לדלג לתוכן

דק-פרי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןדק-פרי
דק-פרי "אורנג' ג'וּבּילי"
דק-פרי "אורנג' ג'וּבּילי"
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צינוראים
משפחה: ביגנוניים
סוג: דק-פרי
שם מדעי
Tecoma Juss.
ז'יסייה

דק-פרי (Tecoma) הוא סוג של עצים או שיחים ממשפחת הביגנוניים, הכולל שבעה מינים בלבד, הגדלים באזורים סובטרופיים וטרופיים בדרום אמריקה הצפונית וצפון אמריקה הדרומית[1][2]. דק-פרי הוכנס לארצות רבות כצמח תרבות עמיד לתנאי אקלים מגוונים. תכונותיו ועמידותו הקלו על התאקלמותו, וגרמו להתפשטותו באזורים רבים בעולם מחוץ לתחום תפוצתו הטבעי. נוסף על כך, הוא הפך לצמח פולש בתת-היבשת ההודית, ארגנטינה, אוסטרליה, דרום אפריקה, איי האוקיינוס השקט ואזורים טרופיים באסיה. סוג זה, כמו כל משפחת הביגנוניים, אינו מיוצג בצמחיית הבר של ישראל. עם זאת, מספר מינים גנניים מהמשפחה, במיוחד דק-פרי זקוף ודק-פרי מכונף, נקלטו היטב והפכו לנפוצים בגינות ובשטחי הנוי בישראל.

השם המדעי Tecoma מגיע מהשפה הילידית נהואטל (שפתם של בני האצטקים), שבה המילה "tecomaxochitl" התייחסה לפרחים דמויי צינור, כמו אלה שנמצאים בצמחים מסוג זה. השם מתאר את צורת הפרח הצינורית האופיינית למינים בסוג דק-פרי, שהתפתחו למשוך מאביקים כמו ציפורים וחרקים, המתאימים לפרחים ארוכים וצרים אלה. לסוג דק-פרי שם ישן ונרדף, Stenolobium, שפירושו ביוונית "אונות צרות" (steno = צר, lobium = אונה), והוא מתייחס לעלעלים הצרים של העלים. השם העברי דק-פרי ניתן לסוג משום צורתו של הפרי הארוך והדק, אם כי השם טקומה אף הוא נפוץ בישראל ואין לבלבלו עם הסוג טקומית (Tecomaria).

השם העממי הנפוץ trumpetbush משמעותו "שיח החצוצרה", והוא ניתן לו בשל צורת פרחיו הדומים לחצוצרה.

מאפיינים מורפולוגיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מערך טיפוסי של אבקנים ועמוד שחלה של דק-פרי מכונף
גביע של דק-פרי מכונף

דק-פרי (Tecoma) הוא סוג הכולל שיחים זקופים או עצים קטנים. הלוואים חסרים. העלים נגדיים ועשויים להיות פשוטים (במינים מתורבתים) או מורכבים-מנוצים פעם אחת, עם מספר בלתי זוגי של עלעלים נגדיים ומשוננים, ולעיתים בעלי שלושה עלעלים בלבד. העלים כמעט ואינם מאבדים את צבעם כאשר הם מתייבשים. העלעלים נגדיים ושפתם משוננת (בדרך כלל תמימה במינים מתורבתים) ובעלי בלוטות שעירות (hairy domatia).

התפרחת אמירית (בקצה הענף), ויכולה להופיע באשכולות קטנים או בתִּירְסִים (Thyrses) - סוג תפרחת שבה הציר הראשי מתפתח כתפרחת בלתי מסוימת, בעוד סעיפי המשנה גדלים כתפרחת מסוימת.

הפרחים גדולים ובולטים, בלתי-סימטריים. עלי הכותרת מאוחים בבסיסם לצינור והם נושרים כיחידה אחת שלמה[3].

הגביע דמוי ספל עד פעמון, בעל 5 אונות קטנות ומשולשות.

הכותרת צהובה או צהובה עם גוונים כתומים ואדומים, דמוית צינור, פעמון או משפך צר. צינור הכותרת באורך 3.5 עד 5 ס"מ והאגן בעל 5 אונות מפותחות שחופפות זו לזו בניצן. לאונות יש ריסים קטנים או שערות עדינות בקצותיהן (ריסניות), והן כמעט שוות בגודלן.

האבקנים ארבעה ומסודרים בזוגות, כאשר שניים מהם ארוכים באופן מובהק מהשניים האחרים. הם קבועים על צינור הכותרת, ובולטים מחוץ לכותרת או חבויים בתוכה. בנוסף לזוגות האבקנים הפוריים, ישנו אבקן עקר, מנוון וקצר מהם.

המאבקים מפושקים בדרכים שונות, קירחים או בעלי שערות. גרגירי האבקה מאורכים, עם 3 חריצים (3-colpate), ומכוסים בשכבת אקסין עם מבנה דמוי רשת מיקרוסקופית.

השחלה גלילית וצרה, מכוסה בקשקשים עדינים ובעלת שתי מגורות, כאשר הביציות מסודרות בשני טורים בכל מגורה. עמוד השחלה לרוב דקיק עם צלקת בת שתי אונות. הדיסק (disc) שנמצא בין בסיס השחלה למצעית הפרח, מתפקד לרוב כצופן וצורתו בין ספל קטן (cupular) לכרית (pulvinate).

הפרי הוא הלקט נפתח, מוארך ודחוס במקביל למחיצה אך נפתח בניצב לה בשתי קשוות גלדניות, חלקות וקירחות למדי.

הזרעים רבים, דקים, בעלי שני כנפיים שקופות-קרומיות המובחנות בחדות מגוף הזרעים[4].

מיני התרבות בישראל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסוג דק-פרי כולל 7 מינים שמוצאם הטבעי מצפון אמריקה הדרומית, פרט לדק-פרי זקוף שמקורו גם בדרום אמריקה הצפונית. חלק מהמינים אוקלמו ברחבי העולם, אבל דק-פרי זקוף התאזרח בארצות רבות ואף הפך למין פולש.

דק-פרי הכף הוא שם נרדף לטקומית הכף (Tecomaria capensis) ואינו נכלל ברשימה זו.

בישראל אוקלמו 3 מיני תרבות:

  1. דק-פרי מכונף (Tecoma fulva subsp. guarume) הוא שיח או עץ נמוך ירוק-עד וזקוף שמוצאו הטבעי בדרום-מערב פרו, בעיקר באזורים טרופיים יבשים עונתיים שמוצאו הטבעי בדרום-מערב פרו, בעיקר באזורים טרופיים יבשים עונתיים[5]. תת-מין זה כולל את הזן המוכר דק-פרי 'אורנג גובילי' (Tecoma Orange Jubilee)[6].
  2. דק-פרי זקוף (Tecoma stans) הוא מין עץ הכולל 4 זנים שגדלים בעיקר ביערות גשם טרופיים לחים באמריקה הטרופית והסובטרופית[7]. שניים מהם אוקלמו בישראל:
    1. דק-פרי זקוף 'אנגוסטטה' (Tecoma stans var. angustata Rehder) שתחום התפוצה הטבעי של זן זה הוא דרום אריזונה עד דרום-מערב טקסס וצפון מקסיקו. זהו שיח או עץ קטן המגיע לגוה של מטר אחד עד 5 מ' והוא גדל בעיקר בבתי גידול מדבריים או בתי גידול המאופיינים בצמחיית שיחים נמוכה ויבשה, באקלים יבש למחצה או צחיח. אזורים כאלה מתאפיינים במשקעים נמוכים, עם עונה יבשה ממושכת[8]. זן זה מכונה דק-פרי זקוף זן 'צר-עלים'. הוא נבדל מהמינים האחרים בעלעלים צרים יותר, משוננים בצורה חדה ועמוקה יותר. העלעלים הללו צרים מאוד, צורתם דמוית אזמל צרה עד כמעט סרגליים, לרוב עם קצה מחודד וארוך, באורך של 1.6 עד 7 ס"מ לעיתים רחוקות 10 ס"מ וברוחב של 0.4 עד 1.5 ס"מ לעיתים רחוקות עד 1.9 ס"מ. לעיתים העלעלים מחולקים עמוקות, מה שהופך את העלה לכמעט מנוצה פעמיים.
    2. דק-פרי זקוף זן 'טיפוסי' (Tecoma stans var. stans) זן זה הגדל בעיקר באזורים הטרופים יבשים עונתיים ממקסיקו ועד צפון ארגנטינה, ומפלורידה ועד הקריביים. אליו שייך הזן 'גולדסטאר'[9].
  3. דק-פרי ערמוני (Tecoma castanifolia) - שיח או עץ קטן הגדל בעיקר באזורי יערות גשם טרופיים לחים במערב אקוודור. בישראל מוכר הזן התרבותי 'הגר'[10].

בישראל מוכרים המכלואים:

  1. דק-פרי 'סאנרייז' ( T. fulva subsp. garrocha x T. stans angustata) שהוא מכלוא בין תת-מין של דק-פרי מכונף לבין תת-מין של דק-פרי זקוף[11].
  2. דק-פרי סמיט (Tecoma x smithii) הוא מכלוא בין טקומית הכף ודק-פרי זקוף, ועל כן השם תקני אמור להיות Tecomaria x smithii

הזן התרבותי דק-פרי זקוף 'וולקני' הוזכר במקורות מסוימים, אך אין עליו מידע כלל, וייתכן שהוא אינו זן רשמי או שאינו קיים בפועל כזן נפרד. במקרים כאלה, ייתכן שהשם נוצר או הוזכר בטעות, או שמדובר בזן נדיר שטרם תועד במאגרי מידע רשמיים. אולי הכוונה דק־פרי 'סאנשיין'[11].

דק פרי מכונף

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עלה מנוצה של דק-פרי מכונף

דק-פרי מכונף (Tecoma fulva subsp. guarume) הוא שיח או עץ ירוק-עד, נמוך וזקוף, שמוצאו הטבעי בדרום-מערב פרו, בעיקר באזורים טרופיים יבשים עונתיים. שם המין fulva מתייחס בשפה הלטינית לגוון כתום-חום בהיר, ואילו שם תת-המין guarume נובע משפה ילידית של תושבי האזור.

דק-פרי מכונף מגיע לגובה של 3 עד 4.5 מטרים ורוחב של 2.5 עד 3 מטרים. הצמח פורח במכבדים של פרחים כתומים דמויי חצוצרה, בעוד שלמין הקרוב דק-פרי זקוף יש פרחים צהובים בוהקים עם עורקים אדומים, המוסיפים לאטרקטיביות שלו כצמח נוי.

מאפיינים מורפולוגיים: העלים נגדיים ומנוצים פעם אחת, עם מספר בלתי זוגי של עלעלים נגדיים ומשוננים, בדרך כלל עם 5 עד 8 זוגות, כאשר העלעל הקיצוני גדול מעט יותר. העלעלים מוארכים, ירוקים ומבריקים, ואורכם נע בין 2 ל-5 ס"מ. ציר העלה צר ומכונף קלות.

התפרחות מופיעות באשכולות אמיריים או במכבדים מורכבים באורך של עד 17 ס"מ, ולעיתים יוצאות מחיקם של העלים האמיריים.

הפרחים כתומים עם גוני צהוב ואדום, בצורת צינור או משפך המתחדדים בהדרגה כלפי הבסיס. אורך הכותרת נע בין 3.5 ל-5 ס"מ[3].

הפרי הוא הלקט מוארך, המתחדד בקצוותיו, כאשר הגביע משתייר. אורכו 5.5-7 ס"מ ורוחבו 6-8 מ"מ, מכוסה גבשושיות זעירות דמויות קשקשים דלילות ופזורות או גבשושיות נקודות רבות.

הזרעים דקים, דו-כנפיים, באורך של 4-6 מ"מ וברוחב של 9-15 מ"מ, כאשר הכנפיים קרומיות ומובחנות בחדות מגוף הזרע.

תנאי גידול והתאמה אקלימית: דק-פרי מכונף מעדיף שמש מלאה. הוא ישרוד גם בצל חלקי, אך אז מספר הפרחים יפחת. הוא סביל לקרקעות חוליות, חרסיתיות וסלעיות. קרקעות אלקליות מאוד עלולות לגרום לכלורוזיס, המביאה להצהבת העלים. שתילים צעירים דורשים השקיה תכופה לצורך התבססות השורשים, ולאחר מכן השיח עמיד יותר לבצורת. זהו צמח בעל צמיחה מהירה ונוטה למראה גבעולי ארוך. גבעולים ארוכים עם מרווחים גדולים יחסית בין העלים לאורך הגבעול, מה שגורם לו למראה "רגלי" ומעט דליל בחלקים התחתונים.

דק-פרי מכונף גדל בצורה אגרסיבית יותר באקלים חם ולח, ויקפא בטמפרטורות נמוכות מ-2- מעלות צלזיוס. מומלץ לגזום אותו בסתיו המאוחר או בחורף כדי לשלוט בגובהו ובצורתו. השיח מתרבה באמצעות זרעים וייחורים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דק-פרי בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Tecoma Juss., POWO plants of the World Online. Published on the Internet
  2. ^ Tecoma Juss., WFO: World Flora Online. Published on the Internet
  3. ^ 1 2 א. פאהן, ד. הלר, מ. אבישי, מגדיר לצמחי התרבות בישראל, תל אביב: הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1998, עמ' 401-408
  4. ^ Timothy Utteridge & Gemma Bramley, The Kew Tropical Plant Families Identification Handbook, Second Edition, Kew Publishing Royal Botanic Gardens, Kew, 2020
  5. ^ Tecoma guarume DC., WFO: World Flora Online. Published on the Internet
  6. ^ סימה קגן, דק פרי 'אורנג' ג'ובילי', באתר צמיית הגן של סימה
  7. ^ Singh, S., Miller, C.T., Singh, P. et al., comprehensive review on ecology, life cycle and use of Tecoma stans (bignoneaceae), Bot Stud 65, 2024 doi: https://doi.org/10.1186/s40529-024-00412-4
  8. ^ סימה קגן, דק־פרי זקוף אנגוסטטה, באתר צמחיית הגן של סימה
  9. ^ סימה קגן, דק-פרי זקוף זן זקוף 'גולד סטאר', באתר צמחיית הגן של סימה
  10. ^ סימה קגן, דק פרי ערמוני ׳הגר׳, באתר צמחי הגן של סימה
  11. ^ 1 2 סימה קגן, דק־פרי 'סאנרייס', באתר צמחיית הגן של סימה