לדלג לתוכן

היירופאנטיס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

היירופאנטיסיוונית עתיקה: ἱεροφάντης, ברומאניזציה: Hierophantēs) הוא אדם המביא את בני הקהילות אמוניות-פולחניות אל הנוכחות של מה שנחשב לקדוש.

כהונה יוונית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא תואר שניתן לכהן דת ביוון העתיקה, במיוחד לכהן הראשי של פולחן המסתורין האלאוסיני, אחד מפולחני המסתורין הידועים ביותר של יוון העתיקה. כהן זה היה אחראי על גילוי סמליהם הקדושים במהלך הטקסים, ולעיתים קרובות היה אדם זקן ורווק שנבחר ממשפחת אאומולפידס (Eumolpids) ששימשה לתפקיד זה בירושה. במהלך הטקסים, ההיירופאנט לבש כתר וגלימה ארוכה ומקושטת בסגול.

היירופאנט מגיע מהשפה היוונית, ומשמעותו "מגלה דברים קדושים". במהלך הטקסים, הוא היה מכריז שכל האנשים הלא טהורים יישארו מחוץ לאזור הטקסים והיה מציג את הסמלים הקדושים לצופים.

בעת המודרנית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקשרים מודרניים, המונח היירופאנט משמש לעיתים גם לתיאור דמויות חשובות ומובילות בתחום הדת או המוסר. לדוגמה, בקלפי הטארוט, כרטיס ההיירופאנט מייצג מסורות, ערכים מוסריים והדרכה רוחנית.

בקלפי הטארוט של ריידר-וייט ובחפיסות דומות, "היירופאנט" (המכונה בטארוט דה מרסיי כ"פופ" במשמעות לאפיפיור) הוא אחד מעשרים ושניים הקלפים של הארקנה הגדולה, ומייצג התאמה לסטנדרטים חברתיים או כיבוד הסדר המוסרי החברתי הקיים. כהדרכה לידע, תובנה וחכמה, בקריאה בטארוט הוא עשוי, לדוגמה, לייצג כהן, מלומד, מטפל או מורה, ויכול להיות דומה לקלפי הנזיר או מלך הגביעים.

ארתור אדוארד וייט כתב שההיירופאנט:

"...מסמל גם את כל הדברים הצודקים והקדושים בצד הגלוי. ככזה, הוא ערוץ החסד השייך לעולם המוסדות להבדיל מעולם הטבע, והוא מנהיג הגאולה למין האנושי בכלל. הוא הסדר והראש של ההיררכיה המוכרת, שהיא השתקפות של סדר היררכי אחר וגדול יותר; אבל ייתכן שהפונטיף ישכח את משמעות מצבו הסמלי ויפעל כאילו מכיל בתוכו את כל מה שסמלו מסמל או מבקש להראות. הוא אינו, כפי שנחשב, פילוסופיה - אלא אם כן מדובר בצד התאולוגי; הוא אינו השראה; ודת איננה, אף על פי שהוא אמצעי לביטויה."[1]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Eberhard J. Wormer, Das magische Spiegelspiel, Orthopädie & Rheuma 27, 2024-02, עמ' 64–65 doi: 10.1007/s15002-023-4768-2