לדלג לתוכן

דייוויד פטרי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דייוויד פטרי
David Petrie
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 9 בספטמבר 1879
באנפשייר, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 באוגוסט 1961 (בגיל 81)
סידמות', הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הודו, הראג' הבריטי, הדומיניון של הודו עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות הצבא הבריטי עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1900–1946 (כ־46 שנים)
תפקידים בשירות
המנהל הכללי השלישי של שירות הביטחון הבריטי
עיטורים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סר דייוויד פטריאנגלית: David Petrie;‏ 9 בספטמבר 18797 באוגוסט 1961) היה מומחה מודיעין, מבכירי משטרת הודו הבריטית, והמנהל הכללי השלישי של שירות הביטחון הבריטי (MI5) בשנים 1941-1946.

שירותו בהודו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דייוויד פטרי נולד בסקוטלנד ב-1879. לאחר שסיים את לימודיו לתואר מוסמך באוניברסיטת אברדין התגייס בשנת 1900 למשטרת הודו הבריטית. הוא שירת בתפקידי מנהלה וחקירות פליליות בחבל פנג'אב ובאחד מחבלי פקיסטן דהיום. פטרי ניהל את חקירת ניסיון ההתנקשות במשנה למלך הלורד הרדינג ב-1912 ושנתיים אחר כך הצליח ללכוד את מבצעיו. על כך הוענקה לו מדליית משטרת המלך (King's Police Medal). באותה שנה נפצע בקרב יריות עם מורדים סיקים ונשלח לבריטניה להחלמה.

ב-1915, לאחר פרוץ מלחמת העולם הראשונה, שב להודו ונשלח לשרת כקצין מודיעין בבנגקוק שבתאילנד עד 1916, שם חקר את הקשרים בין מורדים לאומנים הודים לבין שירותי המודיעין של הקיסרות הגרמנית. בעקבות עבודתו שם הוא הוזמן על ידי ממשלת הודו הבריטית להקים עבורה שירות מודיעין עצמאי, שבראשו עמד עד 1919. הוא גייס עבורו סוכנים ומודיעים בסינגפור, אינדונזיה, הפיליפינים הונג קונג, סין ויפן. בעקבות שירותו זה הוענקו לו תוארי חבר מסדר האימפריה ההודית ומפקד מסדר האימפריה הבריטית.

ב-1920 הוצע לפטרי תפקיד ניהול המחלקה לחקירות פליליות במשטרת הודו הבריטית, אך הוא סירב לקבלו. עד 1924 שירת בתפקידים בכירים שונים במשטרת הודו הבריטית, ואז קיבל על עצמו את התפקיד שדחה קודם לכן. תחתיו זכתה המחלקה לשם חדש – "לשכת המודיעין של משרד הפנים של ממשלת הודו". בניהולו פעלה המחלקה לסיכול טרור ואלימות בחבליה השונים של הודו בתיאום עם ארגוני המשטרה המקומיים שלהם. ב-1929 הוענק לפטרי תואר מפקד המסדר הוויקטוריאני המלכותי. ב-1931 הוא סיים את תפקידו כמנהל לשכת המודיעין ההודית והיה לחבר בנציבות השירות הציבורי ההודית (Indian public services commission) ובהמשך הועמד בראשה. כמו כן עמד בראש אגודת הצלב האדום ההודית. ב-1936 פרש מן השירות הציבורי בהודו.

לאחר פרישתו בילה זמן מה במזרח התיכון ובמזרח אפריקה. בשלהי 1937 סייע לחברו ועמיתו צ'ארלס טגארט בניסוח ההמלצות לארגון מחדש של משטרת המנדט בארץ ישראל בימי המרד הערבי הגדול. אז שב לבריטניה ונראה היה כי הקריירה המקצועית שלו הגיעה לסיומה, אך ב-1940, לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה, הצטרף לחיל המודיעין של הצבא הבריטי והוצב בקהיר שבמצרים.

בשלהי 1940 נקרא פטרי ללונדון בהמלצתו של סטיוארט מנזיס, ראש שירות המודיעין החשאי של בריטניה (MI6) והוצע לו תפקד המנהל הכללי של שירות הביטחון הבריטי. שירות זה נחשב אז כמצוי במצב עגום. מייסדו ומנהלו סר ורנון קל (Vernon Kell) הועבר מתפקידו באביב 1940, ובהמשך השנה פוטר גם ממלא מקומו אוסוולד אלן הארקר (Oswald Allen Harker).

פטרי ביקש לבחון תחילה את מצבו של שירות הביטחון. הדו"ח שלו מפברואר 1941 הראה כי התרחבותו המהירה של הארגון – כח האדם שלו גדל פי שבעה בשנתיים שלפני כן – הביאה לשורה של בעיות ניהוליות קשות ודמורליזציה בקרבו. פטרי הסכים לקבל את ניהול הארגון לידיו מאפריל 1941 מתוך ההבנה שתינתן לו סמכות מלאה לפעול לפי הבנתו.

תחת מנהיגותו ההחלטית והישירה של פטרי, שמיזג יכולת ניהולית עם הבנה של עבודת המודיעין בשטח, השתפרו תפקודו ויעילותו של השירות. הוא ערך ארגון מחדש של השירות, שהצליח בתקופתו בין השאר לשלוט בכל רשת המרגלים שהחדירה גרמניה לבריטניה ולנצל רבים מהם כסוכנים כפולים על מנת להזין את הגרמנים במידע כוזב ומטעה (פעולה זו זכתה לשם Double Cross System). הצלחה זו התאפשרה למרות מחלוקת בין השירות לבין MI6 לגבי סוגיות בהפעלת הסוכנים, שפטרי ניסה אך לא הצליח ליישב. לעומת זאת נכשל השירות בתקופתו בסיכול פעילות הריגול הסובייטית בבריטניה.

בסיום המלחמה הוענקו לפטרי תואר אביר מפקד מסדר מיכאל הקדוש וג'ורג' הקדוש ועיטורים של ארצות הברית, הולנד וצ'כוסלובקיה. ב-1946 פרש מניהול שירות הביטחון.

פטרי היה נשוי ללא ילדים. הוא נפטר בבריטניה ב-1961.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]