לדלג לתוכן

הארי נייקוויסט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הארי נייקוויסט
Harry Nyquist
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 7 בפברואר 1889
בפסקה זו רשומה אחת נוספת שטרם תורגמה, שוודיה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 4 באפריל 1976 (בגיל 87)
הרלינגן, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Harry Theodor Nyqvist עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי תורת האינפורמציה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים שוודיה, ארצות הברית
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט Henry Andrews Bumstead עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
פרסים והוקרה
  • מדליית סטיוארט באלנטין (1960)
  • מדליית ה-IEEE (1960)
  • Rufus Oldenburger Medal (1975) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הארי תאודור נייקוויסטאנגלית: Harry Theodor Nyqvist; ‏7 בפברואר 18894 באפריל 1976) היה פיזיקאי ומהנדס חשמל שוודי־אמריקאי, בעל תרומות חשובות לפיתוח תורת האינפורמציה.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בוורמלנד, שוודיה, ללארס נייקוויסט (1847) וקטרינה אריקסדוטר (1857). היגר לארצות הברית ב-1907. למד לתואר ראשון ושני בהנדסת חשמל באוניברסיטת דקוטה הצפונית. קיבל תואר דוקטור בפיזיקה מאוניברסיטת ייל בשנת 1917. עבד במחלקת המחקר של AT&T עד שנת 1934 והמשיך כשזו הפכה למעבדות בל, עד פרישתו בשנת 1954.

זכה במדליית הכבוד מטעם איגוד מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה (IEEE) בזכות "תרומות יסודיות להבנה כמותית של רעש תרמי, שידור מידע, ומשוב שלילי". באוקטובר 1960 קיבל מדליה מטעם מכון פרנקלין עבור "ניתוחיו התאורטיים והמצאותיו הפרקטיות בתחום מערכות תקשורת ב-40 השנים האחרונות, ביניהם, עבודתו המקורית בתאוריות שידור טלגרף, רעש תרמי במולכים חשמליים, ובהיסטוריה של מערכות משוב". בשנת 1960 קיבל את מדליית ה-IEEE וב-1969 קיבל מדליה מטעם האקדמיה הלאומית להנדסה.

לאחר פרישתו התגורר בפאר שבטקסס ונפטר ב-4 באפריל 1976.

תרומותיו למדע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כמהנדס במעבדות בל, ניקוויסט תרם רבות בנושא רעש תרמי (הקרוי רעש ג'ונסון-ניקוויסט), יציבותם של מגברי משוב, טלגרפיה, פקס, טלוויזיה ובעיות תקשורת אחרות. פיתח יחד עם הרברט איווס את מכשיר הפקס הראשון של AT&T שיצא לציבור ב-1924. ב-1932 פרסם מאמר קלאסי על יציבותם של מגברי משוב. קריטריון היציבות של ניקוויסט מופיע עד היום בכל ספר לימוד על תאוריית איזון משוב.

עבודתו התאורטית המוקדמת על קביעת רוחב פס מינימלי לשידור אינפורמציה הניחה את היסודות לפיתוחים המאוחרים יותר של קלוד שאנון ולתורת האינפורמציה.

ב-1927 קבע כי מספר הפעימות שניתן לשדר בטלגרף ביחידת זמן מוגבל לפעמיים רוחב הפס. ניקוויסט פרסם את תוצאותיו במאמר "Certain topics in Telegraph Transmission Theory" בשנת 1928. החוק הוא אנלוגי לקריטריון ניקוויסט-שאנון בתורת הדגימה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הארי נייקוויסט בוויקישיתוף