כריתת רחם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף היסטרקטומיה)
כריתת רחם
תחום גינקולוגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים ומאגרי מידע
eMedicine 267273 עריכת הנתון בוויקינתונים
MeSH D007044
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

היסטרקטומיהאנגלית: Hysterectomy) הוא ניתוח לכריתת הרחם, שלרוב מתבצע על ידי גינקולוג. הסרת הרחם מונעת מהאישה את האפשרות להרות.

בכל שנה מתבצעים למעלה מ-600 אלף ניתוחים מסוג זה בארצות הברית לבדה, ושליש מהנשים צפויות לעבור ניתוח זה עד גיל 60.[1]

סיבות לביצוע[עריכת קוד מקור | עריכה]

כריתת רחם מתבצעת בכמה מקרים, הנפוצים שבהם הם מיומות (גידולים שפירים) וסרטן צוואר הרחם, סיבות נוספות הן הרמת משאות כבדים בעת הריון, סיבוכים בלידה, או צניחת רחם טבעית שיותר נדירה.

לעיתים כורתים רק חלק מצוואר הרחם מכיוון שהגידול מופיע בפתח צוואר הרחם, במקרים אחרים כאשר הסרטן כבר החל להתפשט, כורתים את הרחם במלואו ולעיתים כורתים במקביל גם את החצוצרות והשחלות. סיבות נוספות לכריתת רחם יכולות להיות דימום קשה ברחם שאינו נפסק, צניחת רחם אל תוך הנרתיק, דלקות באגן שמתפתחות למורסה ועוד. ההיסטרקטומיה מתבצעת לעיתים גם כחלק מניתוח להתאמה מגדרית.

מהלך הניתוח[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנן כמה שיטות שונות לכריתת רחם, בהן שתיים עיקריות. השיטה הראשונה היא כריתת הרחם דרך חתך בבטן התחתונה. השיטה השנייה היא חתך בקצהו העליון של הנרתיק, כאשר לאחר הכריתה תופרים את קצוות העור. בשנים האחרונות, לאחר פיתוח שיטת הלפרוסקופיה, נוהגים להשתמש גם בלפרוסקופ לכריתה מיוחדת זו. כאשר הניתוח מסתיים, במקרה של ניתוח פתוח, מחברים נקז לניקוז הנוזלים באזור החתך.

כריתת רחם בישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בישראל מבוצעות כ- 5,000 כריתות רחם מדי שנה.[2] כריתת רחם עשויה להקנות על פי תקנות הביטוח לאומי לנכות, אחוזי נכות בשיעור חמישים אחוזים לנשים מתחת לגיל חמישים, ושלושים אחוזים לנשים מעל לגיל חמישים.[3]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "Hysterectomy". National Women’s Health Information Center. 2006-07-01. אורכב מ-המקור ב-2007-07-13. נבדק ב-2007-06-07.
  2. ^ כריתת רחם | איכילוב, באתר ניתוח לכריתת רחם
  3. ^ כריתת רחם, באתר זכותי
ערך זה הוא קצרמר בנושא רפואה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.