לדלג לתוכן

הוועדה לענייני חיילים משוחררים של הסנאט של ארצות הברית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הוועדה לענייני חיילים משוחררים של הסנאט של ארצות הברית
United States Senate Committee on Veterans' Affairs
גוף פרלמנטרי הסנאט של ארצות הברית
ייסוד הוועדה 1970
יו"ר ג'רי מורן (המפלגה הרפובליקנית)
כהונה מ-3 בינואר 2025
חבר בכיר ריצ'רד בלומנטל (המפלגה הדמוקרטית)
תחומי שיפוט יוצאי הכוחות המזוינים של ארצות הברית
חברים
נכון ל הקונגרס ה-119 של ארצות הברית

המפלגה הרפובליקנית: ג'ון בוזמן, ביל קסידי, תום טיליס, דן סאליבן, מרשה בלקברן, קווין קריימר, טומי טוברוויל, ג'ים בנקס, טים שיהי

המפלגה הדמוקרטית: פטי מארי, ברני סנדרס, מזי הירונו, מגי האסן, אנגוס קינג, תמי דקוורת', רובן גייגו, אליסה סלוטקין
אתר האינטרנט הרשמי של הוועדה לענייני חיילים משוחררים של הסנאט של ארצות הברית

הוועדה לענייני חיילים משוחררים של הסנאט של ארצות הבריתאנגלית: United States Senate Committee on Veterans' Affairs) היא ועדה קבועה בסנאט של ארצות הברית האמונה על טיפול בסוגיות ובעיות הנוגעות ליוצאי הכוחות המזוינים של ארצות הברית. הוועדה הוקמה ב-1946, וכיום עומד בראשה הסנאטור ג'רי מורן ממדינת קנזס.

תולדות הוועדה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוועדה נוסדה ב-1970 במטרה להעביר תחומי אחריות הנוגעים לחיילים משוחררים מוועדת הכספים ומוועדת העבודה אל פאנל אחר. משנת 1947 עד ל-1970, עניינים הקשורים לשיפוי ומימון חיילים משוחררים הופנו באופן כללי לוועדת הכספים, ואילו עניינים הנוגעים לשיקום מקצועי, חינוך, טיפול רפואי, סעד אזרחי והסתגלות מחדש לחיי אזרחות של יוצאי צבא הועברו לוועדת העבודה והרווחה הציבורית.

החקיקה בקונגרס של ארצות הברית הנוגעת לחיילים משוחררים השתנתה במרוצת השנים. עבור חיילי הכוחות המזוינים של ארצות הברית ובני משפחותיהם שלחמו במלחמותיה של ארצות הבריתמלחמת העצמאות, מלחמת 1812, מלחמת ארצות הברית–מקסיקו, מלחמת האזרחים האמריקנית ומלחמת ארצות הברית-ספרד — תמיכה מצד הממשלה הפדרלית הייתה מהותית מבחינה כלכלית. היה זה ברור כי תמיכה שכזו הייתה בתחום השיפוט של ועדת הפנסיות של הסנאט, אשר נוסדה כאחת מוועדות הקבע המקוריות של הסנאט ב-1816 ופעלה עד לפירוקה מכוח "חוק הארגון החקיקתי מחדש" שנחתם ב-1946.

במהלך מלחמת העולם הראשונה אופי התגובה של הקונגרס לצורכי החיילים המשוחררים השתנה למערכת מיזמים תוכניות מגוונים יותר. תוכנית לביטוח סיכון מלחמתי, שהופנתה לוועדת הכספים של הסנאט, שינתה את שיקול ההטבות שהוענקו ליוצאי צבא. ועדת הכספים הייתה הוועדה הפרלמנטרית של הסנאט שהייתה אמונה על תוכניות עבור חיילים משוחררים בשנים 1917–1946. לאחר מלחמת העולם השנייה טיפלה ועדת הכספים ב"חוק ההסתגלות מחדש של יוצאי צבא" (G.I. Bill) משנת 1944, שהרחיב שירותים חיוניים עבור חיילים משוחררים ומשפחותיהם והעניק סיוע ביציאה ממעגל האבטלה וכניסה למערכות החינוך, הכשרה מקצועית, ערבויות לדיור והלוואות עסקיות וכן הטבות רפואיות ופנסיות. מומחים רבים סבורים כי חוק זה היה אחד המרכיבים החשובים ביותר בהרחבת מעמד הביניים לאחר מלחמת העולם השנייה.

בקונגרס הראשון בו התכנסה הוועדה לענייני חיילים משוחררים, הקונגרס ה-92 (1973-1971), מנתה הוועדה תשעה חברים. בהווה, בימי הקונגרס ה-117 של ארצות הברית, בוועדה חברים 18 סנאטורים: תשעה חברי רוב מהמפלגה הדמוקרטית ותשעה חברי מיעוט מהמפלגה הרפובליקנית[1].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • אתר האינטרנט הרשמי של הוועדה לענייני חיילים משוחררים (באנגלית)

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ הרכב הוועדה הנוכחי בקונגרס ה-117, באתר הרשמי של הסנאט של ארצות הברית (באנגלית)