "רייגנומיקס" לקיצוץ במיסים כאמצעי ליצירת מקומות עבודה והגברת הייצור.

טרם כהונתו בממשל הוא למד באוניברסיטת הרווארד ולאחר מכן שירת בחיל הנחתים של ארצות הברית, שם הוא הגיע לדרגת לוטננט קולונל. ב־1946 הוא החל לעבוד במריל לינץ', שם הוא שימש כיושב הראש והמנהל הכללי של החברה בשנים 19711980.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דונלד ריגן נולד בקיימברידג', מסצ'וסטס לקתלין (לבית אהרן) וויליאם פרנסיס ריגן. מוצאו היה אירי-קתולי. ב־1940 סיים ריגן לימודי תואר ראשון באנגלית באוניברסיטת הרווארד והמשיך את לימודיו בבית הספר הרווארד למשפטים, לפני שפרש מלימודיו כדי להתגייס לחיל הנחתים של ארצות הברית עם פרוץ מלחמת העולם השנייה.

הוא שירת בזירת אסיה והאוקיינוס השקט והגיע לדרגת לוטננט קולונל. הוא היה מעורב בחמש מערכות חשובות, כולל קרב גוודלקנל וקרב אוקינאווה.

ב־1942 נשא ריגן לאישה את אן ג'ורג' ביוקנן. לזוג נולדו חמישה ילדים.

קריירה בוול סטריט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב־1946, לאחר המלחמה, הצטרף ריגן לחברת מריל לינץ', כמנהל חשבונות מתלמד. הא התקדם בסולם הדרגות ובסופו של דבר היה ב־1971 ליושב הראש והמנהל הכללי של החברה. בשנה זו הונפקו מניות החברה לציבור. בתפקיד זה הוא שימש עד 1980.

ריגן היה אחד מהמנהלים המקוריים של התאגיד להגנה על משקיעים בניירות ערך (Securities Investor Protection Corporation) ושימש כסגן יושב ראש הבורסה לניירות ערך בניו יורק בשנים 19731975. הוא היה תומך מרכזי בחברות ברוקראז' חדשות שהונפקו לציבור, משימה שאותה הוא ראה כצעד חשוב במודרניזציה של וול סטריט. בניהולו עברה מריל לינץ' את ההנפקה הראשונה שלה לציבור ביוני 1971 והייתה לחברת וול סטריט השנייה שעברה מהלך כזה. במהלך התקופה בה שימש בשני תפקידים אלו, דחף ריגן להפסקת הנוהג של עמלות מינימום קבועות לברוקרים, שהיו התשלומים שחבורת הברוקראז' גבו מהלקוחות על כל פעולת קנייה ומכירה של ניירות ערך שנעשו בשמם. ריגן ראה את המצב הזה כמגבלה בעלת אופי קרטלי. שדלנותו בנושא הייתה בעלת חשיבות בביטול העמלות הללו ב־1975.

בממשל רייגן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב־1981 מינה הנשיא רונלד רייגן את ריגן כמזכיר האוצר בממשלו, והפך אותו לדוברו לנושאי המדיניות הכלכלית שלו, שכונתה "רייגנומיקס". הוא סייע לתכנן את השינויים בחוקי המיסים, להפחית את שיעורי מס ההכנסה, ולהעלאת המיסוי לתאגידים. ב־1985 הוא החליף במפתיע תפקידים עם ראש סגל הבית הלבן, ג'יימס בייקר. כראש הסגל היה ריגן מעורב ברמה היומיומית בניהול מדיניות הבית הלבן, וכתוצאה מכך הוביל בהמשך יורשו של ריגן בתפקיד, הווארד בייקר, מהלך לתיקון המצב בו נחשב ריגן כ"ראש ממשלה" בתוך מה שהפך בהדרגה ל"נשיאות קיסרית" (Imperial Presidency). במהלך ארבע שנותיו כמזכיר האוצר, לא קיים ריגן אפילו פגישה אחת בארבע עיניים עם הנשיא רייגן. ריגן נאלץ להתפטר בשל אי הסכמות חוזרות ונשנות עם הגברת הראשונה ננסי רייגן על כך שלא עלה בידו להכיל את הנזק הפוליטי המתמשך שנגרם לנשיא בשל פרשת איראן-קונטראס.

בספר זיכרונותיו שיצא בשנת 1988, "לפרוטוקול: מוול סטריט לוושינגטון" (For the Record: From Wall Street to Washington) חשף ריגן את חוסר ההסכמות שלו עם הגברת רייגן, וחשף בפומבי את העובדה שהייתה לה אסטרולוגית אישית, שמאוחר יותר נחשף שמה, ג'ואן קוויגלי (אנ'), שאיתה היא התייעצה והיא סייעה להטות את החלטות הנשיא. ריגן כתב:

בתקופתי בבית הלבן כראש הסגל בני הזוג רייגן ביצעו כמעט כל מהלך או החלטה חשובים לאחר התייעצות מוקדמת עם אישה מסן פרנסיסקו [קוויגלי] שהכינה הורוסקופ כדי להיות בטוחה שהכוכבים נמצאים במיקום המתאים למהלך הרלוונטי.[1]

שנותיו האחרונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ריגן פרש לביתו בווירג'יניה עם רעייתו אן. בשנותיו האחרונות הוא בילה כמעט עשר שעות ביום בסדנת האומנות שלו בה צייר תמונות נוף.

דונלד רייגן נפטר ממחלת הסרטן ב־10 ביוני 2003, בגיל 84, בבית חולים ליד ביתו בוויליאמסבורג, וירג'יניה. הוא נטמן בבית הקברות הלאומי ארלינגטון.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דונלד ריגן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]