לדלג לתוכן

דורדון (נהר)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דורדון
Dordonha
גשר מעל הדורדון
גשר מעל הדורדון
מידע כללי
אורך 483 ק"מ
ספיקה ממוצעת 380 מ"ק לשנייה
אגן ניקוז 23,870 קמ"ר
מוצא פואי דה סנסי
גובה מוצא הנהר 1,886 מטרים
יובלים וזר, Gravouse, Gouyne, Lys, Laurence, Labiou, Mamoul, Glane, Gane, Escouach, Gardonnette, Estrop, Gamage, Eyraud, Engranne, Germaine, Mortagne, Soulège, Sombre, Tialle, Virvée, Tournefeuille, Moron, Seignal, Rouille, Ménoire, Rigaud, Nauze, Pont-Aubert, Palsou, Énéa, Durèze, Conne, Maronne, Luzège, Rhue, Caudeau, Isle, Chavanon, Diège, Ouysse, Cère, Bave, Auze, Doustre, Sumène, Couzeau, Dognon, Céou, Borrèze, Barailler, Ruisseau de l'Artaude, Cacrey, Burande, Triouzoune, Tourmente, Souvigne, Couze, Sourdoire, Gestas, Lidoire, Canaudonne (ruisseau) עריכת הנתון בוויקינתונים
שפך ז'ירונד
מדינות באגן הניקוז צרפת
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נהר דורדוןצרפתית: Dordogne, באוקסיטנית: Dordonha) הוא נהר בדרום צרפת שמתחיל בפואי דה סנסי (Puy de Sancy) שהוא ההר הגבוה במאסיף סנטרל ובמורדו הוא מתלכד עם הנהר גארון, והם יוצרים יחד את שפך הנהר ז'ירונד. הז'ירונד זורם לאוקיינוס האטלנטי.

אגן ניקוזו של הנהר הוכרז ב-2012 על ידי אונסק"ו כשמורה ביוספרית.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שלא כפי שניתן לחשוב, השם אינו שם חדש שנוצר מהלחם של Dore (זהב) ו-Dogne. אלא מדובר על שם ותיק שהגיע מקלטית שבה הקידומת Dur או Dour (מים) ייצגה שמות של נהרות כמו נהר דורו. השם הראשון שניתן לנהר שעליו ידוע הוא Durānius[1] ולאחר מכן נקרא בשמות נוספים כמו Dorononia fluvius[2], Dornonia במאה השביעית ולבסוף Dordonia במאה ה-11.

הנהר דורדון יוצא מהר הגעש הרדום פואי דה סנסי שהוא ההר הגבוה במרכז צרפת. הנהר נוצר באיחוד של שני פלגי הרים, הדור, שמתחיל בראש ההר בגובה של 1,885 מטר, והדון שמתאחד איתו בגובה 1,366 מטר.

הוא זורם כ-500 ק"מ עד העיירה אמבז שבמחוז ז'ירונד, שם הוא מתאחד עם הגארון שיחד יוצרים את שפך הנהר ז'ירונד.

הדורדון עצמו עובר דרך שישה מחוזות ואגן הניקוז שלו עובד דרך חמישה מחוזות נוספים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דורדון בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]