ההמנון ההומרי לארס
ההמנון ההומרי לארס הוא המנון (שיר שבח) בן 17 שורות מתוך אוסף של שלושים ושלושה המנונות הומריים (המנון מספר 8), הכוללים הלל ושבח לאלים בתקופת יוון העתיקה.
מחבר ההמנונות אינו ידוע, והם נקראים "הומריים" משום שנחשבו לפרי עטו של הומרוס (החל מההתייחסות הקדומה ביותר אל מכלול ההמנונות ההומריים, אצל תוקידידס).
תוכן ההמנון
[עריכת קוד מקור | עריכה]שורותיו הראשונות (1–8) של ההמנון מהללות את ארס עז הלבב כמציל ערים וכחומת האולימפוס. ארס מתואר כאבי ניקי וכבן ברית של תמיס. בהמשך ההמנון מוזכר כוכב הלכת הקרוי על שמו של האל (המוכר לנו ככוכב מארס, בעקבות שמו הרומאי של ארס) וסוסי האש שמרכיבים את ארס בשמי האתר.
בהמשך ההמנון (9–17) מתוארת תפילה של הכותב לארס: הוא מבקש חסד מאת האל, אומץ לב עד כדי מיגור הפחד מליבו וסילוק מחשבת הבריחה מהמלחמה, ביטול יצר המעל והשקר, כיבוש החמה והכעס. התפילה מסתיימת בבקשת כוח ואומץ להתמיד בחוקי השלום.
אישיותו של ארס ותארוך ההמנון
[עריכת קוד מקור | עריכה]מבין כל אלי הפנתאון היווני, ארס - אל המלחמה והמדון, בדרך כלל זוכה לתשומת לב מועטת ביותר. הוא נחשב לאל צמא דם, התגלמות הריב והטבח, ושונה במידת מה מהאל המקביל בפנתאון הרומי - מארס. ההמנון שופך אור חדש על דימוי זה של ארס.
בניגוד לדימויו המלחמתי, מתואר ארס בהמנון כמציל ערים (בדומה לאלה אתנה) ולא כמחריבן. הוא מתואר כמגן האולימפוס ואף יותר מכך - כבן ברית של תמיס, אלת הצדק והסדר.
ביטוי נוסף לניגודיות בדמותו ניתן לראות בבקשת המחבר מארס לעזרה בריסון עצמי ונקיטה באמצעי שלום וסדר.
תכונות אלו של ארס, המתאימות יותר לדמותו של מארס, גרמה לחוקרים - הסבורים שריבוי התארים הוא תכונה של ההמנונות המאוחרים - לתארך את ההמנון לתקופה מאוחרת משאר ההמנונות: החל מהמאה ה-3 לפני הספירה[1] ועד המאה ה-5 לספירה[2] .
תרגומים לעברית
[עריכת קוד מקור | עריכה]- המנון אל ארס, שלמה שפאן, ירושלים תשט"ז. תרגום זה התפרסם בפרויקט בן-יהודה (ראו קישורים חיצוניים להלן).
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ארס (מיתולוגיה)
- תמיס (מיתולוגיה)
- המנונים הומריים
- ההמנון ההומרי לאפרודיטה
- ההמנון ההומרי לדמטר
- ההמנון ההומרי לאפולו
- ההמנון ההומרי להרמס
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ההמנון ההומרי לארס, מתורגם בפרויקט בן-יהודה.
- The Homeric Hymn to Ares, Josho Brouwers. Article from ancientworldmagazine.com