לדלג לתוכן

הכתובת של שאפור הראשון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

שאפור הראשון, השליט השני ברשימת המלכים של האימפריה הסאסאנית חרט בשמו כתובת ארכאולוגית הממוקמת בכעבה-י זרתושת אשר בנקש-י רוסתם על גבי הרי הזגרוס בשנת 262 לאחר ניצחונו על האימפריה הרומית. הכתובת היא רב-לשונית ומועתקת לפרסית אמצעית, פרתית (שפתה הרשמית של האימפריה הפרתית אשר קדמה לסאסאנית) ויוונית עתיקה. הכתובת ממוקמת מצפון-מערב לפרספוליס, הבירה העתיקה של הממלכה האחמנית, כיום בפרובינציית פארס שבאיראן.

רקע היסטורי

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הקיסר הרומאי ולריאנוס מביע כניעה אל מול שאפור הראשון רכוב הסוס מימין.

במהלך שנות שלטונו של שאפור התרחשה מלחמה נגד האימפריה הרומית, האימפריה, אשר הייתה במשבר המאה ה-3 התמודדה נגד המלוכה הסאסאנית אשר הייתה בנקודת שיא מדיני והתפתחותי. הסאסאנים תחת שאפור נלחמו ברומאים על הפרת וחידקל, ממלכת ארמניה העתיקה, אסיה הקטנה, סוריה וג'זירה וניצחו את מירב המערכות עד אשר תפסו את הקיסר הרומאי ולריאנוס וחילותיו כשבויים והיו במצב לדרוש שטחים נרחבים מידי רומא.

עידן זה של שגשוג ממושך בפרס הסאסאנית הביא את שאפור להאדיר את שמו בעזרת סופרו הורמיזד בן סילאג ובעוד בחלקה הראשון של הכתובת מספר שאפור על הישגיו ההיסטוריים במלחמות נגד הרומאים, בחלקה השני מספר על מחויבותו להפצת דת הזורואסטריות בשטחים הכבושים כמו גם על הערכתו לכל שותפיו והעובדים תחתיו לאורך שלטונו עד לאותה העת. בפסוק האחרון שאפור משאיר צוואה ליורשיו שילכו בדרכו ויגיעו לגדולה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • תוכנהּ של הכתובת, באתר המקורות הפרתים (באנגלית)