דני קרפל (שדרן)
![]() | |
דני קרפל | |
לידה | 9 באוגוסט 1954 |
---|---|
פטירה | 2 במרץ 2016 (בגיל 61) |
מדינה | ישראל |
עיסוק | עורך מוזיקה, שדרן רדיו |
דני קרפל (9 באוגוסט 1954 – 2 במרץ 2016) היה עורך מוזיקה ושדרן רדיו ישראלי, שעבד במשך שנים רבות בגלי צה"ל. מבקר מוזיקה ויועץ מוזיקלי, בעיקר בתחום הג'אז.
ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]
דני קרפל נולד בכרכור, גדל במושב עין עירון עד גיל 5 והתגורר במשך מרבית שנותיו ברמת גן. אחיו הוא המוזיקאי אבי קרפל ("הסגנונות" ו"עוזי והסגנונות") ובזכותו נחשף למוזיקה מגיל צעיר.
קרפל היה מוכר בעיקר בזכות הידע הנרחב והמעמיק שלו בתחום הג'אז לסוגיו השונים. הוא ערך והגיש את תוכנית הג'אז השבועית של גלי צה"ל, "קול הג'אז הזה", הגיש תוכניות רדיו שונות בתחום המוזיקה הישנה והנוסטלגית, "אולדיז" (Oldies), וביניהן "כאלה היו השירים שהיו", "יופי של שירים", ו"לבקשת הקהל", הגיש את "ציפורי לילה" ו"לא רוצים לישון" ובימי חמישי ערך את תוכנית המוזיקה העברית הנוסטלגית, "ארבע אחרי הצהריים".
במסגרת כיסוי תחום הג'אז השתתף בפסטיבלים בינלאומיים רבים וראיין עשרות יוצרי ג'אז מרכזיים. כמו כן, שימש כעורך מקצועי לתרגום לעברית של הספר "ג'אז"[1] מאת ז׳ראל ארנו וז׳אק שנל.
בנוסף לעיסוקו בגלי צה"ל, טיפח קרפל קריירה ענפה סביב אהבתו הגדולה למוזיקה: שימש יועץ מוזיקלי לתוכניות טלוויזיה שונות, היה המנהל האמנותי של פסטיבל "ג'אז, בלוז ווידאו טייפ" והיה מבקר הג'אז של העיתון "ידיעות אחרונות" ושל המקומון "תל אביב". שימש גם מרצה מבוקש בנושא הג'אז, וכיהן כחבר מן המניין במדור למוזיקה של משרד החינוך והתרבות.
למרות מחלת הפרקינסון שתקפה את גופו בשנת 2002, המשיך לערוך ולהגיש את תוכניות הרדיו השונות בגלי צה"ל במשך כ-10 שנים נוספות. עקב מצבו הבריאותי, הוא החל לאחר מכן לערוך את תוכנית הדגל "קול הג'אז הזה" וכן את התוכנית "ארבע אחרי-הצהריים" מביתו. הדבר הסתייע בעזרתם של הקריינים עופר חזות, תמר עמית יוסף ונוגה קליין, אשר הגישו אותן במקומו.
בשנת 2006 זכה בפרס שר החינוך, התרבות והספורט על תרומתו בתחום המוזיקה. בשנים אלה גם ערך את סדרת "ג'אז חם" במוזיאון תל אביב לאמנות.
בחודש נובמבר 2015 ערכו גלי צה"ל אירוע פרידה מקרפל לאחר כמעט 42 שנים בהן שירת בתחנה. האירוע נערך בבית היוצר שבנמל תל אביב.[2]
קרפל נפטר ב-2 במרץ 2016, לאחר מאבק ממושך במחלת הפרקינסון.[3]
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ערן סויסה, "אני כבר מתגעגע", באתר ישראל היום, 18 בנובמבר 2015
- בן שלו, פרידה מדני קרפל, איש הרדיו שתרם יותר מכל לג'ז הישראלי, באתר הארץ, 2 במרץ 2016
- איש גלי צה"ל דני קרפל הלך לעולמו, אתר מאקו, 2 במרץ 2016
- איש גלצ דני קרפל הלך הלילה לעולמו, גל"צ, 2 במרץ 2016
- אבישי מתיה, סקרן, מגוון, קשוב ובעל אהבה טהורה למוזיקה: פרידה מדני קרפל, באתר מעריב אונליין, 3 במרץ 2016
- דינה חלוץ, אלמנתו של קרפל: 'בכל פעם שנלקח מדני דבר שקשור לרדיו, משהו בו מת', באתר Xnet, 22 ביוני 2017
הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ^ רועי הרצליך, איך אומרים ג'אז בעברית?, באתר ynet, 6 באוגוסט 2018
- ^ הג'אז בנשמתו: בגלצ ערכו אירוע פרידה מדני קרפל, גל"צ
- ^ שדר גל"צ דני קרפל הלך לעולמו לאחר מאבק במחלת הפרקינסון, באתר מעריב אונליין, 2 במרץ 2016