לדלג לתוכן

הלורד הראשון של האוצר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ויליאם ססיל, הלורד הראשון של האוצר אוחז במטה לבן כסמלו של תפקידו.

תפקיד הלורד הראשון של האוצראנגלית: Lord High Treasurer) היה שמה של אחת המשרות הבכירות ביותר בממלכת אנגליה ומאז חוקי האיחוד של 1707 זוהי עמדה בכירה בממשלת בריטניה.

זהו התואר השלישי בחשיבותו בין משרדי הממשלה המסורתיים המכונים "Great Officers of State" (אנ') מתחת ללורד צ'נסלור ומעל הלורד נשיא המועצה.

הלורד הראשון של האוצר מתפקד כראש האוצר של הוד מלכותה (אנ'). מאז המאה ה-17, התפקיד אויש בידי ועד מנהל של מספר אנשים שחילקו ביניהם את הסמכויות ונקראו נציבי הלורדים של האוצר. ועדה זו התקיימה החל מהתפטרותו של צ'ארלס טלבוט, הדוכס הראשון משרוסברי מהתפקיד בשנת 1714.

בעידן המודרני, נקבע באמנה כי הוועד המנהל של נציבי הלורדים של האוצר כולל את ראש ממשלת בריטניה, אשר נושא בתואר "הלורד הראשון של האוצר", את שר האוצר, אשר נושא בתואר "הלורד השני של האוצר" ואת מצליפי בית הנבחרים הבריטי, אשר נושאים בתואר "נציבי הלורדים הזוטרים של האוצר".

שורשיו של תפקיד הלורד הראשון של האוצר, הם בתקופת שלטונו של הנרי הראשון, כאשר בשנת 1126 לערך, הופרדו תחומי האחריות הפיננסיים ממשרת הלורד הגדול צ'מברלין (אנ'). האוצר היה במקור מדור של משק בית המלוכה (אנ') שתחת אחריותו כספו הפרטי של המלך. בשנת 1216, מונה גזבר לפקח על האוצר בווינצ'סטר. הגזבר פיקח הן על אוצר המדינה והן על אוצרו הפרטי של המלך. עד תקופת טיודור, הלורד הראשון של האוצר הפך לאחד מנושאי המשרות הבכירים המכונים "Great Officers of State" (אנ'), מתחת ללורד צ'נסלור ומעל אדון הסוסים. חוק הבגידה של 1351 קבע כי הריגתו היא מעשה בגידה במלך ובמדינה.

במהלך המאה ה-16, הלורד הראשון של האוצר נחשב לעיתים קרובות כחבר הממשלה החשוב ביותר, ודה-פקטו תיפקד כראש הממשלה. הדוגמה הממחישה ביותר את כוחו של הלורד הראשון של האוצר היא ויליאם ססיל, ברון ברלי ה-1, ששירת בתפקיד מ-1572 עד 1598. במהלך כהונתו תחת אליזבת הראשונה, הטיל את חיתתו על הממלכה כולה.[1]

הנציבים המודרניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז, התפתחה מערכת שונה שבה התפקיד אויש, לא על ידי אדם אחד בלבד אלא על ידי ועד מנהל הנקרא ועדת האוצר. כיום, הלורד הראשון של האוצר הוא ראש הממשלה, והלורד השני של האוצר הוא שר האוצר, אשר ירש את רוב האחריות הפיננסית. בדרגה הבאה נמצאים "נציבי הלורדים הזוטרים של האוצר" אשר נחשבים תאורטית לחברי ועדת האוצר, ובפועל משמשים כמצליפים מטעם הממשלה תחת המזכיר הפרלמנטרי לאוצר (המצליף הראשי).

הוועדה הנוכחית מורכבת מראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שר האוצר רישי סונאק וחברי פרלמנט ובית הלורדים נוספים.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ David Loades, The Cecils: Privilege and Power Behind the Throne, The National Archives, 2007, ISBN 978-19-0561520-9