דלקת קיבה ניוונית
דלקת קיבה אטרופית | |
תחום | גסטרואנטרולוגיה |
---|---|
קישורים ומאגרי מידע | |
eMedicine | 176036 |
MeSH | D005757 |
דלקת קיבה ניוונית (גם: דלקת קיבה אטרופית, באנגלית: Atrophic gastritis) היא תהליך של דלקת כרונית ברירית הקיבה בבטן. דלקת זו, מובילה לאובדן של תאי בלוטות הקיבה ולהחלפתם בסופו של דבר ברקמות סיביות, וברקמות מעיים.
השלכות
[עריכת קוד מקור | עריכה]דלקת זו יכולה להוביל לפגיעה בהפרשת הקיבה של חומרים חיוניים כמו חומצה הידרוכלורית, פפסין וחומרים חשובים אחרים, דבר אשר מוביל לבעיות עיכול. הנפוצים ביותר הם חוסר בוויטמין B12, אשר גורם לאנמיה מגלובלסטית, וחוסר ספיגת ברזל אשר מובילה לאנמיה של מחסור בברזל.[1]דלקת זו יכולה להיווצר מזיהום מתמשך עם הליקובקטר פילורי, או שהיא יכולה להיות מחלה אוטואימונית. לאלו הסובלים מהמחלה כמחלה אוטואימונית, יש סיכוי גבוה לפתח קרצינומה בקיבה, מחלת השימוטו ואכילוהידריה(אנ').
סימנים וסימפטומים
[עריכת קוד מקור | עריכה]יש אנשים הסובלים מדלקת קיבה אטרופית והם אסימפטומטיים. עם זאת יש חולים סימפטומטיים והן בעיקר נשים. סימנים הקשורים לדלקת קיבה אטרופית הם בעיקר אלה הקשורים למחסור בברזל: עייפות, תסמונת הרגליים חסרות המנוחה, ציפורניים שבירות, נשירת שיער, תפקוד חיסוני לקוי וריפוי פצעים לקוי.[2] בנוסף ישנם עוד תסמינים כגון: התרוקנות קיבה מעוכבת (85% מהמקרים), נוירופתיה היקפית (25% מהמקרים),תסמיני רפלוקס קיבתי-ושטי (25% מהמקרים), חריגות אוטונומיות ואובדן זיכרון (פחות נפוצים, מופיעים ב-1%–2% מהמקרים). כמו כן יש דיווח על הפרעות פסיכיאטריות שונות כגון: מאניה, דיכאון ,הפרעה טורדנית-כפייתית, פסיכוזה, ולקות קוגניטיבית.[3] דלקת קיבה מסוג A פוגעת בעיקר בגוף או בתחתית הקיבה ושכיחה יותר באנמיה ממארת. דלקת מסוג B משפיעה בעיקר על האנטרום, היא יותר שכיחה בזיהום עם הליקובקטר פלורי. דלקת קיבה אטרופית מופיעה בתדירות גבוהה (שכיחות, 28%) באוכלוסיות מבוגרים לבנים, כאשר סוג B שכיחה פי ארבעה בהשוואה לסוג A.[4]
תנאים קשורים
[עריכת קוד מקור | עריכה]אנשים עם דלקת קיבה אטרופית נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות של אדנוקרצינומה בקיבה.[5] אסטרטגיית המעקב האנדוסקופית האופטימלית אינה ידועה, אך יש להסיר את כל הגושים והפוליפים בחולים אלה.
גורמים
[עריכת קוד מקור | עריכה]מחקרים עדכניים הראו כי דלקת קיבה אטרופית שנובעת ממחלה אוטואימונית, היא תוצאה של מערכת החיסון שתקפה את התאים הדופניים.[6] דלקת קיבה אטרופית מטפלסטית סביבתית, נובעת מגורמים סביבתיים, כמו דיאטה וזיהום עם הליקובקטר פילורי. לרוב היא מוגבלת לגוף הקיבה. חולים עם דלקת זו, נמצאים בסיכון מוגבר לקרצינומה בקיבה.
דלקת קיבה אטרופית אוטו גרונית, היא סוג של דלקת קיבה אטרופית המאופיינת בתגובה חיסונית המכוונת לכיוון תאים דופניים, ופקטורים פנימיים. נוכחות נוגדנים לתאיים דופניים ולפקטורים פנימיים, היא ממצא אופייני. לאחר מכן תגובת מחלת חיסון העצמי מביאה להרס של התאים הדופניים, מה שמוביל לאכילוהידריה עמוקה (ורמות גסטרין גבוהות ). יצור לקוי של גורמים פנימיים מוביל לחוסר ספיגה של ויטמין B ואנמיה ממארת. דלקת זו בדרך כלל מוגבלת לגוף הקיבה או לתחתיתה. אכילוהידריה משרה היפרפלזיה של תאי G (ייצור גסטרין), דבר המוביל להיפרגסטרינמיה, הגסטרין מפעיל אפקט הזנה על תאי ECL ( אשר אחראים על הפרשת היסטמין). זה אחד המנגנונים המשוערים המסבירים את ההמרה הממאירה של תאי ECL לגידולים קרצינואידים.
אבחון וסיווג
[עריכת קוד מקור | עריכה]איתור נוגדי תאיים דופניים, נוגדן גורמים פנימיים ונוגדנים של הליקובקטר פלורי, בשילוב עם גסטרין בנסיוב יעילים למטרות אבחון.[7] ניתן להבחין בין שני סוגים של דלקת קיבה אטרופית, סוג A ו- B, על בסיס פיזור המחלה בבטן ותוצאות של בדיקות סרולוגיות שקשורות למחלת חיסון עצמי. בדלקת מסוג A, הבדיקה לנוגדן של תאים דופניים היא חיובית ורמות הגסטרין בנסיוב הן גבוהות, מה שמשקף קרום העייתי שלם שניתן להוכיח גם על ידי ביופסיה. בדלקת מסוג B הבדיקה לתאים דופניים היא שלילית ורמות הגסטרין בנסיוב נמוכות, מה שמשקף נזק אנטריאלי. במחקרים המוקדמים הוצע הרעיון,כי ניתן לסווג דלקת קיבה אטרופית בהתאם לרמת התקדמות כ"סוג סגור" או "סוג פתוח",[8] אולם לא קיים סיווג אוניברסלי החל משנת 2017.
טיפול
[עריכת קוד מקור | עריכה]תרופות אימונוסופרסיביות וכימותרפיה בשילוב תרופות אנטי פלסטיות, הן אפשרויות טיפול פוטנציאליות עבור דלקת קיבה אטרופית. במקרה של סרטן הקיבה מאובחן, ייתכן שתדרש כריתת קיבה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Xu Gao, Yan Zhang, & Hermann Brenner. (2017). Associations of Helicobacter pylori infection and chronic atrophic gastritis with accelerated epigenetic ageing in older adults. British Journal of Cancer, 117(8), 1211-1214
- Young-Jae Hwang, Nayoung Kim, Chang Yong Yun, Min Gu Kwon, Sung Min Baek, Yeong Jae Kwon, . . . Dong Ho Lee. (2018). Predictive Factors for Improvement of Atrophic Gastritis and Intestinal Metaplasia: A Long-term Prospective Clinical Study. The Korean Journal of Helicobacter and Upper Gastrointestinal Research, 18(3), 186-197
- Zhao, Xia, Wu, Menglian, Zhang, Dan, Sun, Yaoyao, Yang, Yang, Xie, Hui, . . . Zhang, Shuhong. (2018). The relationship of interpersonal sensitivity and depression among patients with chronic atrophic gastritis: The mediating role of coping styles. Journal of Clinical Nursing, 27(5-6), E984-E991
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ "Concomitant alterations in intragastric pH and ascorbic acid concentration in patients with Helicobacter pylori gastritis and associated iron deficiency anaemia", Annibale B, Capurso G, Lahner E, Passi S, Ricci R, Maggio F, Delle Fave G (April 2003).)
- ^ Stefanie Kulnigg-Dabsch(2016) . "Autoimmune gastritis". Wien Med Wochenschr. 166: 424–430. 2013-10-18.,/10.1007/s10354-016-0515-5
- ^ j.autrev.2018.08.011Sara Massironi, Alessandra Zilli, Alessandra Elvevi, Pietro Invernizzi (2019). "The changing face of chronic autoimmune atrophic gastritis: an updated comprehensive perspective". Autoimmun Rev. 18: 215–222.
- ^ Autoimmune gastritisדלקת קיבה אוטואימיונית
- ^ "Helicobacter pylori evolution during progression from chronic atrophic gastritis to gastric cancer and its impact on gastric stem cells"Giannakis M, Chen SL, Karam SM, Engstrand L, Gordon JI (March 2008) .2008PNAS..105.4358GProc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 105 (11)
- ^ "Autoimmune Metaplastic Atrophic Gastritis: Gastritis and Peptic Ulcer Disease: Merck Manual Professional".Nimish Vakil, MD, Clinical Adjunct Professor, University of Madison School of Medicine and Public Health.MSD Manual Professional Version. Merck & Co
- ^ Minalyan A, Benhammou JN, Artashesyan A, Lewis MS, Pisegna JR (2017) ."Autoimmune atrophic gastritis: current perspectives"doi:10.2147/CEG.S109123.
- ^ Kimura, K.; Takemoto, T. (2008). "An Endoscopic Recognition of the Atrophic Border and its Significance in Chronic Gastritis" doi:10.1055/s-0028-10980860013-726X
הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.