הברכה
הַבְרָכָה (באנגלית: Layering; בערבית: ترقيد) היא טכניקת רבייה וגטטיבית שבה מטפלים בגבעול או בענף של צמח כדי להביא להשתרשותו בעודו מחובר עדיין לצמח האם. לאחר ההשתרשות, ניתן לנתק את הצמח החדש מצמח האם ולשתול אותו. זוהי שיטה מקובלת אצל גננים לריבוי צמחי תבלין וצמחי נוי.
הברכה מתרחשת באופן טבעי כאשר ענף נוגע באדמה והחלק הקבור מצמיח שורשים. אחר כך, אם וכאשר מתנתק הקשר עם צמח האם נוצר למעשה צמח עצמאי חדש.
הברכה ביהדות
[עריכת קוד מקור | עריכה]פעולת ההברכה מוזכרת במספר מקומות במשנה. שורש המושג הוא ב.ר.כ. על שום צורת הברך של הענף המכופף (ראו באיור).
הפעולה של הברכה נחשבת כנטיעת אילנות לגבי מספר נושאים. כך, למשל לגבי מלאכת זורע שאסורה בשבת, כתב הרמב"ם: "..הזורע זרעים או הנוטע אילנות או המבריך אילנות או המרכיב או הזומר, כל אלו אב אחד הן מאבות מלאכות ועניין אחד הוא. שכל אחת מהן לצמח דבר הוא מתכוין"[1].
גם לגבי שנת השמיטה, הרמב"ם מנה את ההברכה בין איסורי המלאכה: " … וכן המבריך או המרכיב או הנוטע וכיוצא בהן מעבודת האילנות …"[2].
לגבי איסור ערלה קיימת הבחנה בין הברכה שנשארת מחוברת לאילן המקורי, לבין הברכה שנותקה ממנו. כאשר נשאר החיבור קיים, הנטיעה אינה נאסרת באיסור ערלה[3].
במלחמת רשות בה הנוטע כרם ולא חיללו חוזר מערכי המלחמה, חוזר גם המבריך, כשמדובר על הברכה שחייבת בערלה[4].
שיטות הביצוע
[עריכת קוד מקור | עריכה]באופן כללי, ביצוע הברכה[5] הוא מסובך יותר מלקיחת ייחורים מצמח האם, אך להברכה יתרון בכך שחלק הצמח המטופל ממשיך לקבל מים והזנה מצמח האם בזמן ההשתרשות. זה חשוב לצמחים היוצרים שורשים לאט, או להפצת חלקי צמח גדולים. הברכה משמשת לעיתים קרובות למדי גם להרביית צמחי בונסאי. בנוסף ליצירת שורשים חדשים, ניתן לעשות הברכה גם לשיפור שורשים קיימים.
מכיוון שההברכה אינה רבייה מינית, הצמחים החדשים הם למעשה שיבוטים של הצמח המקורי ויהיו להם בדיוק את אותם המאפיינים הגנטיים. זה מתבטא, בין היתר, בפרחים, פירות ועלווה זהים.
גננים העוסקים בהברכה בדרך כלל מעודדים השרשה באמצעות פציעת המקום על מנת לחשוף את הגבעול הפנימי. בנוסף, אפשר לטפל במקום גם בהורמון השרשה.
ההברכה עצמה מתבצעת באחת משתי השיטות המפורטות להלן.
הברכה פשוטה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הברכה פשוטה, הנקראת גם הברכה קרקעית, מבוצעת על ידי כיפוף הגבעול כלפי מטה וקבירת אזור היעד באדמה. זהו חיקוי של הברכה טבעית שנצפית בצמחים רבים כמו פטל שענפיו מתכופפים ונוגעים בקצה שלהם באדמה, ואז מצמיחים שורשים. בשני המקרים, תהליך ההשתרשות עשוי להימשך בין מספר שבועות לשנה.
להברכה פשוטה בוחרים בדרך כלל צמחים בעלי גבעול גמיש. חופרים חור באדמה ומכופפים אליו גבעול מחלקו התחתון של הצמח. מצמידים את הגבעול לחור באמצעות יתד מתכת בצורת ח׳ ומכסים את הגבעול ואת החור באדמה. חשוב להשאיר מעל לקרקע את קצה הגבעול המכוסה עלווה, הוא החלק שיגדל לצמח החדש. הסרת מעט מהקליפה של חלק הגבעול הפונה מטה לפני הכיסוי באדמה עשויה לעזור לתהליך ההשתרשות. אם משתמשים בהורמון השרשה, מבצעים חיתוך בגבעול ממש מתחת למפרק, פותחים את החריץ שנוצר בעזרת קיסם או פיסת עץ דומה ומורחים את ההורמון לפני הכיסוי באדמה.
לאחר השלמת התהליך, משקים היטב את החלק המכוסה עד שמתחילה בו ההשתרשות. השורשים החדשים מתבססים באדמה בעוד המשך הגבעול שמעל לקרקע ממשיך לגדול. הצמח הבודד החדש עשוי לדרוש שנה עד שנתיים לפני שהוא חזק מספיק כדי לשרוד בנפרד מצמח האם. כאשר זה קורה, חותכים את הגבעול המקורי לפני החלק הקבור, ובכך מפרידים בין שני הצמחים.[6][7]
הברכת אוויר
[עריכת קוד מקור | עריכה]שיטה נוספת היא הברכת אוויר, בה אין קוברים את הגבעול באדמה. בהברכת אוויר טבעתית, פוצעים את הגבעול, מכסים אותו במצע גידול כמו טחבי עלים ועוטפים אותו ביריעת פלסטיק או חומר דומה. השורשים גדלים לתוך המצע ובבוא הזמן מופרד הגבעול מהצמח המקורי.[8] בהברכת אוויר חוסמת, במקום לפצוע את הגבעול, כורכים תיל סביבו ומפתלים את קצוות התיל עד שהוא מתוח מאוד ולוחץ בצורה חוסמת על הגבעול.[9]
בהברכה אווירית, באזור המטרה עושים פְּצָלָה באורך כ-4 ס״מ ומחזיקים אותה פתוחה בעזרת קיסם או פיסת עץ דומה; לחלופין – מסירים מהגבעול רצועת קליפה. לאחר מכן חלק הגבעול הפצוע מוקף בגוש של מצע גידול שומר לחות כגון טחבי עלים או בד, ולאחר מכן נעטף בשרוול פלסטיק שמטרתו גם למנוע אובדן לחות וגם למנוע חדירה עודפת של מים כגון מגשם. הורמון השרשה לעיתים קרובות נמרח על אזור הפצלה או הקילוף כדי לעודד צמיחת שורשים. לאחר שצמחו מספיק שורשים, מנתקים את הגבעול מצמח האב ושותלים אותו. בתקופה הראשונה יש להגן עליו מפני עודף שמש ומפני התייבשות – זאת עד שהשורשים החדשים יתייצבו. הזמן עד לאחיזה מלאה של הצמח החדש בקרקע יכול לנוע בין כמה שבועות לעונת גידול שלמה ואף יותר; זה תלוי במידה רבה במין הצמח ובחיוניותו של צמח האם.
סוגי צמחים ותועלת
[עריכת קוד מקור | עריכה]הברכה פשוטה מתאימה לצמחים גולשים או מתפשטים.[10] צמחים אלה נוטים להתפשט בצורה זו באופן טבעי, וכך נקבל צמחים נוספים ללא צורך בזריעה או בייחורים.
הברכה פשוטה היא שימושית גם כאשר צמח גולש מעל גדות העציץ שלו וענפיו צונחים הצידה. מבריכים גבעול כזה לתוך עציץ נוסף ולאחר ההשתרשות וההתבססות מנתקים אותו מצמח האם.[11]
דוגמה לשימוש מסחרי בהברכה קרקעית היא הריבוי של כנות תפוח מסדרת מולניג מורטון מאנגליה. מניחים אופקית גבעולים של צמח כנה על האדמה, וכתוצאה, ניצני צד מתחילים לצמוח כלפי מעלה. לאחר שצמיחה זו מתחילה, הגבעול המקורי נקבר מעט. עם בוא עונת השלכת, יהיו שורשים מול הענפים הצדדיים האלה, וניתן להפריד אותם כשהצמח רדום. חלקם ישמשו להרכבה וחלקם יחזרו למשתלה להפקת כנות נוספות בעונת הגידול הבאה.
הברכה קרקעית משמשת גם ליצירת שורשים חשופים על גזעי עצי בונסאי – שורשים הנקראים "nebari" בז'רגון אנשי הבונסאי.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ משנה תורה לרמב"ם, ספר זמנים, הלכות שבת, פרק ז', הלכה ג'
- ^ משנה תורה לרמב"ם, ספר זרעים, הלכות שמיטה ויובל, פרק א', הלכה ד'
- ^ ראו משנה תורה לרמב"ם, הלכות מעשר שני ונטע רבעי, פרק י', הלכה י"ד
- ^ ראו משנה תורה לרמב"ם, ספר שופטים, הלכות מלכים ומלחמות, פרק ז', הלכה ו'
- ^ אשר ורד, הרביה הוגטטיבית- עקרונות ושיטות, באתר המרכז הארצי למורי מדעי החקלאות
- ^ Ervin Evans. "Plant Propagation by Layering: Instructions for the Home Gardener - NC State University". ncsu.edu.
- ^ New Plants From Layering, Department of Horticulture, Purdue University Cooperative Extension
- ^ Bareja, Ben (2021-08-27). "What Is Air Layering, Its Advantages, and Disadvantages". Crops Review (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2023-02-13.
- ^ "Air layering as a Bonsai cultivation technique - Bonsai Empire". www.bonsaiempire.com. נבדק ב-2023-02-13.
- ^ Simple Layering of an Indoor Plant Part 1, Missouri Botanical Garden (In depth practical instructions with detailed photographic illustration, specific to indoor varieties)
- ^ Simple Layering of an Indoor Plant Part 2, Missouri Botanical Garden (In depth practical instructions with detailed photographic illustration, specific to indoor varieties)