ההפיכה הצבאית באוגנדה (1971)
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות | |
ההפיכה הצבאית באוגנדה בשנת 1971 הייתה הפיכה צבאית בהובלתו של הגנרל אידי אמין נגד נשיא אוגנדה, מילטון אובוטה. ההפיכה בוצעה ב-25 בינואר 1971, והיא נחשבת דוגמה לפעולה מעמדית של הצבא, שבה צבא אוגנדה פעל נגד משטר סוציאליסטי שמדיניות הפנים שלו היוותה איום על זכויותיהם הכלכליות של אנשי הצבא.
רקע
[עריכת קוד מקור | עריכה]סכסוך שהתגלע בין אמין לאובוטה הוחרף עקב התמיכה שרכש אמין בקרב הצבא לאחר שגייס לשורותיו חיילים מחבל מערב הנילוס, וכן עקב מעורבותו של אמין בתמיכה במלחמת האזרחים הסודאנית הראשונה וניסיון ההתנקשות בחייו של אובוטה בשנת 1969. באוקטובר 1970 השתלט אובוטה על הכוחות המזוינים, והסיט את אמין מתפקיד מפקד הכוחות המזוינים לתפקיד מפקד הצבא.
ההפיכה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאחר שהבין כי אובוטה מתכנן לעצור אותו בגין מעילה בכספי הצבא, יצא אמין בהפיכה ב-25 בינואר 1971, בזמן שאובוטה נכח בוועידת פסגה של חבר העמים הבריטי בסינגפור. כוחות צבא ומשטרה צבאית הנאמנים לאמין נעו לעמדות אסטרטגיות מאובטחות סביב קמפלה ואנטבה. הכוחות צרו על נמל התעופה הבינלאומי אנטבה במטרה למנוע את שובו של אובוטה, וטנקים וחיילים ערכו סיורים ברחובות קמפלה ואנטבה. חיילים שהיו נאמנים לנשיא אובוטה וחברי יחידת השירות הכללית התנגדו לכוחות ההפיכה. חלק מהלחימה נערך במכללת המשטרה בקמפלה, וקרבות עזים התקיימו בג'ינג'ה, כ-80 ק"מ מקמפלה. מעונו של אובוטה כותר והדרכים הראשיות נחסמו. עוצר לילי הוטל על ידי כוחות ההפיכה. ככלל, הכוחות הנאמנים לאובוטה לא היו מאורגנים דיים להתנגד בצורה יעילה, והם הוכנעו בקלות. בשעה 16:30 הוכרז כי הצבא והמשטרה בהנהגתו של אמין השתלטו על המדינה כולה.
שידורי הרדיו באוגנדה האשימו את ממשל אובוטה בשחיתות, אמרו כי הצבא האמין כי מדיניותו של אובוטה הביאה לאלימות ואף האשימו אותו במתן יחס מועדף לאזורים מסוימים במדינה.
לאחר שהשתלט על הממשל, עבר אמין לטהר את הצבא מיריביו הפוליטיים, והורה לרצוח חיילים ממוצא אקולי ולנגו אשר חשד בהם כי נשארו נאמנים לאובוטה. בחלוף שנה נהרגו 5,000 מהם.
לאחר ההפיכה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאחר שביסס את כוחו כרודן צבאי, הורה אמין על טיהורים פוליטיים רבים נגד מתנגדי משטר חשודים. כ-30–50 אלף אוגנדים נהרגו במהלך השנים שלאחר ההפיכה. אלפים ברחו לטנזניה, שם הצטרפו לתומכי אובוטה. באישורו של נשיא טנזניה, ג'וליוס נייררה, יצרו גולים אוגנדים אלה צבא גרילה קטן, אשר פלש לאוגנדה בשנת 1972. אלא שתקוותם להשיג התקוממות עממית נגד אמין לא התממשה, והפלישה נכשלה. עם זאת, הסכסוך הביא להידרדרות חדה ביחסי אוגנדה-טנזניה, שבסופו של דבר תרמו לפריצת מלחמת אוגנדה-טנזניה ולנפילתו של משטרו של אמין ב-1979.
ההפיכה בתרבות
[עריכת קוד מקור | עריכה]בסרט המלך האחרון של סקוטלנד מוצגת ההפיכה, שבוצעה בתמיכת הבריטים, כעממית, ואמין כאדם הפועל למען העם. יריביו של אמין מתוארים כאנשיו של אובוטה.